V prosinci dostane každý důchodce v Česku mimořádný příspěvek ve výši pět tisíc korun. Shodli se na tom včera 28.8. vládní koaliční partneři. Má jít o kompenzaci seniorům za zvýšené životní náklady a příspěvek na zlepšení kvality života. Státní rozpočet to vyjde na 15 miliard korun.

Zvýšit kvalitu života českých seniorek a seniorů, invalidů a poživatelů pozůstalostních důchodů má jednorázový mimořádný příspěvek ve výši pět tisíc korun. Ten dostanou senioři v prosincové výplatě důchodů. Od ledna příštího roku se jim pak zvalorizují penze o v průměru 848 korun.

Výdaje na penze zvýší pravidelná valorizace v příštím roce o zhruba 32,5 miliardy korun. V současné době žije v Česku kolem 2,41 milionu starobních důchodců, invalidní penzi pobírá 419 tisíc osob, pozůstalostní 64 tisíc osob. Důchodový systém se letos v prvním pololetí dostal po několika dobrých letech opět do deficitu ve výši 14 miliard korun.

„To, co my navrhujeme není žádná korupce, žádný úplatek a útoky opozice jsou nechutné. Senioři si zaslouží tento příspěvek na lepší život. A odmítám verzi, že kvůli důchodcům naši zemi zadlužujeme. Vyjdeme z toho zase jako nejlépe,“ řekl k mimořádnému příspěvku jeho navrhovatel premiér Andrej Babiš [ANO].

Česká republika není jenom pro starý! Vládní strany to ale neví

Schválení příspěvku má ale před sebou ještě celý legislativní proces. Musí jej projednat a schválit vláda, poté dolní a horní komora Parlamentu ČR a v závěru podepsat prezident.

Příspěvek seniorům nemá nic společného s volbami

Premiér Babiš zmínil, že s koaličními partnery uvažovali o vyšším navýšení penzí v příštím roce. Tedy od ledna a to nad rámec zákonného nařízení. Což by ale podle něj výrazně zvýšilo státní výdaje v příštích letech. A tak se vedení koaličních partnerů rozhodlo příspěvek zahrnout do letošního státního rozpočtu, ve kterém je na takový výdaj aktuálně prostor. Výše letošního státního rozpočtu dosáhla na historické zadlužení ve výši 500 miliard korun.

„Nemá to nic společného s volbami, my jsme rozpočtově odpovědní,“ uvedl Andrej Babiš.

Na vlastní otázku „kde na to vezmeme“ si také sám odpověděl. „My tenhle a příští rok se musíme dočasně zadlužit, ale budeme stále nejlepší v Evropě. Po návratu do normálu se budeme snažit dluhy snížit,“ vysvětlil.

Kandidátní listiny pro volby 2020 byly zveřejněny

Co říká opozice

Opozice ovšem nad mimořádným příspěvkem seniorům v letošním roce, navíc v čase několik týdnů před krajskými a v příštím roce pak sněmovními volbami, nejásá.

„Premiér i ministryně financi rádi zdůrazňují, že “máme skvělý rating”. Můžeme se teď vsázet, zda nám bude zhoršen už letos, nebo až příští rok,“ komentoval na svém twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jeho kolegyně, předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, ho doplnila: „Když se v minulých letech ekonomicky dařilo, hlasovali jsme pro navyšování důchodů. Teď je plánovaný schodek 500 mld. a rezervy žádné. Na jednorázový příspěvek 5 000 Kč prostě nemáme. Dlouhodobě život důchodcům navíc nezlepší, má jen zaručit úspěch vládních stran ve volbách,“ uvedla.

Předseda ODS Petr Fiala se pak ohradil proti slovním útokům premiéra a jeho kolegy Hamáčka, že opoziční strany v minulosti rozkradly tuto zemi a obelhaly občany: „Pánové Hamáček a Babiš by se už konečně měli přestat vymlouvat na ODS a svalovat na ni svou neschopnost. U vlády jsou společně už sedm let! Za tu dobu nepřišli ani s daňovou, ani s důchodovou reformou,“ uvedl na svém twitteru.

