Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

0
582
čeští senioři A
Foto: Pixabay.com

Na následky chřipky u nás ročně zemře kolem 1 500 lidí. V 90 procentech případů podlehnou lidé starší 65 let. I přesto čeští senioři projevují zájem o očkování proti chřipce spíše minimálně.

Chřipku lidé často zaměňují za běžnou virózu, na tu ale na rozdíl právě od chřipky lidé neumírají. Pacient trpící virózou má většinou rýmu, teplotu do 37,5°C, mírný kašel a je trochu unavený. U chřipky se teplota může vyšplhat až přes 40 °C. Nemoc provází velké bolesti kloubů i svalů a také silný kašel. Na rozdíl od virózy pacient nemívá rýmu, a naopak bývá velmi unavený.

Čeští senioři starší 65 let mají od roku 2005 v plné výši hrazenou vakcínu proti chřipce od zdravotní pojišťovny. Dále mají nárok na úhradu vakcíny od pojišťovny pacienti s farmakologicky léčeným chronickým onemocněním [diabetes, astma, choroby srdce a cév] a další rizikové skupiny pacientů. Ostatní lidé si očkování hradí sami. Většina zdravotních pojišťoven na očkování proti chřipce ale přispívá z fondů prevence. A někdy se na nákladech spojených s očkováním proti chřipce podílejí i zaměstnavatelé.

Kolik to stojí vakcína proti chřipce

Cena vakcíny proti chřipce odpovídá zhruba ceně za vitamínové kapsle na jeden měsíc. V letošní sezonně 2019/2020 se cena za očkování proti chřipce pohybuje kolem 400 korun [samotná vakcína stojí necelých 200 Kč]. Ideální doba pro aplikaci vakcíny je od září do poloviny prosince. To znamená do doby, než se začne výskyt chřipky v populaci zvyšovat.

„Prosinec už je ale nejzazším termínem. Jestliže má být organismus proti chřipce imunní, musí si po vakcinaci nejprve vytvořit protilátky. Trvá to obvykle dva týdny,“ říká Igor Karen ze Společnosti všeobecného lékařství [SVL] ČSP JEP.

Očkování proti chřipce bych doporučil všem. Virem je totiž ohrožen úplně každý, můžeme očkovat děti starší šesti měsíců i seniory,“ dodává.

Očkování provádějí nejčastěji praktičtí lékaři, očkovací centra a zdravotní ústavy. Podává se vždy jen jedna dávka. Každý rok dochází ke změně ve struktuře chřipkového viru a je nutné očkování každý rok zopakovat z důvodu zajištění co nejvyšší účinnosti [70–90 %].

Chřipkové viry zasahují celý svět

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace [WHO] se chřipkou ve světě každý rok nakazí 1 miliarda lidí, ve 3 až 5 milionech případů má nemoc závažný průběh. Nejvíce úmrtí souvisejících s chřipkou je u lidí nad 65 let. To poznávají i čeští senioři.

Proto WHO doporučuje alespoň 75% proočkovanost vakcínou proti chřipce u seniorů 65+. Přístup k očkování se ale v různých zemích velmi liší. Nejvyšší proočkovanost má Jižní Korea [75 %] a USA [72 %]. V Evropě pak například Velká Británie [71 %] a Irsko [59 %].

Lidé v České republice očkování proti chřipce považují stále za zbytečné a raději investují do doplňků stravy a vitamínových preparátů.

Česká republika se v tomto ohledu naprosto vymyká, a to nejen v rámci Evropy, ale i celosvětově. Proti chřipce se u nás nechají čeští senioři každoročně naočkovat pouze v deseti až dvaceti procentech případů,“ říká Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Dodává, že je to méně než například v Maroku, Chile nebo Rusku.

Chřipka se nevyléčí za týden

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkami. To znamená vzduchem a přímým kontaktem s nemocným. Chřipka začíná rychlým vzestupem teplot až k 39 °C, nemocný má zimnici, třesavku, silné bolesti svalů a kloubů. Zhruba druhý den se objeví suchý, dráždivý kašel a pálení za hrudní kostí při kašli. Po čtvrtém dnu by měly horečky odeznít a nemocný začne vykašlávat často i malé množství světlého hlenu. I když nemoc začne pomalu odeznívat, tak dráždivý kašel zůstává 1–2 týdny a celková únava i několik týdnů. Nemocný člověk je zdrojem nemoci dva dny před vypuknutím horečky a dva dny po nich.

