Zástupci Fakultní nemocnice Brno [FN Brno] chtějí na osobní schůzce 11. 12. jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným [za ANO] o případném sloučení s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně [FNUSA]. Ministra Blatného, který roky působil ve FN Brno, plán zajímá. Vedení FNUSA i část jejích zaměstnanců plán jednoznačně odmítá.

Fakultní nemocnice Brno má asi 6 000 zaměstnanců, svatoanenská kolem 3 500 zaměstnanců včetně pracovníků Mezinárodního centra klinického výzkumu, který pod nemocnici spadá. Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba řekl, že racionalizace provozu a jedno vedení obou nemocnic by přineslo úspory a také by zlepšilo personální situaci. Plánovanou schůzku potvrdil i ministr zdravotnictví, situaci v Brně je podle něj třeba řešit komplexně.

„Zdravotnictví a celý systém zdravotní péče v Brně je třeba řešit komplexně a zejména s ohledem na jeho financování jako celku i jeho jednotlivých částí. Například Mezinárodního centra klinického výzkumu nebo nové porodnice. Právě z toho důvodu si chci poslechnout verze všech zainteresovaných stran, chci s nimi probrat jejich představy a reálné možnosti. Proto jsem požádal nejen zástupce jednotlivých zdravotnických zařízení, ale i zástupce města, kraje a Masarykovy univerzity o společnou schůzku,” uvedl ministr.

Než se stal Jan Blatný před měsícem ministrem zdravotnictví, působil ve FN Brno jako náměstek Jaroslava Štěrby. Ten v době jmenování Blatného ministrem řekl: „Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk.“

FNUSA se sloučením nesouhlasí

Ředitel FNUSA Vlastimil Vajdák nepovažuje sloučení za dobrý nápad, podle něj už zaměstnanci tvoří protestní petici. Se sloučením s FN BRNO nesouhlasí jak z lékařského, tak ekonomického hlediska. Podle Vajdáka je sloučení nesmysl. Tvrdí, že je naopak výhoda, když obě nemocnice fungují samostatně. Třeba už jen kvůli zajištění zdravotní péče.

„Právě první vlna pandemie covidu ukázala, jak je důležité mít dvě páteřní nemocnice, a ne jeden obrovský celek. Když systémy Fakultní nemocnice Brno napadli hackeři a přestali tam kvůli tomu operovat, sanitky vozily akutní pacienty k nám,” připomněl jarní kybernetický útok na druhou fakultní nemocnici.

Ve sloučení nevidí ani další pozitiva: „Jsem ekonom a velmi dobře vím, že sloučení by nepřineslo z ekonomického hlediska žádné výhody, spíše naopak. Nepřispěje to ani k lepší personální situaci, pacientů nějakým sloučením neubude. Navíc považuji otevření tohoto tématu právě v této těžké době za velmi nekorektní.“

Je rozumné o sloučení mluvit

O možném sloučení obou brněnských fakultních nemocnic zřizovaných státem se v Brně mluví už dlouhá léta.

„Sloučení by muselo být formou zákona a je to běh na dlouhou trať. Myslím ale, že by bylo docela rozumné se o tom bavit,” uvedl Jaroslav Štěrba.

Podle něj je potřeba řešit organizaci zdravotnické péče, do které jsou zapojené státní fakultní nemocnice, krajské nemocnice, městské nemocnice a soukromé subjekty.

„Ve finále koronavirus ukázal, že je dobré řídit věci z jednoho centra. Racionalizace provozů by kromě úspor a zlepšení situace u personálu přinesla i dost zdravotnických investic. Je to lepší, než když si v tom zařízení konkurují,” dodal.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here