Česko se v nejbližších dnech dočká další vakcíny proti covidu-19. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] dnes 6. 1. 2021 doporučila Evropské komisi [EK] k podmínečné registraci vakcínu od americké firmy Moderna.

„EMA doporučila udělit podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Ochránit před nákazou covidem se tak mají lidé starší 18 let,“ uvedl na sociální síti evropský lékový regulátor.

Moderna požádá o registraci vakcíny proti covidu v EU

Vakcína vyvinutá americkou společností Moderna se tak zřejmě stane v pořadí druhou dostupnou očkovací látkou proti covidu v členských zemí EU. Vakcínou Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech, kterou EMA a EK schválily 21. prosince 2020, se ve většině unijních zemí očkuje. Tato vakcína je ovšem náročná na skladovací podmínky při -70 stupních Celsia.

Látka od Moderny by mohla díky jejím nižším nárokům na skladování [pohybují se kolem 2 až 8 stupňů Celsia] a tedy i logistiku, vakcinaci nejenom v Česku, ale v celé Evropě uspíšit. Vakcínu od Moderny schválil ještě před vánočními svátky americký Úřad pro kontrolu potravin a léků [FDA], očkuje i vakcínou od Pfizer/BioNTech.

Moderna v USA schválena. EMA rozhoduje o Pfizeru

Stejně jako vakcína Comirnaty je i ta od Moderny dvoudávková, přičemž druhá dávka se má podat za čtyři týdny od té první. Totožná je dle výsledků klinických studií i jejich účinnost, jež podle výrobců dosahuje 95 procent.

EMA vakcínu doporučila, EK schválila

Vakcínu od Moderny zvanou COVID-19 Vaccine Moderna už schválila k použití v členských zemích EU také Evropská komise. V současných dnech začíná její rozvoz do jednotlivých zemích v závislosti na počtu obyvatel v každé z nich.

Moderna jedná o prodeji vakcíny mRNA-1273 do Evropy

Do Česka by dle Očkovací strategie MZ ČR mělo ještě do konce ledna dorazit na 80 tisíc dávek vakcíny od Moderny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] v minulých dnech oznámil, že v lednu se do Česka dostane pouze 20 tisíc dávek vakcín od Moderny. V únoru a březnu by pak dle strategie měla Česká republika dostat 80 tisíc dávek každý měsíc. Jde o dvoudávkovou genovou mRNA vakcínu obalenou lipidovými nanočásticemi.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here