Co říká veřejnost

Jakkoli by se mohlo zdát, že sami penzisté budou „dárkem“ vlády nadšení, ne všichni sdílejí radost z jednorázového příspěvku.

„Jsem důchodce. To, co se tady chystá s podplácením důchodců, je zločin. My důchodci máme jediní v covidí době jistotu – dostaneme důchod. Co samoživitelky, rodiny s dětmi, OSVČ a všichni, co neví, jak budou žít za měsíc? Zato vědí, že ty předvolební dárečky vlády budou splácet,“ reagovala tisíci lajky ověnčeném tweetu důchodkyně Magdalena Kosinová.

„Moje babičky [tímto je obě zdravím na onen svět] si nikdy nepůjčovaly peníze. Když si něco chtěly koupit nebo svým dětem nebo vnoučatům přilepšit, tak si na to nejdříve našetřily,“ uvedl na sociální síti například Roman Bařinka.

„Řadu členů starší generace lze takovým darem jednoznačně přesvědčit o tom, koho budou volit a zároveň je dostatečně zaslepit, aby se o ostatní [podstatné] záležitosti nestarali. Peníze jsou na stole, tak co! Smutné, ale realita, kluci nahoře si odsouhlasili bianco šek, takže se jde utrácet ve velkém, protože kampaň s rozpočtem 500 mld. Kč neporazí nikdo,“ napsal například Tomáš Durčák na sociální investorské sítí Warengo.com.

Podle Aleny Schillerové tu zdroje jsou

K navrhovanému příspěvku pěti tisíc korun seniorům se vyjádřila i správkyně státní kasy vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO]. Podle ní jde o politickou dohodu a zároveň potvrdila, že příspěvek vyjde daňové poplatníky na 15 miliard korun.

„Rozpočet se zatím vyvíjí z hlediska příjmové strany docela dobře, já to sleduji každý den. To znamená, že máme tady jakýsi prostor,“ uvedla.

Koaliční partner a vicepremiér a ministr vnitra ČSSD Jan Hamáček uvedl, že mimořádný příspěvek je opodstatnitelný. Směřuje na kompenzaci zvýšených životních nákladů a ke zlepšení kvality života seniorů v zemi. K výčitkám o tom, že nepomáhají samoživitelkám, jež se v současné době dostávají do finanční tísně řekl, že se jim zvýšil rodičovský příspěvek. Čerstvý novomanžel ale zapomněl, že péče o dítě nekončí skončením rodičovské dovolené, tedy ve věku tří nebo čtyř let dítěte. Naopak náklady s přibývajícím věkem u dětí strmě narůstají.

Dalším argumentem ministra Hamáčka pro jednorázový příspěvek byl, že v Česku rostou spotřební ceny, což na seniory dopadá více než na ostatní populaci. Index spotřebitelských cen se v červenci v Česku meziročně zvedl o 3,4 procenta, seniorům o 3,9 procenta. Jenomže zde jde o trend mírného nárůstu několik málo měsíců za sebou. V meziročním srovnání vycházejí náklady odlišně. I když, což je také pravda, zboží a služby zdražují všem, včetně seniorů.

Náklady seniorů na živobytí rostou rychleji než ostatním

Pojistka vysokého růstu spotřebních cen

Za zmínku stojí i pojistka proti vysokému růstu cen v zemi, kterou upravuje zákon o důchodovém pojištění. Totiž, pokud by se ceny v Česku zvedly v jednom měsíci o více než pět procent, upraví se podle toho také důchody seniorům. K mimořádnému přidání v roce 2008 kvůli inflaci nad pětiprocentní hranicí přistoupila tehdejší Topolánkova vláda. Nyní se navýšení cen přes pět procent nedostalo. Podle Hamáčka jsou dopady na penzisty ale i tak velké a není s podporou třeba čekat na vyšší zdražení.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here