Nákazu neznámým koronavirem potvrdily úřady u třetí osoby mimo čínské město Wu-chan. Minulý týden odhalily kontroly na letišti nákazu u cestovatelky do Thajska. Tento týden japonská vláda potvrdila přítomnost viru u japonského pacienta. Třetí nakaženou je opět Číňanka cestující do Thajska. Všechny nakažené osoby pobývaly ve městě Wu-chan, odkud se neznámá forma zápalu plic šíří.

Potvrzení nákazy u 74 leté čínské občanky v Thajsku je již třetím případem onemocnění neznámým koronavirem mimo Čínu. Úřady dnes také oznámily, že nemoc má druhou oběť. Neznámý virus se začal loni v prosinci šířit v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan. Někteří z nakažených pacientů pracovali či nakupovali na stejném trhu, kde se prodávali netopýři, svišti, ale i živé ryby, kuřata, ptáci a další živočišné produkty.

Problém je, že nákaza neznámé formy zápalu plic se ve Wu-chanu objevila krátce před příchodem lunárního Nového roku. Ten je pro Číňany nejdůležitějším svátkem. Lidé v Číně během čtyřicetidenního období kolem Nového roku, jenž letos připadá na 25. ledna, uskuteční na tři miliardy cest. I to značně zvyšuje riziko dalšího šíření viru. Okolní regiony a státy už nasadily potřebná bezpečností opatření proti šíření viru.

V pohotovosti je i Thajsko, které očekává až milion čínských návštěvníků u příležitosti lunárního Nového roku, a které už zachytilo dvě nemocné ženy přicházející z čínského Wu-chanu. Úřady kontrolují cestující na čtyřech letištích, která přijímají letadla z Wu-chanu. Od 3. ledna tam prošlo rychlým testem přes 13 600 pasažérů.

Nákaza pronikla do Japonska a Thajska

Počátkem roku zahájily okolní státy a regiony jako Hong Kong, Tajvan, Thajsko, Malajsie, Vietnam, Filipíny a Singapur pro příchozí cestovatele z postižené oblasti vstupní zdravotní screening. I díky této rychlé reakci sousedních zemí se podařilo zachytit nakažené ženy a zabránit výskytu neznámého viru mimo pravděpodobný zdroj nákazy.

„Osmého ledna byla v Bangkoku hospitalizována 61letá cestovatelka z Wu-chanu z Číny, u které bylo potvrzeno onemocnění novým koronavirem,“ uvedly thajské úřady.

Dále upřesnily, že pacientka se nyní zotavuje a je připravena k návratu domů. Druhá nakažená Číňanka je od svého příjezdu v pondělí v karanténě. Thajsko zahájilo na svých mezinárodních letištích zdravotní screening cestujících z Wu-chanu už 3. 1. 2020.

U 30letého japonského pacienta se už 3. ledna, v době, kdy ještě pobýval v čínském městě Wu-chanu, objevila horečka a kašel. Do Japonska se vrátil 6. ledna a kvůli přetrvávajícím příznakům byl o čtyři dny později hospitalizován. Rentgen ukázal, že jde o zápal plic. Další testy potvrdily, že je muž nakažen stejným virem jako pacienti ve Wu-chanu. Příznaky nemoci u pacienta ale naštěstí ustoupily a lékaři ho propustili z nemocnice do domácí péče.

Přenos mezi lidmi úřady nevylučují

V současné době je v Číně stále sledován jak zdravotnický personál, tak i ostatní osoby, které o nemocné pečovali nebo s nimi byli v bližším kontaktu. Přenos nákazy na personál nebyl zatím prokázán. Čínské úřad však ohlásily, že přenos viru mezi lidmi není vyloučen, i když je podle jejich slov takové nebezpečí velmi nízké.

Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] není vyloučena možnost zachycení dalších případů onemocnění novým koronavirem ani v dalších zemích. I to je důvod, proč WHO požaduje v aktivním sledování situace pokračovat. Podle ní je nutné, aby na případnou přítomnost viru byly připraveny i ostatní země. WHO proto vydala podrobné pokyny, jak detekovat a léčit osoby nemocné novým koronavirem. K rychlejší diagnostice onemocnění tak přispívá i znalost genomu viru, který byl získán v Číně. Tam stále probíhá epidemiologické šetření s cílem zjistit zdroj onemocnění novým koronavirem.

Wu-chan má desítky nakažených osob, dvě jsou po smrti

K 13. lednu 2020 bylo z Wu-chanu v Číně hlášeno 59 pravděpodobných případů onemocnění pneumonií vyvolané novým koronavirem. Z 59 pravděpodobných případů onemocnění byl u 41 případů potvrzen jako původce nemoci nový koronavirus. 12 z těchto nemocných bylo propuštěno z nemocnice do domácí péče, pět je stále ve vážném stavu a dvě osoby nemoci podlehly.

Celkově odborníci sledují stovky osob, které byly v blízkém kontaktu s nemocnými. U žádného z nich nebyl nový koronavirus potvrzen. Někteří z pacientů nakažení virem pracovali nebo nakupovali na stejném trhu s živočišnými produtky. Byl mezi nimi i 61letý muž, který se stal první obětí epidemie. 69letý muž, který nemoci podlehl jako druhý, onemocněl 31. prosince. O pět dní později se jeho stav zhoršil. Trpěl těžkým zánětem srdečního svalu, selháváním ledvin a vážným postižením dalších orgánů.

Tři osoby, u nichž byla přítomnost neznámého viru potvrzena mimo Čínu však tamní trh při svém pobytu ve Wu-chanu nenavštívily. Možný je tak jejich kontakt s nemocným pneumonií v Číně. Trh je od 1. ledna 2020 uzavřen a dezinfikován.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here