Německý výrobce léků a pesticidů Bayer zaplatí ve Spojených státech zhruba 1,6 miliardy dolarů [35 mld. Kč] za urovnání většiny žalob týkajících se jeho antikoncepčního prostředku Essure. Ten se používá pro nevratnou sterilizaci žen.

Dohoda podle Bayeru pokrývá zhruba 90 procent z téměř 39 000 žalob, ve kterých ženy tvrdí, že jim prostředek Essure způsobil zranění. Firma upozornila, že v rámci dohody nepřiznala žádné pochybení. Essure jsou speciální spirálky, které se zavedou do vejcovodů a zneprůchodní je. Celá procedura se provádí v ordinaci lékaře a trvá asi deset minut. Jde o nevratnou antikoncepční metodu.

Ambulantní hysteroskopická sterilizace systémem Essure znají i ženy v Evropě a Česku. Sterilizace jako forma trvalé nehormonální antikoncepce avšak nepatří v České republice k příliš rozšířeným metodám. Teprve v dubnu 2012 vešel v platnost zákon, který tuto sterilizaci umožnil ženám starším 21 let. Sterilizace je možná jen chirurgickým výkonem v celkové anestezii. Od začátku tuto metodu provází mnoho otazníků.

Pokuta za sterilizaci Essure není jediná pokuta, kterou Bayer tento rok v USA utrpěl. V červnu se společnost Bayer dohodla, že ve Spojených státech zaplatí 10,9 miliardy dolarů [cca 260 mld. Kč] za urovnání žalob, podle kterých její herbicid Roundup způsobuje onemocnění rakovinou. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než 60 miliard dolarů [1,4 bilionu Kč].

Urovnání ve sporu o Roundup

Německá společnost sdělila, že se jí díky dohodě podaří urovnat asi 75 procent probíhajících soudních sporů ohledně Roundupu. Stěžovatelé firmu obviňují, že výrobek obsahuje kontroverzní herbicid glyfosát, který způsobuje rakovinu. Žalobu v této věci podalo nebo ji připravuje podat 125 000 amerických spotřebitelů. Dohodu ještě musí schválit soudce Vince Chhabria z okresního soudu v Severní Kalifornii.

Bayer uvedl, že vyplácet stěžovatele začne letos. Odškodné bude financovat z existující likvidity, budoucích příjmů, z prodeje své divize zvířecí medicíny a z emise dalších dluhopisů. Akcie firmy se kvůli vlně glyfosátových žalob dostaly pod tlak a kritice čelil i její šéf Werner Baumann.

Tvrzení, že glyfosát způsobuje rakovinu, ale i tak Bayer popírá. Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který byl na této látce založený. Nedávno se německému podniku dostalo podpory od americké Agentury pro životní prostředí [EPA], která uvedla, že řádně užívaný glyfosát nepředstavuje zdravotní riziko.

Zaplatí i Novartis

Minulý měsíc oznámila další evropská firma povinnost zaplatit pokutu. Tentokrát to byla švýcarská farmaceutická společnost Novartis. Ta má zaplatit ve Spojených státech 678 milionů dolarů [16 mld. Kč] za urovnání obvinění za nezákonné uplácení lékařů, kterým poskytovala peníze a jiné výhody. To proto, aby je motivovala k předepisování svých léků. Informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti USA.

Novartis v USA zaplatí pokutu za uplácení lékařů

Firma Novartis čelí obvinění, že zorganizovala desetitisíce podvodných vzdělávacích akcí, na kterých vyplácela lékařům přemrštěné částky za přednášky a poskytovala jim drahé večeře a alkohol. Chtěla je tím přimět k častějšímu předepisování svých léků na kardiovaskulární onemocnění a cukrovku. Tyto akce, které americké soudy vyhodnotily jako uplácení lékařů, se konaly v letech 2002 až 2011.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here