Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek ve 12 hodin jmenuje náměstka FN Brno Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Ve funkci tak Jan Blatný nahradí stávajícího ministra Romana Prymulu [za ANO]. Ceremoniál se uskuteční na zámku v Lánech. 

Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na nového ministra zdravotnictví, náměstka ředitele Fakultní nemocnice Brno [FN Brno], Jana Blatného, dnes odpoledne v Lánech. Setkání trvalo podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka zhruba hodinu.

Premiér Andrej Babiš [ANO] se s Blatným setkal už minulý týden v pátek na úřadu vlády. Zemanovi následně v Lánech předal jeho životopis, ale jméno do dnešního prezidentova jednání nechtěl komentovat. Nového ministra prezident Zeman jmenuje tento čtvrtek.

„Ceremoniálu se zúčastní předseda vlády Andrej Babiš,“ potvrdil mluvčí prezidenta Miloše Zeman Jiří Ovčáček.

Současný ministr Roman Prymula má skončit po zveřejnění fotografií deníku Blesk, na kterých je zachycen, jak vychází v noci z uzavřené restaurace bez roušky a usedá do služebního vozidla. Setkal se v ní s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem FN Ostrava Jiřím Havrlantem. Restaurace ale musejí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, do 20:00 mohou mít otevřené jen výdejové okénko. Prymula o víkendu uvedl, že skončí, až bude moci předat funkci svému nástupci.

Kdo je Jan Blatný

Vedení FN Brno Jana Blatného hodnotí jako vynikajícího a pracovitého lékaře – dětského hematologa. Jan Blatný pracuje v nemocnici jako přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie a zdravotnický náměstek. Ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba řekl, že funkce ministra je v nynější době šíření koronaviru obtížná pro každého, ale Blatný by byl člověk na správném místě.

„Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk,“ řekl Štěrba.

Nevadí podle něj ani to, že Blatný není epidemiolog: „V tuto chvíli to není epidemický problém, ale problém obecně medicínský. Je to věc, ke které má kolega Blatný nepochybně co říct.“

Kladně hodnotí Blatného i poslanec a další nemocniční náměstek FN Brno Vlastimil Válek [TOP 09]: „Je to slušný, pracovitý a inteligentní lékař. Jeho oddělení má velmi dobrou pověst. Práci dělá dobře.“

Podle něj by Blatný jako ministr udělal maximum. Situaci, kdy nekontrolovaně roste počet lidí nakažených koronavirem, označil za katastrofální. Upřesnil, že nechápe, proč se funkce ministra nechopí některý z poslanců a lékařů z hnutí ANO. Jmenoval například předsedkyni výboru pro zdravotnictví Věru Adámkovou, bývalého ředitele Masarykova onkologického ústavu Rostislava Vyzulu nebo někdejšího ředitele břeclavské nemocnice Miloslava Janulíka.

Je to odborník, říká Bohuslav Svoboda

Podle poslance ODS a místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslava Svobody, který byl také šéfem České lékařské komory, je Blatný vynikající odborník na dětskou hematologii.

„Samozřejmě ministerské zkušenosti jsou otázka jiná, ale odborné předpoklady má veškeré,“ dodal s přesvědčením, že nový ministr musí být člověk, který se nesmí bát, protože „vstoupit do této řeky je velmi podobné pokusu o sebevraždu“.

Medicínsky podložená rozhodnutí bude muset umět prosadit navzdory politickému tlaku z oblasti ekonomie.

„Nikdo neví, jak se jeho kamarád zachová v okamžiku, kdy bude stát proti pistoli. Ta úloha je natolik těžká, že dávat za někoho ruku do ohně, nejde. Ale doktor Jan Blatný má předpoklady, že by mohl,“ upřesnil.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here