247 covid pozitivních pacientů v ČR přibylo včera [22.7.]. O den dříve jich bylo 211. Celkem jich je 5 062. To je nejvíc od počátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví zavádí nová preventivní opatření. Od soboty nařídilo nosit roušky na hromadných akcích nad 100 osob. A na těchto akcích nesmí být přes 500 osob.

Opatření se zpřísnila i v Praze. V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních. Tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. V Ústeckém kraji jsou již opět povinné roušky v ambulancích například praktických lékařů, v sociálních zařízeních a lékárnách. O zavedení ústenek rozhodla krajská hygiena kvůli většímu nárůstu nakažených covidem-19 v posledních dnech.

Od počátku epidemie se u nás covidem-19 nakazilo bezmála 14 600 osob. Vyšší počty covid pozitivních pacientů zůstávají v okresech Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava a Nový Jičín v Moravskoslezském kraji. V posledních dnech ale mapa Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] růžoví ze všech stran.

[Pozn. red.: Bílá barva = 0 osob s covid-19, od světle růžové až do tmavě růžové až červené dle počtu prokázaných pacientů s covid-19.] 

Nové covid pacienty potvrzují hygienici například v okresech Liberec, Mělník, v Praze-východ, Praze-západ, v Berouně, v hlavním městě Praze, zasaženy jsou i okresy Jindřichův Hradec, Jihlava, Znojmo, Břeclav, Uherské Hradiště, Brno, Písek, Strakonice a další.

Preventivní opatření se vrací

Českou společnost ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] dosud ujišťoval, že jde o lokální ohniska, nikoliv komunitní, tedy nekontrolované šíření. Na Karvinsku podle jeho slov ohnisko nákazy dokonce vyhasíná, což mapa nepotvrzuje. Naopak růžové se stávají i okolní okresy. Situací nejen v zasažených okresech, ale v celé zemi se začíná zabývat vláda.

„Je samozřejmě na zvážení, jestli se nerozhodne na úrovni ministerstva zdravotnictví o nějakém celoplošném opatření, ale bylo by to jedině v relaci vnitřní prostory a počet lidí, kteří by museli nad nějaký počet zúčastněných nosit zase povinně roušky. Ale to si, myslím, že se rozhodne v pátek, nebo nejpozději v pondělí,” uvedl dnes Andrej Babiš.

Netrvalo dlouho a jeho slova potvrdil i ministr Adam Vojtěch. Ten avizoval, že preventivní opatření probírá s epidemiology a zítra [v pátek] se k nim vyjádří. Dodal, že preventivní opatření budou v Česku platit od pondělí [27.7.]. Následně své vyjádření opravil v tom smyslu, že se k situaci vyjádří již dnes [23.7.] s tím, že některá preventivní opatření začnou platit již z pátku na sobotu, další zřejmě v pondělí.

Adam Vojtěch ve čtvrtek

„Mapa je velmi flekatá, to znamená, že nejde o plošný nárůst, ale o jednotky v daných krajích. […] Nárůsty nejsou rovnoměrně rozmístěny. […] Stále jde o lokální ohniska nákazy. […] Určitě nemůžeme hovořit o tom, že by se odehrávalo nějaké nekontrolované plošné šíření nákazy,“ uvedl ministr Adam Vojtěch na své dnešní tiskové konferenci.

Dodal, že pokud někdo hovoří o alarmující situaci, tak nezná data. Argumentoval, že například v Nemocnici Na Bulovce mají jen jednoho covid pacienta na jednotce intenzivní péče [JIP]. Upozornil na to, že nákaza se nedotýká zranitelných obyvatel.

„Nerostou počty hospitalizací a počty pacientů, kteří vyžadují speciální péči,“ upřesnil.

Připustil, že růst nákazy má novou kvalitu, jenž se projevuje v nárůstu malých ohnisek. Ty se nacházejí skoro ve všech okresech. Šíření nemoci se ale dle jeho slov daří zvládat.

