Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu od americké Moderny. USA se tak staly první zemí, která tuto vakcínu povolila. Evropská komise [EK] současně rozšířila opci na vakcíny Moderny o 80 milionů. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] má v pondělí rozhodnout o vakcíně Pfizeru a BioNTech.

Prezident Donald Trump ještě před oznámením FDA uvedl, že vakcína Moderny byla schválena drtivou většinou a okamžitě začne její distribuce. Až následně FDA oficiálně schválení očkovací vakcíny potvrdila. Již minulý týden pro mimořádné použití povolila vakcínu od společností Pfizer a BioNTech.

„Zajištěním dvou vakcín proti covidu FDA dosáhla dalšího kroku v boji s pandemií, která je v USA příčinou obrovského množství hospitalizací a úmrtí. Vakcína se aplikuje ve dvou dávkách v rozmezí čtyř týdnů,” uvedl ředitel FDA Stephen Hahn.

Podle něj se vakcína Moderny bude používat zejména v regionech. Chladový řetězec u ní nevyžaduje extrémně nízké teploty. Pohybuje se mezi dvěma až osmi stupni Celsia. Moderna přitom již s americkou vládou uzavřela smlouvy, podle nichž do konce června dodá na americký trh 200 milionů dávek vakcíny, 20 milionů ještě letos.

Evropská komise přiobjednala vakcíny od Moderny

Schválení vakcíny Moderny FDA přimělo Evropskou komisi uplatnit v tomto týdnu opci na dalších 80 milionů dávek. Celkové dodávky pro členské státy tak narostou na 160 milionů. EK stejně jako USA oznámila, že vakcína bude distribuována na hůře dostupná místa.

„Oceňujeme důvěru v naši společnost, kterou dokazuje dohoda o navýšení dodávek s EK,” řekl generální ředitel Moderny Stéphane Bancel.

Upřesnil, že firma intenzivně pracuje na produkci vakcíny, její distribuci, ale čeká také na kladné stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Zdůraznil, že vakcína mRNA-1273 zůstává stabilní při standardních teplotách chladničky. EMA již avizovala, že bude o vakcíně Moderny rozhodovat 6. ledna. Původně to měla v plánu až 12. ledna.

EMA v pondělí zřejmě schválí vakcínu Pfizer/BioNTech

EMA se v těchto dnech soustředí na vydání podmíněného povolení pro použití očkovací látky od firem Pfizer a BioNTech. Svůj verdikt má vydat v pondělí 21.12. Původně o ní měla jednat až o osm dní později. Některé evropské země se přitom již připravují na očkování. Pokud EMA v pondělí doporučí vakcínu Pfizer a BioNTech, bude třeba ještě souhlas EK. Ta by jej dle očekávání mohla udělit během několika dnů. Očkovat v Evropě by se mohlo začít v nouzovém režimu ještě před koncem letošního roku.

Bez zajímavosti není, že Německo, Francie, Itálie, Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Španělsko a Švýcarsko chtějí spuštění svých očkovacích kampaní koordinovat. Potvrdili to ve společném prohlášení jejich ministři zdravotnictví. Mimo jiné chtějí sdílet informace o tom, jak látky fungují. Vakcínou Pfizer a BioNTech se přitom již očkuje po nouzovém schválení ve Velké Británii, Kanadě a USA.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here