Očkování proti covidu má sněmovna projednat do 4.12.

0
350
ockovani_proti_covidu
Foto: ZdraveZpravy.cz

Zákon upravující úhradu očkování proti covidu ze zdravotního pojištění, včetně odškodnění za případnou újmu má podle doporučení Výboru pro zdravotnictví PSP ČR sněmovna projednat do pátku 4. 12. ve stavu legislativní nouze. Součástí normy je i nákup, distribuce a systém úhrady vakcíny proti covidu a její aplikace.

Členové sněmovního zdravotnického výboru většinou hlasů na svém jednání 1.12. doporučili projednat v Poslanecké sněmovně PČR návrh Zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látky pro očkování proti onemocnění covid-19, včetně náhrady újmy za očkování. Podle náměstka ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radka Policara by absence plné úhrady za provedení i samotnou vakcínu z veřejného zdravotního pojištění mohla významně snížit zájem veřejnosti o očkování.

Náklady šplhají do miliard korun

Podle zmiňované legislativní normy nakoupí vakcíny proti covidu stát ve spolupráci s Evropskou komisí [EK]. Ta zajišťuje nákupy vakcín proti covidu od vícero výrobců pro unijní státy. Česká republika nakoupí vakcíny zprvu na své náklady, které podle náměstka Policara činí dvě miliardy korun. Dle jeho slov je však jisté, že částka není konečná. Zvyšovat se bude v závislosti na dalších objednávkách těchto vakcín.

„Tato provedená očkování budou následně státu uhrazena zdravotními pojišťovnami,“ řekl Radek Policar.

Aplikace očkovací látky bude dle něj znamenat pro zdravotní pojišťovny další náklad ve výši až pět miliard korun. Ze systému veřejného zdravotního pojištění se uhradí i náklady spojené s distribucí a spotřebovaným materiálem.

„Hrubým odhadem se bude jednat o další desítky miliony korun,“ upřesnil náměstek.

Reálné datum dodání vakcíny

Předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková [ANO] upozornila, že nákup očkovacích látek není možné v tuto chvíli blíže specifikovat. Podle ní totiž není jasné, které Evropská léková agentura [EMA] povolí.

„Nevíme přesně jaká vakcína tady bude, EMA nám zatím k tomu nedala podmínky,“ uvedla.

Dodala, že teprve poté blíže určí, kdo se může a kdo se naopak nemůže danou vakcínou nechat naočkovat.

Nejbližší termín jednání Evropské lékové agentury [EMA], kdy může o schválení vakcíny jednat, je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] 15. prosince.

„To, že ji odsouhlasí 15. prosince je velmi nepravděpodobné,“ uvedl s tím, že spíše se počítá s první polovinou ledna. První vakcíny proti covidu k nám dle jeho odhadů dorazí na přelomu měsíce ledna a února.

Očkování proti covidu a nedostatečná informovanost

Členové výboru upozornili zástupce ministerstva zdravotnictví na nejistotu a nedostatečnou informovanost veřejnosti o vakcíně proti covidu. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová [KSČM] uvedla, že lidé nevědí, jestli jim při odmítnutí vakcíny hrozí nějaké sankce. Například v podobě omezení cestování, pohybu. Netuší, jestli se budou muset něčím prokazovat, jako tomu bylo v sousedním Slovensku.

Místopředseda Bohuslav Svoboda [ODS] zmínil, že pokud se nenaočkuje více než 50 procent populace, tak to budou doslova vyhozené peníze. To kvůli tomu, že ochrana před koronavirem nebude fungovat. Očkovací kampaň má dle jeho názoru říkat, že očkování je nepovinné, ale má zároveň ukázat, jaké výhody přinese. Jako příklad uvedl to, že lidé nebudou muset nosit roušky.

„Musíme dát informace o tom, jak je to potřebné a prospěšné a konkrétní informaci o tom, co to přinese jim,“ upřesnil.

Ministr Blatný v této souvislosti uvedl, že kampaň na podporu očkování proti covidu je rozdělena do dvou částí. Aktuálně úřady soutěží agenturu, která zajistí masivní kampaň ve výši již vyčleněných 50 milionů korun, ovšem výběrové řízení skončí dle jeho odhadů až koncem roku. To znamená, že veřejnost se začne o očkování proti covidu z této masivní kampaně dozvídat až začátkem příštího roku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here