Dobrovolnost očkování proti koronaviru má být podle senátního výboru pro zdravotnictví výslovně stanovena zákonem. Stejně jako zákaz diskriminace neočkovaných osob. Výbor proto v úterý 15. 12. na svém jednání doporučil doplnit novelu, která upravuje pravidla nákupu, distribuce a použití vakcín proti covid-19.

Zákon by měl podle návrhu předsedy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR Romana Krause [ODS] výslovně stanovit, že očkování je dobrovolné, nesmí být nařízeno a ani jakkoli vynucováno. Nikdo nesmí být znevýhodněn na svých právech ani diskriminován, pokud není očkován, uvedl Kraus. Výbor toto doplnění podpořil nejtěsnější většinou. Pokud se na něm většinově shodne i Senát, novela Zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látky pro očkování proti onemocnění covid-19, včetně náhrady újmy za očkování by se vrátila k novému projednání Sněmovně. Ta však již dříve podobné doplnění normy odmítla.

Očkování proti covidu má sněmovna projednat do 4.12.

Dobrovolnost očkování a legislativní úprava

Náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radek Policar označil uzákonění dobrovolnosti očkování za zbytečné. Argumentuje tím, že vakcína proti koronaviru nepatří mezi povinná očkování. Kraus ale poukázal mimo jiné na to, že vakcína s ohledem na nutnost jejího vyvinutí nebyla prověřena ve standardních lhůtách. Pokud by zákon neobsahoval výslovný zákaz diskriminace neočkovaných, mohlo by to mít dopad na jejich uplatnění například na trhu práce.

Místopředseda výboru Lumír Kantor [KDU-ČSL] v zájmu co největší proočkovanosti populace upozornil na možnost odpisů z daní pro zaměstnavatele, kteří nechají očkovat své zaměstnance. Podle něj by to mohlo snížit daňové příjmy státu o 15 až 20 milionů korun.

Nákup vakcín proti covidu-19

Očkování proti novému koronaviru mají mít lidé podle novely hrazeno ze zdravotního pojištění. Podle zmiňované legislativní normy nakoupí vakcíny proti covidu stát ve spolupráci s Evropskou komisí [EK]. Ta zajišťuje nákupy vakcín proti covidu od vícero výrobců pro unijní státy. Česká republika nakoupí vakcíny zprvu na své náklady, které podle náměstka Policara činí dvě miliardy korun. Dle jeho slov je však jisté, že částka není konečná. Zvyšovat se bude v závislosti na dalších objednávkách těchto vakcín.

„Tato provedená očkování budou následně státu uhrazena zdravotními pojišťovnami,“ řekl na sněmovním zdravotnickém výboru Radek Policar.

Aplikace očkovací látky bude dle něj znamenat pro zdravotní pojišťovny další náklad ve výši až pět miliard korun. Ze systému veřejného zdravotního pojištění se uhradí i náklady spojené s distribucí a spotřebovaným materiálem.

„Hrubým odhadem se bude jednat o další desítky miliony korun,“ upřesnil.

Očkování bude dobrovolné a při oočkování všech obyvatel by mohlo stát až pět miliard korun, pokud by byly nutné dvě dávky.

Strategie očkování proti covidu-19 v Česku

Lékař nebo očkovací centrum od zdravotní pojišťovny dostane za aplikaci vakcíny 223 korun jako za každé jiné očkování. Návrh zákona předpokládá i odškodnění za případnou újmu způsobenou očkováním. Postupovat se má podle zákona o náhradách za újmu při povinných očkováních.

Očkování by mělo být podle dosavadních informací zajištěno pro zhruba 6,9 milionu lidí v Česku. V první fázi se počítá s očkováním lidí starších 60 let, kteří patří mezi nejrizikovější skupiny, lidí s chronickými onemocněními a zdravotníků na exponovaných místech. Vláda je terčem kritiky opozice za to, že Česko na rozdíl od okolních zemí není na očkování dostatečně připraveno. Dle jejich slov u nás chybí očkovací centra a jasný plán s termíny, jak se bude postupovat.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here