Antigenní testování covidu-19 v Česku začne v některých odběrových centrech už ve středu 16. prosince. Většinou jde o místa při fakultních nemocnicích. V pátek k nim přibydou další menší odběrová místa, která pojištěnce po zarezervování otestují. Antigenní test u praktika a ambulantního specialisty už tak jistý ale není.

Plošné antigenní testování, které v Česku započne ve středu 16. prosince 2020 a skončí 15. ledna 2021, zajišťují zdravotníci ve dvou základních sítích. Tou první jsou takzvaná antigenní odběrová centra [AOC]. Ta fungují již od jarní vlny covidu, zřízená obvykle při fakultních nemocnicích. Tvoří páteřní síť odběrových míst v krajích. Do první skupiny patří i menší odběrová místa, například při městských nemocnicích, laboratořích nebo i v místech s vyšší frekvencí lidí. Jejich seznam je zde.

„Zapojených je aktuálně 168 antigenních odběrových center, na testování od středy jsou připraveny odběrová centra především v páteřní síti, tedy ve fakultních nemocnicích,“ upřesňuje plukovník Petr Šnajdárek z Centrálního řídícího týmu [CŘT].

Na první skupinu antigenních odběrových center navazuje sekundární odběrová síť smluvních poskytovatelů zdravotních služeb. Jde o praktické lékaře, ambulantní specialisty nebo i stomatology. Těm hradí výkon odběru biologického materiálu zdravotní pojišťovna pacienta.

Praktičtí lékaři se k antigennímu testování příliš nemají

Zástupci praktických lékařů upozorňují, že i v době plošného antigenního testování, zůstává jejich prioritou péče o jejich pacienty. Navíc podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] Petra Šonky se kvůli rostoucímu počtu covid pozitivních pacientů ordinace praktických lékařů začínají v posledních dnech opět zaplňovat.

„Praktičtí lékaři by měli plnit svůj primární úkol, a to léčit nemocné, ať už s covidem-19 nebo bez něj. K plošnému testování již máme v ČR dostatečnou síť odběrových center, jejich kapacita je dostatečná,“ tvrdí Petr Šonka.

Upozorňuje, že zapojení praktických lékařů do plošného testování antigenními testy je dobrovolné a záleží na každém praktikovi, jestli na něj přistoupí.

„Každý musí zvážit, zda k testování najde volnou kapacitu a jestli je schopen si zorganizovat provoz praxe,“ vysvětluje.

I přesto se někteří praktici do testování již zapojili a v případě indikace na covid pacienta i testují. Podstatné je však zmínit, že dobrovolně otestují především své registrované pacienty. Přednostně pak provedou test u citlivých skupin pacientů. Jako jsou starší, imobilní a dlouhodobě nemocní lidé, pro které je cesta do odběrového centra zátěží.

„Pacienti, kteří se chtějí s antigenním testováním obrátit na svého praktického lékaře, tak jen telefonicky, určitě nechodit přímo do ordinace,“ upozorňuje Šonka.

Antigenní test u specialisty nebo stomatologa

Na plošné antigenní testování se mohou pojištěnci objednat i ke svému ambulantnímu specialistovi a stomatologovi, kteří se do něj zapojili prostřednictvím Iniciativy Lékaři pomáhají Česku [LPČ]. Jejich seznam zde.

„Každý musí vyjít ze své komfortní zóny a přiložit ruku k dílu. Prosíme, aby to lidé nebojkotovali a byli shovívaví k odběrovým centrům, budou se možná tvořit fronty, nejde všechny otestovat do 24.12.,“ říká za iniciativu stomatolog Radek Mounajjet.

I v takovém případě je třeba se u specialisty či stomatologa nejprve o možnosti testování informovat telefonicky, navíc jde o nenárokové odběrové místo. To znamená, že lékař sám určí koho a kdy otestuje.

„Odběrová místa zapojená přes iniciativu LPČ nejsou nárokovaná odběrová místa pro veřejnost. Tato odběrová místa slouží pouze pro pacienty daných zařízení a testují jen „své“ pacienty,“ upozorňují zástupci LPČ.

Příprava na POC test u dobrovolníků

Termín odběru si vždy v předstihu rezervujte. Ukázalo se, že zájem o testování je v některých odběrových místech, především těch pražských, vyšší. Proto je třeba počítat i s méně vhodným volným termínem k odběru, případně se bude muset zájemce spokojit s jiným odběrovým místem.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Na samotný odběr není třeba chodit příliš brzy, zbytečně se pak tvoří fronty. Rezervovaný termín může zájemce kdykoliv stornovat a uvolnit tak místo jiným. V odběrovém místě nezapomínejte dodržovat preventivní opatření, především dodržování rozestupů. Ujistěte se, že s sebou máte osobní doklady [doklad totožnosti, kartičku zdravotní pojišťovny] a kontaktní informace [telefonní číslo].

–VRN–

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here