Termín na antigenní test si vždy v předstihu rezervujte. Zájem o testování je v některých odběrových místech vyšší, než se očekávalo. Což platí hlavně pro Prahu a větší města. Proto je třeba počítat i s méně vhodným volným termínem k odběru, případně se musí zájemce spokojit s jiným odběrovým místem.

Plošné antigenní testování v Česku začalo ve středu 16. prosince a potrvá do 15. ledna 2021. Dobrovolně a zdarma se může v této době nechat otestovat každá osoba v ČR, která je účastna na zdravotním pojištění, a to maximálně jednou za pět dní. O testování má česká veřejnost zájem nejvíce v době před vánočními svátky, kdy se lidé plánují sejít s širší rodinou. Po zapojení všech odběrových míst, má být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] denní testovací kapacita až 60 tisíc.

Dobrovolný antigenní test u praktika je spíše vyloučený

Příprava na antigenní test

Na samotný odběr není třeba chodit příliš brzy, zbytečně se pak tvoří fronty. Rezervovaný termín může zájemce kdykoliv stornovat a uvolnit tak místo jiným. V odběrovém místě nezapomínejte dodržovat preventivní opatření, především dodržování rozestupů. Ujistěte se, že s sebou máte osobní doklady [doklad totožnosti, kartičku zdravotní pojišťovny] a kontaktní informace [telefonní číslo]. Seznam odběrových míst je zde.

Odběrová místa a jejich provozní doba o svátcích
  • Dne 24. 12. 2020 – provozní doba 4 hodiny
  • Dne 25. 12. 2020 – zavřeno
  • Dne 26. 12. 2020 – provozní doba 4 hodiny
  • Dne 1. 1. 2021 – zavřeno

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Negativní výsledek antigenního testu

Negativní výsledek antigenního testu znamená neprokázání onemocnění covid-19. Na osoby s negativním výsledkem se nevztahují karanténní opatření ani izolace. Pokud i přes negativní výsledek trpí testovaný příznaky nemoci covid-19, kterými jsou horečka, suchý kaše, potíže s dýcháním, ztráta čichu, chuti a zažívací potíže, pak je třeba kontaktovat praktického lékaře. Vyloučeno totiž v takové situaci není ani jiné infekční onemocnění.

Pozitivní výsledek antigenního testu

Pozitivní výsledek u osob s příznaky znamená, že se nemocí covid-19 prokazatelně nakazily. Na místě je pak zachovat klid a vzpomenout si na základní preventivní pravidla, aby se nemoc nešířila dál.

  • Zůstat doma v izolaci a dodržovat pravidla izolace.
  • Nestýkat se s jinými lidmi.
  • Kontaktovat praktického lékaře [stanoví termín ukončení izolace, vystaví pracovní neschopnost].
  • Kontaktovat zaměstnavatele.
  • Vyplnit sebereportovací formulář – odkaz na něj dorazí v SMS zprávě, vyplnit se musí nejpozději do druhého dne.
  • Do dvou dnů od oznámení výsledků se zřejmě ozve hygiena pro upřesnění dat v sebereportovacím formuláři.

Lidé se raději nechají na covid otestovat, než naočkovat

U pozitivně diagnostikované osoby bez příznaků covidu-19 pak zdravotník provádí ještě ověřující testování PCR metodou. Jeho výsledek zasílá laboratoř opět SMS zprávou. Po dobu do obdržení potvrzujícího výsledku je třeba dbát karanténní pravidla. V případě pozitivního výsledku se dodržuje výše popsaný postup. V opačném případě, tedy u negativního PCR testu, karanténní opatření končí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here