IKEM: Dárci orgánů už dávno nejsou jen motorkáři

1
1106
darci_organu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Chirurgové v Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] provedli v loňském roce celkem 299 transplantací ledvin. A v počtu realizovaných transplantací tohoto orgánu se stali jedničkou v Evropě. Úspěchy slaví tamní transplantační týmy ale i u výměny dalších orgánů. To, čeho je ale stálý nedostatek, jsou dárci orgánů.

Chirurgové z IKEM v loňském roce transplantovali celkem 540 orgánů. Konkrétně 299 ledvin, 154 jater, 38 srdcí, 41 slinivek, jedno tenké střevo a sedm Langerhansových ostrůvků. Jde o nejvyšší číslo v celé historii české transplantační medicíny v rámci jednoho centra. Jedná se o rekord, kterému se nevyrovná ani žádné jiné evropské centrum.

„IKEM se stal největším transplantačním centrem co do počtu výkonů v Evropě. Dle dostupných dat ani největší centrum Velké Británie – Birmingham, ani centra na severu Evropy, nebo v okolních zemích nedosahují našich výsledků,“ uvádí přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický s tím, že například v roce 1990 se v IKEM provedlo bezmála 60 transplantací.

Rekord v počtu transplantovaných ledvin

Největší transplantační program v IKEM cílí na ledviny. Provádí se tak, že příjemci v celkové anestezii je chirurgem umístěna ledvina do břišní dutiny a napojena na cévy a močový měchýř. Následně dojde k výměně ledviny.

Transplantace ledvin představuje nejlepší léčebnou metodu nezvratného selhání ledvin. Tím jen v Česku trpí přes šest tisíc pacientů. Ale jen dvanáct procent z nich je zařazeno k transplantaci ledvin. Z této skupiny v centru IKEM loni vyměnili ledvinu celkem u 299 pacientů. 33 z nich dostalo ledvinu od žijících dárců.

Transplantace ledvin od žijících dárců mají významně lepší výsledky než transplantace od dárců zemřelých. Proto jsou nejvhodnější metodou transplantace. Provedení transplantace od žijícího dárce je možné ještě v době před zahájením dialyzační terapie.

U transplantace od zemřelého dárce je oproti transplantaci od žijících dárců ledvina vystavena vyšší zátěži způsobené dobou transportu k příjemci, což může vést k pomalejšímu rozvoji její funkce.

Nejenom ledviny, ale i játra

Lékaři v IKEM transplantovali během roku 2019 celkem 154 jater. To je nejvyšší počet transplantací za rok od vzniku tohoto programu. 148 výměn provedli u dospělých pacientů, šest u dětských pacientů.

„Vyšší počet transplantací jater jsme provedli i díky tomu, že používáme novou metodu při jejich výměně. Játra po vyjmutí s pomocí speciálního přístroje delší dobu takzvaně vymýváme, aby se játra dostala do lepší kondice,“ vysvětluje přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Program transplantace jater v IKEM byl zahájen už v roce 1995. Základem jejich transplantace je složitý chirurgický zákrok. Ačkoliv počátky transplantací orgánů byly spojeny s nejistým výsledkem, v současnosti jsou vyhlídky nemocných po transplantaci jater velmi dobré. Výsledky přežívání pacientů leží zřetelně nad průměrem udávaným evropským registrem. Rok po operaci přežívá přibližně 90 procent příjemců, více než 2/3 nemocných přežívá po operaci deset let i déle.

Nejčastější indikací pro transplantaci jater jsou u nás problémy spojené s poškozením jater kvůli alkoholismu. Dále pak hepatocelulární karcinom, primární sklerozující cholangitida nebo chronická infekce hepatitidou C,“ vysvětluje Jiří Froněk.

Dárci orgánů nejsou jenom motorkáři

Podle Evy Pokorné z Oddělení odběru orgánů a transplantačních databází IKEM přitom platí, že dárci orgánů se [nejen] v Česku už dávno nestávají hlavně „motorkáři“, ale dárci orgánů jsou většinou pacienti po cévní mozkové příhodě.

„Věk průměrného dárce se pohybuje kolem 58 let, ale výjimkou nejsou ani dárci orgánů po sedmdesátce,“ vysvětluje Eva Pokorná.

Dodává, že v tomto ohledu je důležitá spolupráce se specializovanými centry, která se soustředí na vytipování vhodných dárců orgánů.

„Jsou centra, která v loňském roce indikovala i dvě desítky dárců, jiná třeba jen jednoho. Důležité je, že záleží na každém, byť jediném dárci orgánů. Právě ten v dané chvíli může zachránit život nemocného pacienta,“ vysvětluje.

V případě transplantace ledvin větší šance na úspěch v jejich dárcovství rozšiřuje i spolupráce s dalšími zeměmi při vyhledávání vhodného orgánu.

„Spojování dvojic probíhá každých čtvrt roku a mezinárodní spolupráce nám dává větší možnost pro pacienty najít potenciálního dárce,“ vysvětluje Jiří Froněk.

Výměny probíhají například s Rakouskem. V druhé polovině loňského roku byla uskutečněna první vzájemná výměna s Izraelem.

IKEM je transplantační jednička i doma

Pokud patří IKEM k evropské špičce v počtu provedených transplantací, je jasné, že jednička je i v Česku. Doma činí jeho podíl na celkovém počtu transplantací zhruba 70 procent.

„Máme vzrůstající počet transplantací a máme velkou ambici v tom dále pokračovat. Proto rozšiřujeme IKEM o další pavilony. Ve stávajících prostorách nejsme schopni navyšovat a poskytovat tuto péči,“ vysvětluje ředitel IKEM Michal Stibůrek.

A aby ne, IKEM spolu s transplantací ledvin a jater zajišťuje transplantaci i dalších orgánů, jako je slinivky břišní, tenkého střeva, Langerhansových ostrůvků a srdce.

Dodejme, že dárcovské programy jsou u nás podporovány zdravotními pojišťovnami. Letos běží i bonifikace za vyšetření žijícího dárce. Odběry orgánů spadají do paušálních úhrad.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here