Očkujte se, nabádá lidi poslankyně Andrea Brzobohatá

0
4721

Nevěřte nesmyslům, očkujte se,“ říká ve svém video spotu poslankyně a členka sněmovního Výboru pro zdravotnictví Andrea Brzobohatá [za ANO]. Jakkoli ve svém videu výslovně nezmiňuje očkování proti nemoci covid-19, je jeho jednoznačnou zastánkyní. Už i kvůli své osobní zkušenosti s očkováním.

„Samozřejmě, že se nechám naočkovat proti covidu. Jakmile budou naočkovány ti nejpotřebnější, půjdu se naočkovat. A myslím, že půjdou všichni poslanci, už kvůli tomu, že mají jít příkladem,“ uvedla poslankyně pro ZdraveZpravy.cz.

Cíl videa podle poslankyně není ovšem jenom očkování proti covidu, ale hlavně propagace očkování jako takového. To v době, kdy očkování prochází testem důvěry u společnosti.

„Já, pokud bych byla naočkována proti meningokoku, ta nemoc by se mi nestala. Nepřišla bych o nohy. Měla bych jiný život,“ vysvětluje.

V roce 2010 onemocněla těžkou meningitidou. Postupně jí začaly selhávat jednotlivé orgány. Aby jí lékaři zachránili život, museli provést amputaci dolních končetin. Po překonání nemoci se začala věnovat svému občanskému sdružení No foot no stress, které založila společně s kamarády na pomoc „amputářům“. Pracuje ve Sdružení proti meningitidě. Aktivní je v této věci i v poslanecké sněmovně.

Andrea Brzobohatá: Boj za očkování proti meningokoku

Zkraje února letošního roku navrhla, aby do vládní novely, kterou se měnil zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, bylo přidáno ustanovení, které uloží zdravotním pojišťovnám povinnost hradit očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku.

„Svůj návrh beru jako takový první výkop v této věci. Pokud jsou nyní zdravotní pojišťovny ochotny toto očkování hradit, měli bychom toho využít. Následně můžeme zahájit debatu o úhradě očkování proti meningokoku u mládeže,“ uvedla tehdy Brzobohatá.

Koncem dubna podepsal znění zákona s jejím návrhem prezident republiky. Očkování proti meningokokovým nákazám se tak od letošního května stalo pro kojence a malé děti plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Očkování proti meningokoku bude pro děti zdarma

Podle poslankyně její osobní zkušenost jasně ukazuje, jak důležité očkování je. Což platí i pro infekci covid. Je přesvědčena o tom, že očkování je hlavní součástí řešení problémů s covidem. Zvlášť, když nákaza nyní sílí i navzdory preventivním opatřením.

„To video bych ale natočila i za situace, kdyby tady covid nebyl. Já nemám problém o své nemoci mluvit. A lidé přínos očkování nejvíce pochopí na konkrétním příkladu. Avšak, aby očkování fungovalo, jak má, je třeba, aby se očkovalo co nejvíce lidí. Aby se kolektivní imunita skutečně vytvořila,“ upozorňuje.

Politické působení

Andrea Brzobohatá je poslankyně od 21. 10. 2017. Působí ve sněmovním Výboru pro zdravotnictví, je místopředsedkyně Petičního výboru a členka Výboru pro sociální politiku. Je členka Podvýboru pro preventivní programy, přednemocniční zdravotní péči a práva pacientů. Je místopředsedkyně Podvýboru pro sociální služby a osoby zdravotně postižené.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here