Vakcíny proti chřipce se není třeba bát

Chřipkové vakcíny mají dobrý bezpečnostní profil a používají se skoro sedmdesát let. Očkují se už děti od 6 měsíců i těhotné ženy od 2. trimestru. Vysokou účinnost očkovací látky proti chřipce dokládají i výzkumy.

U zdravé populace snižuje očkování výskyt chřipky o 70–90 %. U seniorů 65+ klesá díky očkování především riziko vzniku závažného průběhu nemoci a komplikací, a to o více než 60 %, riziko úmrtí dokonce o 80 %,“ uvádí Zdeňka Jágrová.

V České republice se používají pouze vakcíny, které neobsahují živé formy virů. Aktivují imunitní systém pro boj se živým virem chřipky, samotnou nemoc ale nemohou vyvolat. Pokud se objeví nežádoucí účinky, pak mezi ně patří nejčastěji zarudnutí nebo otok v místě vpichu, únava, zvýšená teplota, bolest svalů nebo kloubů. Tyto příznaky ale během několika hodin až dnů odezní a nevyžadují žádnou léčbu.

Častým argumentem proti očkování bývá fakt, že vakcína není vždy 100% účinná, zejména u starších pacientů. Prokazatelně ale brání riziku vzniku závažných komplikací a následně nutné hospitalizace, snižuje riziko úmrtí v souvislosti s chřipkou. Žádnou jinou terapeutickou ani preventivní metodou není možné dosáhnout tak vysoké ochrany proti chřipce.

Vitamíny přímo do žil

Někteří lidé odrazují ostatní pacienty od vakcinace a argumentují tím, že se sami nechali proti chřipce naočkovat, ale přesto onemocněli. „Taková tvrzení nejsou pravdivá. Někdy se může stát, že se pacient nechá očkovat proti chřipce a má začínající známky virózy, která poté může proběhnout se všemi příznaky, nicméně musím podotknout, že ani tito lidé nikdy neumřeli na komplikace na rozdíl od těch, kteří se nenechali očkovat,“ říká Igor Karen.

Podle něj posilování imunity a otužování pomůže při viróze, ale před chřipkou neuchrání. Stále více lidí se i přesto snaží posílit organismus s pomocí vitaminových koktejlů přímo do žil, což ale podle Igora Karena rozhodně není všelék a chřipce to nezabrání. „I ke mně do ordinace chodí lidé, kteří chtějí vysokou dávku vitaminu C do žíly. Některé výzkumy opravdu potvrzují, že vysoká koncentrace „céčka“ dokáže povzbudit imunitní systém. Tato metoda není vhodná pro každého,“ vysvětluje. Podle lékařů jde opravdu o velkou dávku vitaminu a pacient musí splňovat i určitá kritéria. Například musí být dostatečně zavodněný, aby nedošlo k poškození ledvin.

Reakce na vakcínu chřipky nebývají vážné

Vakcinaci by ale podle Igora Karena měli zvážit i lidé v produktivním věku.

„Na chřipku může bohužel zemřít i jinak úplně zdravý člověk. Právě mladí lidé také nejvíce přispívají k šíření nemoci, ať už v kancelářích, nebo v hromadné dopravě. Pojišťovny na nepovinná očkování přispívají z fondu prevence,“ vysvětluje.

„Za více než 20 let své praxe jsem se s alergickou reakcí na vakcinaci setkal pouze dvakrát. Jednou pacient řekl, že nemá na očkování alergii, ale když začal v ordinaci otékat, přiznal, že už se mu něco podobného jednou stalo,“ dodává.

Důležité je proto informovat lékaře předem. Nejčastěji se lékaři setkávají se zarudnutím v místě vpichu, což potvrzuje, že pacientova imunita funguje správně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here