Vakcína Sputnik V se ještě dotestuje na 40 tisících lidech

0
1689
Sputnik_V
Foto: Pixabay.com

Rusko začne v příštím týdnu s dotestováním nové očkovací látky proti covidu-19. Vakcína Sputnik V byla přitom tamním ministerstvem zdravotnictví schválena k použití již 11. srpna. Dotestováním na 40 tisících lidech si ale chce Rusko ověřit její bezpečnost a účinnost. A mezi testovanými budou i Mexičané.

Oficiální prohlášení o schválení první očkovací látky ruským ministerstvem zdravotnictví oznámil prezident Vladimir Putin 11. srpna. Látku s názvem Sputnik V, kterou vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, Rusko zvládlo získat v krátkém čase. A i proto ji otestovalo na malém množství osob. Podle nezávislých odborníků je už kvůli tomu schválení ruské očkovací látky v zemích EU spíše nepravděpodobné.

„V Evropě a ve Spojených státech si nedokážeme představit, že bychom tuhle fázi [klinické testování] vynechali,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

Dodává, že podle jeho názoru ruský ústav Nikolaje Gamaleji možná ani nezačal třetí fázi klinického hodnocení, kde se očkování testuje právě na velkém počtu zdravých dobrovolníků. Jako další problém, zřejmě ten největší, uvádí, že o ruském výzkumu je dosud velmi málo zveřejněných informací.

Rusko dotestuje Sputnik V na 40 tisících lidech

Ví se ale již to, že očkovací látku Sputnik začne Rusko v příštím týdnu dotestovávat na cca 40 tisících dobrovolnících. A to i mimo ruské území, jak potvrdil náměstek ředitele Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji Denis Logunov.

„Vydali nám 11. srpna osvědčení o schválení této vakcíny k použití. To nás zavazuje uskutečnit dodatečné, rozšířené klinické zkoušky,“ uvedl s tím, že tato fáze se má týkat 40 tisíců lidí a cílem je prověřit bezpečnost a účinnost látky.

Dodávky ruské vakcíny k použití do zahraničí odhadují tamní úřady na listopad až prosinec letošního roku. Podle dosavadních výsledků testování a slov náměstka ředitele ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji Denise Logunova nevyvolává vakcína Sputnik V žádné závažné vedlejší účinky. Ruští zdravotníci látku testovali na osobách ve věku od 18 do 60 let. Testovaní dle jeho vyjádření nejčastěji pociťovali bolest v místě vpichu, podchlazení a bolest hlavy hlásili všichni dobrovolníci.

„Všechny tyto nežádoucí jevy byly kvalifikovány jako nevýznamné,“ uvedl náměstek.

Dodal, že pokud jde o imunitní reakci, u sta procent dobrovolníků se vytvořily protilátky neutralizující koronavirus. Kontraindikací podle jeho slov není ani to, zda člověk covid-19 již prodělal či nikoliv.

„Vakcína je primárně určena pro lidi, kteří ještě nebyli nemocní, ale na druhé straně neexistují žádná omezení týkající se použití této vakcíny u těch, kteří již byli nemocní,“ dodal Logunov.

Přirovnal to ke chřipce, která podle jeho slov také není kontraindikací pro očkování za rok nebo za šest měsíců.

Vakcína Sputnik V příliš důvěry nevzbuzuje

I přes ruskou stranou prezentované výsledky testů nově vyvinuté vakcíny proti covidu-19 vzbuzují u většiny západních zemí pochybnosti a Sputniku V příliš nevěří. Jako důvod uvádějí oponenti fakt, že látka byla otestována na malém počtu dobrovolníků a klinické zkoušky tak nemohly být logicky dokončeny. Odpůrce nepřesvědčilo ani prohlášení Vladimira Putina, že vakcínu Sputnik V na sobě vyzkoušela dokonce jedna z jeho dcer.

Před unáhleným schválením vakcíny varovala i ruská Asociace organizací provádějících klinické testy [ACTO]. Podle ní by vakcinace Sputnikem V bez dokončeného klinického testování znamenala zbytečné nebezpečí pro uživatele. Světová zdravotnická organizace [WHO] uvedla, že potenciálnímu schválení vakcíny bude předcházet přísné přezkoumání a posouzení všech požadovaných dat týkajících se bezpečnosti a účinnosti. Německý biochemik Klaus Cichutek prohlásil, že řádné schválení vakcíny bez obsáhlých dat ze třetí fáze testování považuje za riskantní. Francois Balloux z Institutu genetiky na University College London [UGI] se domnívá, že ruský krok představuje lehkovážné a nerozumné rozhodnutí. Podle něj je masové očkování bez nedostatečně otestované vakcíny neetické.

Vakcína Sputnik V míří do Mexika

Do třetí fáze testování ruské vakcíny se zapojí i Mexiko. To již potvrdil mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard.

„Mexiku bylo nabídnuto nejméně dva tisíce dávek vakcíny, abychom ji začali testovat. To je velmi dobrá zpráva, protože tak získáme čas,“ řekl.

Mexiko se tak podle agentury Reuters snaží zajistit si včasné dodávky účinného léku, aby dostalo pod kontrolu šíření koronaviru. Tím už se v Mexiku podle Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo více než 543 tisíc lidí, a téměř 60 tisíc jich s covidem-19 zemřelo.

Vláda mexického prezidenta Andrése Manuel Lópeze Obradora ale již také odsouhlasila, že bude pomáhat vyrábět potenciální vakcíny, které nyní vyvíjí britská firma AstraZeneca a Oxfordská univerzita. Právě ty měly být určeny pro latinskoamerický trh. Připravuje se také provést závěrečné klinické zkoušky pro americkou společnost Johnson & Johnson a dvě čínské firmy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here