Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejnil kandidátní listiny pro říjnové volby 2020 do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Ze zveřejněných údajů vyplývá, že v krajských volbách kandiduje 85 politických stran, hnutí a koalic, které mají ve třinácti krajích zaregistrováno celkem 215 kandidátních listin.

Z nejvyššího počtu 20 kandidujících subjektů budou vybírat voliči v Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Dvanáct subjektů, což je nejnižší počet, kandiduje v Královéhradeckém kraji.

„Seznamy kandidátů jsou zveřejněny na webové stránce Volby.cz, kde jsou k dispozici také statistické přehledy o počtech kandidujících podle krajů, věku, pohlaví nebo politické příslušnosti,“ říká první místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Celkem se o mandát ve volbách do zastupitelstev krajů 2020 uchází přes 9 700 kandidátů.

„To je zhruba o dva tisíce méně než v roce 2016, kdy se konaly poslední krajské volby,“ dodává Eva Krumpová.

Průměrný věk kandidátů v krajských volbách je 48 let. Z celkového počtu kandidátů představují ženy 27,5 procenta. Relativní zastoupení žen se oproti předchozím volbám mírně snížilo. 37 procenta kandidátů je bez politické příslušnosti. Nejvíce takových jich je v Ústeckém kraji, nejméně pak v kraji Zlínském.

Volby 2020 do Senátu ovládli opět muži

V senátních volbách je registrováno celkem 235 kandidátů. Jejichž průměrný věk je 56 let. 84 procent kandidujících jsou muži a 40 procent kandidátů je bez politické příslušnosti.

Největší zájem o senátorský post je v senátních obvodech 30 Kladno, 72 Ostrava-město a 75 Karviná, kde se o zvolení uchází třináct zaregistrovaných kandidátů. Nejmenší pak v obvodu 39 se sídlem v Trutnově, kde se o přízeň voličů budou ucházet jen čtyři kandidáti.

Na podzim odvolí i lidé v nařízené karanténě

Dodejme, že zveřejněné registry kandidátů a kandidátních listin budou na webu volby.cz až do voleb průběžně aktualizovány podle pokynů registračních úřadů. Volby 2020 do krajských zastupitelstev jsou 2.10. až 3.10. Stejně tak do Senátu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here