Korekce páteře pomocí nově pořízené modulární platformy Ennovate provedli lékaři z ortopedické kliniky FN Brno u 15leté dívky s vážnou deformitou zad. Platforma dovoluje operatérům kombinovat implantáty a operační nástroje. Unikátní je i typ šroubu, lékaři jej mohou lépe upevnit do obratlů pacienta.

Minulý týden lékaři úspěšně odoperovali ve Fakultní nemocnici Brno [FN Brno] teprve 15letou dívku s vážnou skoliózou páteře. Jako první při náročné operaci, během které dívce zavedli šrouby do obratlů po obou stranách páteře a následně do nich připevnili tyče, jejichž pomocí zakřivení páteře narovnali, použili moderní sytém Ennovate.

„Modulární systém splňuje nejmodernější požadavky dnešní doby. Čím modernější totiž instrumentárium je, tím lepší, trojdimenzionálně kvalitnější a bezpečnější je i korekce páteře,“ vysvětluje specialista na deformity páteře u dětí a přednosta Ortopedické kliniky FN Brno Martin Repko, který operaci provedl.

Platformu Ennovate vyvinula německá společnost B. Braun s českou ortopedickou klinikou pro korekce páteře. A právě ve FN Brno systém lékaři vůbec jako první použili.

Nové know-how zpřesní korekce páteře

Při operaci páteře lékaři u mladé dívky odhalili nejprve zadní části obratlů a postupně do nich po obou stranách zavedli šrouby. Do nich upevnili tyče, díky kterým zakřivení páteře narovnali. V druhé části operačního výkonu obložili úseky páteře se šrouby a tyčemi kostěnými štěpy, které odebrali z uvolněných částí operovaných obratlů. Tento úsek páteře pak sroste a stane se nepohyblivým.

„Pacient tuto nepohyblivost při běžném pohybu nepozná. Díky systému bylo možné operovat pouze minimální úsek páteře. Operace je s ním pro operatéry pohodlnější a pro pacienta bezpečnější,“ vysvětluje člen vedení Skupiny B. Braun CZ/SK Alan Munteanu.

Lékaři jsou spokojeni také s kratším časem operace. Od úplného uspání pacientky až do probuzení trvala operace 4,5 hodiny. Což se podařilo i díky zkrácení rozsahu instrumentace.

„My musíme operovat mnoho obratlů, aby se páteř narovnala. Čím je instrumentárium sofistikovanější nebo dokonalejší, tím méně obratlů musíme k sobě spojit. Což je výborné. Protože čím více zůstane neoperovaných obratlů, tím lépe se dítě po operaci pohybuje,“ vysvětluje výhodu nového systému přednosta Repko s tím, že všechny jeho části jsou z titanu a chromkobaltu. Tedy jsou velmi lehké a uvnitř těla nedráždí tkáně.

Výhod operační novinky je více

Nový páteřní systém má podle ortopedů vícero unikátních vlastností, které přinášejí benefit pro pacienty i samotné lékaře. Celý systém se dokáže přizpůsobit několika typům operačních výkonů a kombinuje implantáty s operačními nástroji, proto je na operačním sále potřeba významně méně nástrojů.

„Páteřní systém splňuje nejpokrokovější požadavky 3D korekce páteře, tím jsme se vyrovnali nejmodernějšímu způsobu, jak řešit skoliózu u dětí,“ říká Munteanu.

Martin Repko zmiňuje i nový typ šroubu: „Můžeme zafixovat hlavu šroubu přesně v tom postavení, které potřebujeme, což doteď nebylo možné.“

Šroub se závitem zvaným PentaCore nabízí vynikající biomechanický výkon a přesné ukotvení do obratle. Operatér rovněž využije funkci šroubu PolyLock, která mu umožní přeměnu jednoho typu šroubu na více typů a tím zajistí zjednodušení operačních kroků a usnadní práci na sále.

Skolióza neboli deformita páteře trápí dětské pacienty

Skolióza neboli trojdimenzionální deformita páteře, je onemocnění, kterým v Česku trpí dvě procenta dětí. Z nich každé sté má jeho závažnou formou a musí podstoupit operativní výkon. Na ortopedické klinice ve FN Brno odoperují lékaři ročně zhruba 130 dětí s touto diagnózou. Příčinu vzniku skoliózy ve většině případů lékaři neznají. Některé děti se s ní narodí, těch je ale spíše méně. Skoliózu lékaři nejčastěji diagnostikují u dětí ve věku 10 až 12 let. Většinu z nich pouze sledují, případně vzniklou deformitu přibržďují korzetem nebo jinou konzervativní terapií.

I když máme u některých neoperačních oborů pověst „krvelačných ortopedů“, k operaci přistupujeme jen u těch nejzávažnějších deformit. Většinu lehkých deformit páteře řešíme konzervativně,“ říká Repko.

Operují dle něj i malé děti v předškolním věku, přičemž výkon nikterak nenaruší jejich zdravý růst a vývoj. Rekonvalescence dětí po výkonu je poměrně rychlá́, zpravidla není potřeba další fixace korzetem. Do školy se obvykle vracejí do jednoho měsíce od operace. Po třech až čtyřech měsících mohou dokonce i rekreačně sportovat.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here