Typ vakcíny proti covidu určí i náročnost jejího skladování

0
1149
typ_vakciny

Očkování proti covidu-19 včetně aplikace vakcíny má být dle vládního návrhu plně hrazeno všem pojištěncům z jejich zdravotního pojištění. Přednostně se k vakcíně dostanou staří a nemocní lidé a zdravotníci ve vyšším riziku nákazy. Typ vakcíny určí náročnost na její distribuci a uskladnění. Vybírat si látku lidé nebudou.

Zástupci farmaceutických firem i ministerstvo zdravotnictví odhadují, že první vakcíny proti covidu-19 dorazí do Česka koncem letošního roku. Ze slov ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] vyplývá, že by mohlo jít o vakcíny od dvou farmaceutických firem. Přičemž jedna z nich se dá distribuovat za běžných podmínek, oproti tomu ta druhá vyžaduje distribuci a skladování za náročnějších podmínek, především na chladící zařízení.

Typ dostupné vakcíny určí skladovací podmínky

Z náročnosti na uchovávání vakcín se odvodí i to, která z vakcín bude kde k dispozici. Látkou náročnější na skladování ministerstvo plánuje oočkovat zdravotníky v nemocnicích, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví. V nich se totiž zvládne skladování přípravku v chladicích zařízeních a zároveň půjde o hromadné očkování personálu. Druhou vakcínu, která nevyžaduje speciální distribuci, by pak mohli očkovat praktiční lékaři ve svých ordinacích. Chaos při distribuci očkování podle ministra Blatného nehrozí už jen kvůli tomu, že koncem roku k nám dodavatelé přivezou jen několik desítek tisíc přípravků.

„Zjednodušující je to, že v prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc,” uvedl.

Podle něj je podstatné, aby očkovací látky byly srovnatelné. Lidem by tak mělo být lhostejné, jakou vakcínu dostanou.

„Nepředpokládám, že bude možno, aby si každý vybral, kterou vakcínu chce. Neumím si představit, na základě čeho by si vybíral. U lékaře si také nemůžete vybrat lék. Dostanete ten, který je potřeba, který je adekvátní,“ vysvětlil.

Očkovací pořadník na vakcínu proti covidu

Vakcíny proti covidu plánuje vláda zahrnout do úhrad z veřejného zdravotního pojištění. To znamená bez finanční účasti občanů, kteří o ni budou mít zájem. Nutno je však dodat, že ministerstvo má vypracovaný pořadník prioritních příjemců vakcín. Právě ten určí, kdo vakcínu dostane mezi prvními, pokud tedy bude chtít.

Mezi první očkované patří chronicky nemocní pacienti [CHOPN, hypertenze, obezita, nemoci ledvin a jater, diabetes mellitus, kardiovaskulární nemoci, pacienti před imunosupresivní léčbou, radioterapií, chemoterapií a další] a dále osoby starší 65 let.

Dále zdravotničtí pracovníci a pracovníci v oboru veřejné ochrany zdraví. Především na odděleních ARO, JIP, urgentním příjmu, na infekčních a plicních odděleních nebo pracovníci zdravotnické záchranné služby. Další prioritní skupina jsou pracovníci v sociálních službách, praktiční lékaři a specialisté, stomatologové a farmaceuti. Dále lidé v kritické infrastruktuře, jakou jsou hasiči, policie, vládní činitelé a pracovníci v energetice.

Vláda dostane covid vakcínu zdarma, většina ji zaplatí

V souvislosti s blížícím se termínem dodávky prvních covid vakcín do Česka vláda navrhla na svém včerejším [30.11.] jednání přijmout nový zákon o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látky pro očkování proti onemocnění covid-19. Dále také normu o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám a související novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která upravuje úhradu vakcíny a její aplikaci ze zdravotního pojištění. Norma zároveň řeší i situace, kdy by toto očkování způsobilo pojištěnci nějakou újmu na zdraví. Odškodnění by se v takových případech řídilo stejnými pravidly jako v případě jiných povinných očkování.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here