Americká farmaceutická společnost Pfizer včera oznámila, že její experimentální vakcína proti covidu-19 vykázala více než 90% účinnost. Pfizer plánuje požádat o schválení své covidové vakcíny ke krizovému použití ve Spojených státech pro osoby ve věku 16-85 let.

Společnost Pfizer, která vakcínu vyvíjí s německou společností BioNTech SE, uvedla, že u vakcíny dosud neshledala žádné vážné vedlejší účinky. Proto již tento měsíc plánuje požádat o schválení vakcíny ke krizovému použití v USA pro osoby ve věku 16-85 let.

„Dnešek je skvělým dnem pro vědu a pro lidstvo. […] Dosahujeme zásadního milníku v našem programu vývoje vakcíny v době, kdy to svět nejvíce potřebuje,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

Míra účinnosti vakcíny výrazně převyšuje 50procentní účinnost, kterou pro vakcínu proti covidu-19 požaduje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Firma nyní stále shromažďuje údaje o bezpečnosti vakcíny u účastníků studie – tedy asi 44 000 lidí. Údaje má u cca 22 tisíců osob, konečné výsledky chce mít koncem listopadu. V případě takového schválení bude zpočátku počet dávek omezený.

Situace na trhu s vakcínami

Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakuba Dvořáčka je reálné, že bychom si třeba v únoru mohli vybrat alespoň ze dvou vakcín proti covidu. Blízko schválení je vakcína firmy Pfizer, ale i britské farmaceutické společnosti AstraZeneca nebo americké společnosti Moderna aj.

Vakcína AstraZeneca vyvolává imunitu proti covid-19, uvedla firma

Avšak Pfizer a BioNTech jsou podle něj spolu s AstraZeneca velice blízko stát se prvními dodavateli vakcíny. V případě úspěchu by mohl Pfizer/BioNTech dodat prvních 100 milionů dávek již v letošním roce. Další 1,3 miliardy dávek by mělo být k dispozici v průběhu roku 2021. Vakcíny od jiných výrobců budou k dodání spíše až v létě a na podzim příštího roku.

V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz Jakub Dvořáček upozornil, že v době pandemického stavu platí pro farmaceutické firmy speciální režim snížených marží. To je, že vakcínu lze nyní koupit za v přepočtu zhruba 80 korun. Což přestane platit ve chvíli, kdy odezní pandemie.

Jakub Dvořáček: Staří se proti covidu očkovat nebudou

Vakcína od společnosti Pfizer

Průběžná analýza se podle Pfizeru uskutečnila poté, kdy 94 účastníků studie onemocnělo covidem-19 a bylo tedy možné údaje porovnat s tím, kdo dostal vakcínu a kdo placebo. Pfizer uvedl, že ve studii bude pokračovat, dokud mezi účastníky nebude 164 případů nákazy, což může být vzhledem k narůstajícímu počtu nemocných v USA poměrně brzy.

Společnost neuvedla, kolik přesně lidí, kteří vakcínu obdrželi, se nakonec covidem-19 nakazilo. Zmíněná více než 90% účinnost však naznačuje, že z 94 nakažených ji mohlo dostat maximálně osm lidí. Vakcínu účastníci studie dostali ve dvou dávkách v rozpětí tří týdnů. Podle agentury Reuters zatím není jasné, jak dlouho bude vakcína člověka před nákazou chránit.

Pfizer a BioNTech uzavřely s americkou vládou smlouvu v hodnotě 1,95 miliardy dolarů na dodávku 100 milionů dávek vakcíny již od letošního roku. Rovněž dosáhly dohod o dodávkách přípravku s Evropskou unií, Británií, Kanadou a Japonskem. Aby ušetřily čas, začaly společnosti vakcínu vyrábět ještě dříve, než si byly jisty její účinností. V letošním roce plánují vyrobit vakcíny pro 25 milionů lidí. V příštím roce chce Pfizer produkovat až 1,3 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here