Neznámý vir 2019-nCoV zabil devět osob. A dál se šíří

0
482
neznamy_vir

V Číně v posledních dnech výrazně stoupl počet nakažených neznámým druhem koronaviru. Tamní úřady hlásí 440 nemocných a nově i devět zemřelých. Zároveň oznámily, že se neznámý vir může šířit z člověka na člověka. Světová zdravotnická organizace [WHO] zvažuje vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze.

Podle čínských úřadů byl přenos neznámého koronaviru z člověka na člověka potvrzen u dvou pacientů v jihočínské provincii Kuang-tung. Virem se infikovalo i 15 zdravotníků.

„Informace o nově nahlášených infekcích naznačují, že může docházet k omezeným přenosům nákazy mezi lidmi. V nadcházejících dnech můžeme očekávat více případů v dalších částech Číny a možná i v dalších zemích,” uvedl mluvčí WHO Tarik Jašarević.

Počet potvrzených případů zápalu plic vyvolaného novým druhem koronaviru označovaného jako 2019-nCoV v Číně stoupl na 440. Podle agentury Reuters o tom počátkem tohoto týdne informovala čínská média. Čína navíc oznámila, že nákaze podlehly další osoby. Nákaza tak má celkem devět obětí.

Neznámý vir 2019-nCoV

Ve středu 22.1. se kvůli neznámé plicní nemoci sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace. Jeho členové by se měli radit o tom, zda je třeba vyhlásit celosvětový stav zdravotní nouze. WHO by pak mohla po celém světě vydávat závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu, uvedly tiskové agentury. Stav nouze byl v minulosti vyhlášen například kvůli šíření eboly či prasečí chřipky.

Původ nového viru 2019-nCoV zatím není známý. Podle WHO se ale zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. Někteří z prvních pacientů pracovali nebo nakupovali na stejném trhu ve Wu-chanu, kde se prodávaly ryby, mořské plody a další živočišné produkty.

Neznámý vir potvrzen v dalších čínských městech

Podle čínských zdravotnických úřadů se v posledních dnech zvýšil počet nakažených na 440 osob. Zdravotní stav je u desítek pacientů vážný a u některých dokonce kritický. Nákazy neznámým virem začala navíc hlásit i další čínská města. Přítomnost nákazy potvrdila čínská metropole Peking, finanční centrum Šanghaj, jihočínská provincie Kuang-tung a východočínská provincie Če-ťiang. Na čínských sociálních sítích kolují fotografie lidí, kteří stojí frontu na obličejové masky, jimiž se chtějí chránit před nebezpečnou infekcí, napsala agentura Reuters. Situace se navíc promítá už i do asijských ekonomik, kde dochází k prudkému poklesu akciových trhů.

Nákazu hlásí Jižní Korea

V pondělí 20.1. potvrdila první případ nákazy koronavirem i Jižní Korea. Podle jihokorejského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí je pacientkou je 35letá Číňanka, která v neděli přiletěla z Wu-chanu na mezinárodní letiště Inčchon. Kvůli příznakům byla žena izolována. Jde tak o čtvrtou potvrzenou nákazu mimo čínské území. V minulých týdnech zdravotní prohlídky termoskenery na letištích odhalily tři nemocné cestující z Wu-chanu do Thajska. Další nemocné potvrdila i Jižní Korea, Tchaj-wan, Japonsko a jednoho nakaženého potvrdily USA.

Jak se šíří neznámý koronavir

Ředitel wuchanského centra pro kontrolu a prevenci nemocí Li Kang televizi CCTV řekl, že nakažlivost nového koronaviru není vysoká. To ale podle jeho slov nevylučuje možnost omezeného přenosu z člověka na člověka.

„Při zavádění různých preventivních a kontrolních opatření můžeme epidemii předejít a mít ji pod kontrolou,” ujistil Li.

Jiného názoru jsou však vědci z britského Centra pro analýzu globálních infekčních nemocí při Královské univerzitě v Londýně. Ti tvrdí, že rozšíření infekce je patrně mnohem rozsáhlejší, než je dosud známo. Na základě propočtů pravděpodobnosti experti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1 700.

Přichází rok krysy

A obavy z nekontrolovaného šíření neznámého viru jsou v následujících dnech na místě. O víkendu totiž vrcholí oslavy příchodu nového čínského roku a Čínu čeká takzvaný Čchun-jün, neboli období hromadných přesunů. Většina obyvatel Číny v těchto dnech cestuje za svými rodinami a známými, a to nejenom uvnitř Číny, ale často i do sousedních zemí. Do pohybu se v tomto čase vydávají stovky milionů obyvatel Číny.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here