Očkování proti meningokoku bude pro děti zdarma

0
4739
proti_meningokoku
Foto: Pixabay.com

Očkování proti meningokoku bude od letošního května kojencům a malým dětem plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která očkování upravuje, již podepsal prezident republiky.

Dle schválené novely zákona o ochraně veřejného zdraví bude očkování proti meningokoku skupiny B nově hrazeno ze zdravotního pojištění. A to v případě, že očkování proti meningokoku bude u kojence zahájeno do dovršení šesti měsíců jeho věku. V případě nákaz u skupiny A, C, W, Y pak tehdy, že bude očkování provedeno jednou dávkou v druhém roce života dítěte.

Hrazené očkování proti meningokoku

Vakcíny i jejich aplikaci doposud museli rodiče svým dětem hradit z vlastních zdrojů. Cena třídávkové vakcíny u skupiny B, tedy pro kojence do šesti měsíců, se přitom pohybuje kolem deseti tisíců korun. Očkování druhým typem vakcíny, která je většinou jednodávková, nestojí více než dva tisíce korun.

Dodejme, že z letošního 55. jednání Výboru pro zdravotnictví PSP ČR vyplynulo, že do budoucna se počítá s tím, že úhrady očkování z veřejného zdravotního pojištění proti meningokokovým nákazám komplexně stanoví připravovaný Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění.

Počty nakažených loni klesly, úmrtnost však stoupla

Podle údajů Státního zdravotního ústavu [SZÚ] v minulém roce počty invazivních meningokokových onemocnění v Česku ve srovnání s rokem předchozím mírně klesly. V roce 2019 u nás bylo potvrzeno celkem 49 případů této infekce, v roce 2018 pak 56 nakažených. Loni na meningokokové onemocnění v Česku zemřeli tři pacienti. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B a C.

„Celková smrtnost v roce 2019 mírně stoupla ve srovnání s předchozím rokem na 6,1 procenta z 5,3 procenta. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B a C – byla tedy preventabilní očkováním,“ uvádí SZÚ ve své zprávě.

V současné době séroskupina B podle ústavu způsobí až 75 procent invazivních meningokokových onemocnění v Česku.

Invazivní meningokoková onemocnění v ČR [onemocnění/úmrtí]

[Zdroj: SZÚ]

Ochranu proti meningokoku očkováním proto doporučuje i Státní zdravotní ústav, který uvádí: „Za současné epidemiologické situace, tj. při nejvyšší nemocnosti způsobené séroskupinou B ve věkové skupině nula až jedenáct měsíců je pro Českou republiku žádoucí dostupnost účinné MenB vakcíny a její zařazení do očkovacího schématu malých dětí.“ 

Ústav ve svém stanovisku dále upřesňuje, že vzhledem k tomu, že za období 2003 až 2019 u dětí pod dva roky věku se více než 70 procent invazivních meningokokových onemocnění způsobených séroskupinou B vyskytuje do jedenácti měsíců věku, je vhodné zahájit očkování malých dětí MenB vakcínou co nejdříve v prvním roce života.

„Současně je pro malé děti doporučena i vakcinace konjugovanou tetravakcínou A, C, Y, W – vzhledem ke zvýšené nemocnosti séroskupinou C u této věkové skupiny v posledních letech. Konjugovaná tetravakcína A, C, Y, W a MenB vakcína jsou vhodné k aplikaci i pro adolescenty,“ vysvětluje.

Vývoj nemocnosti a počtu úmrtí dle věkových skupin

V roce 2019 došlo ve srovnání s předchozím rokem k poklesu nemocnosti v nejmladší věkové skupině 0–11 měsíčních, ve věkové skupině 1–4 letých i 15–19 letých. Přitom platí, že séroskupina B [která je preventabilní MenB vakcínami] stabilně způsobuje nejvyšší nemocnost v nejmladší věkové skupině 0–11 měsíců, byť v roce 2019 mírně klesla oproti předchozímu roku [na 4,39/100 000 z 5,25/100 000].

Specifická věková nemocnost dle séroskupin ČR [za 2019]

[Zdroj: SZÚ]

Nemocnost způsobená séroskupinami A, C, Y, W [které jsou preventabilní konjugovanými tetravakcínami] byla i v roce 2019 nejvyšší v nejmladší věkové skupině 0–11 měsíců [3,51/100 000], na druhém místě byla nemocnost 15–19 letých ]0,86/100 000].

Bakterie Neisseria meningitidis

Meningoková onemocnění způsobuje bakterie Neisseria meningitidis. Infekce vyvolané touto bakterií způsobují hnisavé meningitidy nebo sepse [celkové horečnaté onemocnění]. Jde o velmi závažné onemocnění, při kterém může dojít i během několika hodin až k selhání organismu.

Příznaky infekce přicházejí velmi rychle a znenadání. Nemocný začne mít vysokou horečku, silné bolesti hlavy, svalů a kloubů. Přichází i ospalost, ztuhnutí šíje. Typickým příznakem meningokokové infekce je krvácení do kůže.

Onemocnění je velmi závažné a vyžaduje rychlou lékařskou péči a léčbu antibiotiky. Infekce u pacienta často zanechává trvalé následky. Jako jsou ztráta sluchu, zraku nebo i poškození mozku. Bakterie je nejvíce nebezpečná pro děti do pěti let věku a mladé lidi ve věkovém rozmezí 15 až 25 let.

Zdrojem nákazy je člověk. Zhruba deset procent populace u nás je bezpříznakovými přenašeči. Bakterie kolonizuje horní cesty dýchací, přičemž hostiteli nepůsobí žádné obtíže a její přítomnost v těle je naprosto bezpříznaková. Bakterie se mezi lidmi přenáší kapénkami, tedy vzduchem při kašli, kýchání nebo mluvení. Její přenos je možný i předměty, na kterých bakterie ulpívají.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here