Dosavadní výsledky antigenních testů odhalily téměř pět procent osob s covidem. Z toho téměř tři procenta byla asymptomatická, tedy bez příznaků covidu-19. Zbylá dvě procenta byla symptomatická neboli s příznaky nemoci. První čísla tak ukazují na poměrně vysoký záchyt pozitivních osob, které o své nákaze nevěděly.

Od 4. prosince, kdy se začalo zprvu s antigenním testováním pedagogů, do 17. 12. se otestovalo 43 822 osob. Bezmála pět procent z otestovaných bylo covid pozitivních [2 141]. Z toho 1,97 % [862] bylo symptomatických neboli s příznaky nemoci covid-19 a 2,92 % [1 279] asymptomatických, tedy bez příznaků covidu-19.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška jsou záchyty z antigenních testů vysoké, což splňuje i jejich účel. Tedy izolovat covid pozitivní, aby nešířili infekci společností. K tomu je třeba, aby se pacient s covidem po pozitivním výsledku odebral do domácí izolace. Což na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] jednoznačně potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

„Cíl antigenního testování je zachytit osoby s covidem, které jsou bezpříznakové a šíří nákazu. Proto je potřeba, aby šly domů a zůstaly v izolaci,“ vysvětlil.

Na dobrovolný antigenní test se vyplatí připravit

První reakcí na pozitivní výsledek je dle jeho slov izolace a vyplnění sebereportovacího formuláře pro potřeby trasování hygieniků. Nutné je i kontaktovat svého praktického lékaře, který stanoví počátek a závěr povinné izolace, případně vystaví eNeschopenku.

„Když mám negativní výsledek testu, znamená to, že nejsem v tu dobu infekční, mám z toho radost. Neznamená to ale, že se nemohu nakazit,“ upozornil ministr s tím, že test může každý bezplatně podstoupit každý pátý den.

„Opakované testování s sebou nese obrovský potenciál,“ dodává s tím, že má reálnou šanci vymýtit ohniska nákazy.

Počty lidí s covidem v Česku stoupají

Antigenní testování je veřejnosti bezplatně dostupné od středy 16. prosince do 15. ledna 2021. Podle ministra zřejmě o něco zvýšilo denní nárůsty potvrzených pozitivit.

„Nyní probíhá celonárodní screening, proto není překvapivé, že počty nově diagnostikovaných porostou, a to je vlastně dobře. Pokud nerostou počty nemocných v nemocnicích a infekce nezasahuje do sociálních zařízení,“ vysvětlil.  

Od středy se uvolňují vycházky seniorům mimo zařízení

Denní počty nově nakažených rostou a podle predikce odborníků porostou i v příštím týdnu. Průměrný denní počet nově diagnostikovaných v porovnání s předchozím týdnem vzrostl o 28,8 procent a rostoucí trend potvrzuje i aktuální index rizika šíření koronaviru v populaci, který se celorepublikově dostal na hodnotu 76. Nejhůře vychází v Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tam dosahuje hodnoty 81, což odpovídá 5. stupni pohotovosti [76 až 100 bodů, pozn. red.].

„Dynamiku nabírají i počty nakažených ve věkové skupině 65+, prozatím nezasáhly do sociálních zařízení, ale i tak jsou čísla vysoká. Pohybují se kolem jednoho tisíce nakažených denně,“ říká Ladislav Dušek.

Data za posledních sedm dní ukazují na nárůst nakažených seniorů 75+, i když podstatně mírnější než v mladší kategorii 65+.

„Čísla signalizují růst, proto je důležité chránit občany a zranitelné skupiny,“ dodává.

První vakcína od Pfizer/BioNTech bude symbolická

Podle ministra Blatného není pravda, že Česko dostane ve srovnání s okolními zeměmi podstatně méně prvních vakcín od společnosti Pfizer/BioNTech. V přepočtu na počet obyvatel dostane Česko dokonce více vakcín než například sousední Německo. I když připouští, že první dávka, jež k nám má dorazit těsně v závěru roku, bude symbolická.

„První dávky v řádech deseti tisíců budou distribuovány v rámci očkovacích center ve velkých nemocnicích, které do pondělí vypracují seznam očkovaných zdravotníků,“ uvedl s tím, že v plánu je mezi prvními oočkovat také pacienty na odděleních, kde tyto zdravotníci pracují.

První covid vakcíny k nám dodá zřejmě Pfizer/BioNTech

Co se týče organizace očkování většiny veřejnosti, ta se uskuteční pomocí objednávacího rezervačního systému. V něm bude zájemce o očkování identifikován a po schválení údajů [jestli patří do rizikové skupiny, pozn. red.] k vakcinaci také přizvaný.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here