Plošné antigenní testování v Česku začíná v pátek 18. 12. 2020 a skončí 15. 1. 2021. V intervalu pěti dnů se mohou nechat testovat všichni občané, kteří se prokáží průkazem pojištěnce nebo jiným dokladem a zarezervují si termín. Antigenní testování je dobrovolné a plně hrazené ze zdravotního pojištění.  

Antigenní testování má snížit šíření covidu-19 v české populaci, a to především v období vánočních svátků, při kterých se lidé častěji navštěvují.  Od pátku 18. prosince se proto může každý zdravotně pojištěný občan v Česku nechat otestovat na přítomnost viru SARS-CoV-2 antigenním testem každých pět dnů. Plošné testování skončí v pátek 15. ledna 2021.

„Testování bude probíhat v síti antigenních odběrových center v již provozované páteřní síti odběrových míst jednotlivých krajů a částečně u praktických lékařů a ambulantních specialistů,“ říká hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Upozorňuje, že kvůli zajištění hladkého průběhu a usnadnění testování se musí zájemci o něj vždy objednat v Centrálním rezervačním systému, který je zároveň napojený na eŽádanku.

„Usnadní to situaci obou stranám, občanům i poskytovatelům testování,“ říká Rážová.

Seznam odběrových míst je zde. Výjimku z testování mají lidé v postinfekční imunitě. Tedy ti, kteří se z covidu vyléčili a od jejich úzdravy neuběhlo 90 dní. Na ty se testování nevztahuje.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Výsledky testování pozitivní vs. negativní

V některých případech se musí výsledky antigenního testování u dobrovolných zájemců stejně jako u ostatních ještě ověřit metodou PCR, která je na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 citlivější. Znovu otestovat metodou PCR pro potvrzení výsledku se musí lidé s pozitivním výsledkem antigenního testu, kteří jsou bez příznaků covidu-19 [horečka, rýma, suchý kašel, ztráta čichu a chuti, slabost] a dále lidé s negativním výsledkem antigenního testu, kteří ale příznaky nemoci covid vykazují.

Příprava na antigenní testování

Vzorek biologického materiálu pro antigenní testování zdravotník odebírá štětičkou ze zadní stěny nosohltanu, výsledek dostane do 20 minut od jeho stěru. Za test a provedení odběru se nic neplatí, obojí je v plné úhradě ze zdravotního pojištění.

Termín odběru si musí zájemce vždy v předstihu rezervovat. Ukázalo se, že zájem o testování je v některých odběrových místech vyšší. Proto je třeba počítat i s méně vhodným časem, případně se bude muset zájemce spokojit s jiným odběrovým místem. Na samotný odběr není třeba chodit příliš brzy, zbytečně se pak tvoří fronty. Rezervovaný termín mohou zájemci kdykoliv stornovat a uvolnit tak místo jiným. V odběrovém místě je třeba dodržovat preventivní opatření, především rozestupy. S sebou si pak vzít osobní doklady a kontaktní informace [telefonní číslo].

Antigenní testování: Negativní výsledek

Negativní výsledek antigenního testu znamená absenci nemoci covid-19. Na osoby s negativním výsledkem se nevztahují karanténní opatření ani izolace. Pokud i přes negativní výsledek trpí testovaná osoba příznaky nemoci covid-19 [horečka, suchý kaše, potíže s dýchání, ztráta čichu, chuti, zažívací potíže], pak je třeba kontaktovat praktického lékaře, případně ověřit výsledek ještě PCR testem. Vyloučeno není v takovém případě ani jiné respirační onemocnění.

Antigenní testování: Pozitivní výsledek

Pozitivní výsledek u osob s příznaky znamená, že se covid prokazatelně nakazily. Na místě je pak zachovat klid a vzpomenout si na preventivní pravidla, aby se nemoc nešířila dál.

  • Zůstat doma v izolaci.
  • Nestýkat se s jinými lidmi.
  • Kontaktovat praktického lékaře – stanoví termín ukončení izolace, vystaví pracovní neschopnost.
  • Kontaktovat zaměstnavatele o nemoci.
  • Vyplnění sebereportovacího formuláře – odkaz na něj dorazí v SMS zprávě, vyplnit se musí nejpozději do druhého dne.
  • Do dvou dnů od oznámení výsledků se zřejmě ozve hygiena pro upřesnění dat v sebereportovacím formuláři.

Karanténa a izolace se od 1. září zkracuje o čtyři dny

U pozitivně diagnostikovaných osob bez příznaků covidu-19 pak zdravotník provádí ještě ověření PCR metodou. Její výsledek zasílá laboratoř opět SMS zprávou. Po dobu do obdržení potvrzujícího výsledku je třeba dodržet karanténní pravidla. V případě pozitivního výsledku se dodržuje výše popsaný postup. Při negativním výsledku PCR testu karanténní opatření končí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here