M. Hajdúch rezignuje na funkci, důvodů k tomu má více

0
444
Hajduch
Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch rezignoval na svou funkci. Jedním z důvodů je odmítnutí odborného krytí pro politická rozhodnutí, se kterými dle svých slov nesouhlasí. Zmiňuje i to, že se v Česku málo testuje. 

Marián Hajdúch končí ve své pozici k 31. prosinci. Ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] o své rezignaci informoval již minulý týden.

„Rezignaci pana docenta Hajdúcha respektuji. Rád s ním i nadále budu spolupracovat, ať už v rámci expertní skupiny nebo formou oponentury navrhovaných opatření. Tříbit názory je důležité,“ uvedl dnes na twitterovém účtu ministerstva zdravotnictví k odchodu Hajdúcha.

Právě rozladěností z toho, jak ministerstvo přistupuje k odborným názorům, vysvětlil Hajdúch své rozhodnutí opustit funkci národního koordinátora testování. Úřad se dle jeho slov neřídil názory odborníků.

Předseda vlády o spolupráci stojí

Premiér Andrej Babiš [ANO] uvedl, že chce s Hajdúchem dále spolupracovat ve vládní Radě pro vědu, výzkum a inovace a také na onkologickém projektu. Zmínil dále, že názory odborníků na testování se už v minulosti odlišovaly. K aktuální situaci a četnosti testování v Česku se však nevyjádřil.

„Od dubna letošního roku jsme připravili několik strategických dokumentů a doporučení, ale jen část z nich se realizovala,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Hajdúch s tím, že velká část strategie nebyla plně uvedena do praxe.

Vyjádřil i nespokojenost s tím, že se o plánovaných záměrech často dozvěděl až z médií.

„A pak se zpětně těžko hledá cesta, jak to odborně zdůvodnit,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví přes tiskový odbor zmiňovanému deníku sdělilo k výčitce Hajdúcha následovné vysvětlení.

„Obecně při formulaci svých rozhodnutí vychází vždy z podkladů připravených odbornými skupinami, a to nejen při řešení epidemie nového typu koronaviru,“ uvedlo.

Marián Hajdúch upozorňuje na nízké testování v Česku

Marián Hajdúch vede laboratorní skupinu ministerstva od jara, je jedním z autorů Národní strategie testování nemoci covid-19, na jejímž základě se tvořila síť laboratoří v zemi. Současně je ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci [ÚMTM]. Podle něj má na současnou epidemiologickou situaci v zemi vliv to, že se málo testuje.

„Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování nás od začátku epidemie stálo zhruba tolik, kolik ekonomové odhadují na jeden den lockdownu,“ upřesnil.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here