V září do Česka firmy dodají o dvě stě tisíc vakcín proti chřipce více než vloni. Celkem jich tak bude k dispozici 850 tisíc kusů. To by podle odborníků mělo pokrýt letošní zvýšenou poptávku. Smluvní cena za vakcínu se pohybuje kolem 300 korun.

Vakcíny proti chřipce se do Česka začnou podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] dovážet v druhé polovině září. V ordinacích praktických lékařů by měly být dostupné v měsíci říjnu. U většiny lékařů ale fungují objednávkové systémy. Pacienti se do nich mohou již předem zapsat a zajistit si tím, že vakcínu proti chřipce skutečně dostanou.

„Povedlo se sjednat smluvní cenu na úrovni 298 korun pro přípravek Vaxigrip Tetra. Ten bude tvořit většinu dávek dostupných na trhu. U vakcín Influvac Tetra je s otazníkem možný 30korunový doplatek, ale i u něj ještě jednáme o odstranění,” uvedl k letošním vakcínám proti chřipce prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Objednané množství by mělo podle zdravotníků pokrýt potřebu oočkovat skupiny nemocných s chronickým onemocněním či jinou indikací i ostatní zájemce o očkování. Zmíněné vakcíny do Česka dodají farmaceutické firmy Sanofi a Mylan. Konkrétně půjde o tetravakcíny, což jsou vakcíny obsahující antigeny čtyři kmenů chřipky. Mají tedy vyšší účinnost než vakcíny s menším počtem antigenů.

WHO letos doporučila kvadrivalentní vakcíny

Složení vakcín proti viru chřipky každoročně doporučuje poradní skupina expertů Světové zdravotnické organizace [WHO]. Vychází přitom z globálního virologického sledování chřipky. Každý rok se totiž objevují nové kmeny tohoto viru, a proto se musí vakcíny s očkovací látkou každoročně upravovat. WHO letos doporučila kvadrivalentní vakcíny zajišťující ochranu proti čtyřem kmenům chřipky na bázi vaječných kultur. Doporučené složení je určeno pro chřipkovou sezónu 2020–2021 na severní polokouli. A to s následujícím složením:

  • Varianta kmene A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 [H1N1] pdm09
  • Varianta kmene A/Hong Kong/2671/2019 [H3N2],
  • Varianta kmene B/Washington/02/2019 [linie B/Victoria],
  • Varianta kmene B/Phuket/3073/2013 [linie B/Yamagata].

Při výrobě vakcín proti chřipce se nejběžněji používá výrobní proces na bázi vaječných kultur. Při zpracování nové vakcíny začíná výroba pomnožením viru ve vejcích. Virus je poté usmrcen neboli inaktivován, následuje štěpení neboli disociace virových částic a rozpuštění reprezentativních částí viru [solubilizace antigenů]. Po očištění a sterilní filtraci se tyto antigeny individuálních kmenů smíchají, aby se dosáhlo požadovaného množství kmenu ve vakcíně. Poté je každá dávka balena jako jednorázová stříkačka.

WHO doporučila složení vakcín proti chřipce na rok 2020-21

Vakcín proti chřipce by mohlo být i více

Proočkovanost proti chřipce se v Česku pohybuje kolem pěti procent, WHO doporučuje proočkovanost minimálně kolem 30 procent. V nadcházející chřipkové sezoně 2020-2021 by se kvůli pandemii koronaviru mohl podle lékařů zvýšit zájem o očkování proti chřipce.

„Očkování proti chřipce, ale také proti pneumokokovým onemocněním, mohou zmírnit dopady nového koronaviru u zranitelné části populace. Koincidence chřipky a covid-19 u jednoho pacienta může zvýšit riziko závažnějšího průběhu nemoci a výskytu komplikací,“ vysvětluje místopředseda pro profesní záležitosti SVL ČLS JEP a praktický lékař Igor Karen z Benátek nad Jizerou.

Dodává, že při vakcinaci proti chřipce je potřeba zohlednit i postupné posouvání epidemie chřipky do pozdějších měsíců.

„Dříve nastupovala epidemie chřipky na přelomu roku, dnes ji vídáme koncem ledna, spíše začátkem února a běží nám až do března,“ říká.

Proto by se dle jeho slov mělo s aplikací vakcíny proti chřipce začínat v pozdějších měsících. Spíše v říjnu a v listopadu, což se týká především starších osob, kde se nepředpokládá dlouhé setrvání protilátek.

Lékaři letos varují před nedostatkem vakcín proti chřipce

Vakcíny proti chřipce se používají už sedmdesát let

Chřipkové vakcíny mají podle odborníků dobrý bezpečnostní profil a používají se skoro sedmdesát let. Očkují se už děti od šesti měsíců i těhotné ženy od 2. trimestru. Vysokou účinnost očkovací látky proti chřipce dokládají i výzkumy.

U zdravé populace snižuje očkování výskyt chřipky o 70–90 procent. U seniorů 65+ klesá díky očkování především riziko vzniku závažného průběhu nemoci a komplikací, a to o více než 60 procent, riziko úmrtí dokonce o 80 procent,“ uvádí ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy Zdeňka Jágrová.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

V České republice se používají pouze vakcíny, které neobsahují živé formy virů. Aktivují imunitní systém pro boj se živým virem chřipky, samotnou nemoc ale nemohou vyvolat. Pokud se objeví nežádoucí účinky, pak mezi ně patří nejčastěji zarudnutí nebo otok v místě vpichu, únava, zvýšená teplota, bolest svalů nebo kloubů. Tyto příznaky během několika hodin až dnů odezní a nevyžadují žádnou léčbu.

–VRN–

1 komentář

  1. Jako senior jsem již několik let za sebou byla objednaná na očkování proti chřipce. Když jsem volala ke své obvodní lékařce v září, bylo mně řečeno, že ještě vakcíny nemají. Při dalším kontaktu mně sestra objednala na 13.10.2020 v 13.30 hod. Dnes jsem dostavila a bylo mně řečeno, že mě nemají uvedenou v seznamu a že jsem se snad? neobjednala. Jsem si naprosto jistá, že tento termín mně nahlásila sestra v ordinaci a když to tam dnes urgovala a stěžovala jsem ji jak já, tak moje dcera, bylo jí řečeno, že vakcín byl nedostatek a že to má urgovat tam, odkud ty vakcíny obv.lékarři dostávají. Jsem tímto velmi pohoršena, jsem rizikový pacient, mám fibrilací a síní a jsem nyní objednaná již na 3.výměnu kardiostimulátoru.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here