Neznámá forma zápalu plic má první oběť

0
408
forma_zapalu_plic
Foto: Pixabay.com

Neznámý virus, jenž se začal minulý měsíc šířit v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan, má první oběť. Sedm lidí, které postihla neznámá forma zápalu plic, je v kritickém stavu. Další desítky jsou nakaženy. Panují oprávněné obavy, že se virus v následujících dnech bude dál šířit.

Někteří z pacientů nakažení virem pracovali nebo nakupovali na stejném trhu, kde se prodávali živé ryby, kuřata, netopýři, svišti, ptáci a další živočišné produkty. Byl mezi nimi i 61letý muž, který se stal první obětí epidemie. Pacient, který již před nákazou trpěl četnými zdravotními problémy, zemřel minulý týden ve čtvrtek na selhání srdce. Trh je od 1. ledna 2020 uzavřen a dezinfikován.

„Ze 41 lidí, u nichž byl virus diagnostikován, zůstává sedm v kritickém stavu. Dva pacienti byli již z nemocnice propuštěni, stav ostatních je stabilizovaný,” cituje agentura Reuters z prohlášení zdravotnických úřadů ve městě Wu-chan.

Epidemie neznámé formy zápalu plic se ve Wu-chanu objevila krátce před příchodem lunárního Nového roku. Ten je pro Číňany nejdůležitějším svátkem. Lidé v Číně během čtyřicetidenního období kolem Nového roku, jenž letos připadá na 25. ledna, uskuteční na tři miliardy cest. I to značně zvyšuje riziko dalšího šíření viru. Okolní regiony a státy už nasadily potřebná bezpečností opatření proti šíření viru.

Neznámá forma zápalu plic může být nebezpečná

Podle údajů Státního zdravotního ústavu [SZÚ] bylo k 5. lednu letošního roku čínskou národní zdravotní komisí hlášeno už celkem 59 případů nákazy. Světová zdravotnická organizace [WHO] minulý týden uvedla, že k upřesnění současného typu patogenu potřebuje více času. Jednou z možností je ale podle ní nový typ koronaviru. Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby typu SARS či MERS. Podle agentury Nová Čína může vědcům trvat i mnoho let, než proti nové nemoci vyvinou lék a vakcínu. Čínské úřady tedy zavedly přísná preventivní opatření.

Doporučení pro návštěvníky města Wu-chanu:
  • Vyhnout se kontaktu s živými i mrtvými zvířaty, trhům se zvířaty a výrobkům z masa.
  • Konzumovat jenom dostatečně tepelně upravené maso.
  • Vyhnout se kontaktu s nemocnými lidmi.
  • Mýt si často ruce mýdlem a vodou.

Doporučení pro nemocné, kteří navštívili město Wu-chan:

  • Zůstat doma, vyhnout se kontaktům s jinými osobami, vyhledat lékaře.
  • V době nemoci necestovat.
  • Ihned vyhledat lékařskou péči.
  • Před návštěvou zdravotnického zařízení nejdříve zavolat a informovat lékaře o svém cestování v rizikové oblasti.
  • Při kašli a rýmě používat na ústa a nos kapesník nebo rukáv, ne ruce.

Okolní státy a regiony zavedly vstupní screening

Okolní státy a regiony [Hongkong, Tajvan, Thajsko, Malajsie, Vietnam, Filipíny a Singapur] už zavedly pro příchozí cestovatele z postižené oblasti vstupní screening. Experti v Číně vyloučili jako původce aktuálních případů pneumonie chřipkový virus, virus ptačí chřipky, MERS-CoV, SARS-CoV, adenovirus a další běžné respirační patogeny. Dosud nebyly hlášeny žádné případy onemocnění ve Wu-chanu mimo tuto oblast. Dosud nebyly hlášeny ani případy pneumonií spojené s Wu-chanem v zemích EU/EAA a ani jinde ve světě.

Riziko zavlečení do Evropské unie

V Evropské unii jsou tři letiště s přímým leteckým spojením do Wu-chanu. S nadcházejícími oslavami čínského Nového roku na konci ledna lze očekávat zvýšený pohyb osob z a do Číny. I proto se zvyšuje pravděpodobnost příletu osob se suspektním onemocněním [dojem, že by se mohlo jednat o určitou diagnózu, která ale není potvrzena ani vyloučena dalšími vyšetřeními]. Nicméně vzhledem k tomu, že dosud vědci nepopsali mezilidský přenos onemocnění, považuje se riziko pro cestovatele za nízké, podobně jako riziko případného šíření onemocnění v Evropské unii.

Přenos z člověka na člověka

Od 3. ledna nebyly ve Wu-chanu registrovány žádné další případy infekce a podle tamních úřadů nic nenaznačuje tomu, že by se choroba přenášela z člověka na člověka. Nikdo ze 739 osob, které byly v blízkém kontaktu s pacienty, včetně lékařského personálu, se nenakazil. Nepotvrzené informace kolující na internetu nejprve uváděly, že nemoc způsobila nákaza koronavirem SARS [z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom]. Ten se v letech 2002-2003 objevil v jižní Číně a zemřelo na něj v několika zemích a oblastech přes 700 lidí. Počátkem ledna ale čínské úřady tyto spekulace vyvrátily. Uvedly rovněž, že se nejedná o epidemii způsobenou virem MERS či ptačí chřipky.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here