„Kutná Hora je vyhaslá, vyřešená, Jihlavsko je vyřešené, byť jsou nárůsty na Vysočině a máme zasaženou Prahu. Ale už i OKD je vyřešené,“ uvedl.

Co se týče nového nařízení nosit roušku při vnitřních akcích nad sto lidí, platí to podle něj hlavně pro kulturní a sportovní akce. Netýká se to lidí v práci nebo v restauracích. Na otázku, proč nové opatření zavádí již z pátku na sobotu, nikoliv od pondělí, jak zprvu uváděl, odpověděl: „Pan premiér projevil názor, že opatření nošení roušek na hromadných akcích by mělo být dříve.“

Znovu ale zdůraznil, že zvýšení počtu nových případů podle něj není plošné, ve většině krajů je situace klidná. Přitom již dříve uvedl, že vysoký počet nakažených v posledních dnech může být způsoben i chybou v datech, kdy se nevyřazují ze statistik všichni vyléčení. Zadal proto jejich audit. Dále zmínil, že vyhlášení nouzového stavu nebo podobně preventivní opatření nehrozí a činnost Ústředního krizového štábu se obnovovat nebude.

Ministr Hamáček už svolává pracovní skupinu

Naopak vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] uvedl, že vláda se naopak bude zabývat, za jaké situace by byla obnovena činnost Ústředního krizového štábu. Zde znovu dochází k rozporu v tom, co tvrdí ministr zdravotnictví a ministr vnitra, který štábu předsedal při krizi covid-19.

Jan Hamáček dnes také apeloval na veřejnost, aby bez ohledu na nařízení ministerstva zdravotnictví dobrovolně nosila ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě roušky. Podle něj je to účinné opatření proti šíření koronaviru. Vývoj epidemie v posledních dnech označil za alarmující. Zároveň uvedl, že vláda nechce opakovat jarní vypnutí ekonomiky.

A nejen to: Jelikož současná legislativa nedovoluje hlasovat lidem v karanténě a za zhruba dva měsíce nás čekají volby do krajských zastupitelstev a do Senátu, Jan Hamáček svolal schůzku se zástupci parlamentních stran. Ti by měli najít řešení, jak lidem v karanténě umožnit odevzdat svůj volební hlas. Způsob by měl být znám do začátku srpna. K řešení možnosti voleb v době izolace vyzval vládu tento týden i Senát s tím, že odklad podzimních voleb je nepřijatelný, výzvu podpořili i senátoři obou vládních uskupení ANO a ČSSD.

Opozice kritizuje vládu: Piráti žádají plán pohotovosti

Do věci ohledně covidu-19 se nově vložila i opozice. Poslanci České pirátské strany požadují svolání sněmovního zdravotnického výboru. To proto, aby projednal vývoj epidemie a další postup jejího řešení. Vláda podle nich totiž neplní úkoly, které ji Sněmovna zadala.

„Tedy představit plán testování, zvýšit jeho kapacity až na 30 tisíc vzorků denně, zapojit konečně laboratoře, zavést čtyři stupně pandemické pohotovosti, zprovoznit systém chytré karantény,” uvedl v tiskové zprávě předseda strany Ivan Bartoš.

Od premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha požaduje vyjádření, kdy se vláda začne usnesením Sněmovny řídit. Piráti také kritizují počty prováděných testů na koronavirus. Podle nich se jich nedělá dost.

„Fakt, že ani po půl roce není tahle vláda schopna zajistit víc jak pár tisíc testů denně, je nejen tristní, ale hlavně nebezpečný,” uvedl Ivan Bartoš.

Ke kritice se nakonec přidal i předseda ODS Petr Fiala. „Vláda se vůbec nepoučila z koronavirové krize. Nesplnila svoje sliby, není schopna řešit lokální ohniska, její řešení zjevně nefungují nebo jsou nedostatečná. Promarnila měsíce, kdy se měla připravit na horší scénáře,” uvedl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here