Mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach v populaci potlačit. Uvedl to britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový kmen viru je nakažlivější než ostatní.

Významné šíření jisté mutace koronaviru na jihu Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že jeho nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

„Nová varianta [viru] se vymkla kontrole,” řekl dnes v rozhovoru s televizí BBC ministr zdravotnictví Matt Hancock.

„Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,” komentoval situaci v jiném interview.

Denní počty nákaz v Británii po poklesu z konce listopadu v posledních dnech znovu prudce rostou, v sobotu země zaznamenala na 27 000 nových infekcí. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18 000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

Nová mutace viru v Británii

Vývoj v Británii sleduje Světová zdravotnická organizace [WHO]. Ta vyzvala své evropské členy, aby “posílili kontroly” v souvislosti s mutací koronaviru, která se rychle šíří v Anglii.

Stávající výsledky zatím nepotvrdily, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19. Nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a dalších oblastech Anglie.

Zda už šíření potenciálně nebezpečné mutace koronaviru v Británii začalo, není zatím jasné. Nizozemsko při namátkové kontrole starších případů infekce daný kmen odhalilo ve vzorku odebraném na začátku prosince. Podle WHO byla mutace zjištěna také v Dánsku a Austrálii.

Evropské státy izolují Británii

Na zjištění reagují již některé státy Evropské unie včetně Česka. V jeho případě ode dneška platí, že lidé přijíždějící z Británie se budou muset povinně odebrat do izolace.

Ze zemí EU jako první na vývoj v Británii reagovalo Nizozemsko, které v noci na dnešek zakázalo přílety z britských letišť. Omezení potrvá do 1. ledna. Vláda v prohlášení uvedla, že situaci monitoruje a zvažuje zavést restrikce u dalších druhů dopravy. Kabinet údajně jednal v souladu s Národním institutem veřejného zdraví [RIVM], který doporučil šíření nového kmene SARS-CoV-2 co nejvíce omezit.

O půlnoci vstoupí v platnost 24hodinový zákaz letů z Británie do Belgie, jak oznámil dnes belgický premiér Alexander De Croo. Omezení, která se dotknou i vlaků Eurostar, označil předseda vlády za preventivní opatření.

Od půlnoci na pondělí zatím na 48 hodin zavřela své hranice pro osobní i nákladní dopravu z Británie i Francie. Uzavřel i britský přístav Dover pro cesty z Británie. Před půlnocí se zavřel na britské straně i terminál Eurotunelu ve Folkstone pro osobní a nákladní dopravu do Calais. Železniční společnost Eurostar oznámila, že v pondělí a v úterý nepojedou její vlaky z Londýna do Paříže, Bruselu, Lille a Amsterodamu, ale ani vlaky opačným směrem s výjimkou spojů z Paříže.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here