Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

0
6004
antigenni_testy
Foto: Pixabay.com

Prověřené antigenní testy dokáží zachytit infekční osobu v 90 i více procentech případů, reagují totiž pouze na živé viry. Oproti tomu metoda PCR se ukazuje jako příliš citlivá, protože reaguje i na již mrtvé viry.

Potvrdila to studie Nemocnice Karviná – Ráj ve spolupráci se Zdravotním ústavem Ostrava. Citlivost antigenních testů se obecně pohybuje kolem 60 až 70 procent, jak potvrzují studie několika tuzemských pracovišť. S tím souhlasí i odborníci, kteří prováděli průzkum citlivosti [senzitivity] a specificity pěti typů antigenních testů v Nemocnici Karviná – Ráj a ve Fakultní nemocnici Ostrava [FN Ostrava]. Jejich výsledky porovnávali s výsledky získané metodou PCR a testem viability [vzorky se kultivují a zjišťují, jestli je virus v nich živý nebo neživý, pozn. red.].

„Vyšetřili jsme zhruba 1 300 vzorků PCR metodou a také antigenními testy. Kde byly výsledky rozdílné, se provedly ještě testy viability, aby se zjistilo, jestli jsou viry živé, tedy nebezpečné a infekční pro okolí,“ popisuje vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě Hana Zelená.

Antigenní testy zachycují reálné živé viry

První výsledky ukázaly, že citlivost antigenních testů se skutečně pohybuje kolem 60 až 70 procent. Ovšem následný test viability zjistil, že pokud se antigenní testy a jejich výsledky porovnají s testy, které zachycují reálně živé viry, tak jejich citlivost výrazně vzroste. A to až na 90 i více procent.

 „To je pro nás zásadní zjištění,“ říká Hana Zelená.

Vysvětluje, že dnes nejrozšířenější metoda testování PCR je nesmírně citlivá, což je v podstatně i na škodu. Zachycuje totiž kopie ribonukleové kyseliny, kterých infikovaná buňka produkuje zhruba desettisíckrát více, než kolik je v ní reálných infekčních virů.

S tím souhlasí epidemiolog Roman Prymula. Podle něj testy PCR metodou detekují přesně virovou ribonukleovou kyselinu. To je dle jeho slov současně výhoda, ale i nevýhoda.

„PCR test detekuje tu kyselinu i v případě, kdy ten virus už není schopen se množit. My sice zjistíme, že ten člověk je pozitivní, ale úplně nevíme, jestli to má nějaký význam pro další šíření nebo nemá,“ vysvětluje.

Dodává, že máme možnost ověření, a to zmiňovaným testem viability. Tedy otestováním, jestli virus je nebo není živý.

„Tato metoda je ale velmi nákladná a v praxi pro masové použití skutečně nevyužitelná,“ dodává s tím, že proto se plánuje využít prověřené antigenní testy.

Podle Hany Zelené se dá přílišná citlivost PCR testů zmírnit i matematickou úpravou získaných hodnot: „PCR testy by vzhledem k jejich až příliš velké citlivosti stálo za úvahu zkalibrovat a používat kvantifikaci, aby i tyto dosažené hodnoty dokázaly rozlišit pacienty infekční od těch neinfekčních.“

Metoda PCR: Jak se na ni připravit a čeho se vyvarovat

Záchyt přenašečů viru SARS-CoV-2

V minulých týdnech odborníci upozorňovali na nízké procento citlivosti antigenních testů. Dnes se většina přiklání k názoru, že i prověřenými antigenními testy se zachytí velká část přenašečů viru SARS-CoV-2. Při pravidelnějším opakování se navíc postupně doodhalí i další šiřitelé viru, kteří bývají často bezpříznakový. Podle Prymuly i Zelené je možné testováním antigenu dobře ochránit osoby v riziku, tedy starší a nemocnou část populace.

„V domovech seniorů je zcela jasná indikace tyto testy provádět,“ říká Prymula.

Antigenní testy se neplánuje v tuto chvíli používat plošně pro celý národ, byť ta možnost tady v nejbližších týdnech bude, ale je se dle jeho slov třeba soustředit na určité skupiny. Jako jsou právě domovy pro seniory, Alzheimercentra a jiná sociální zařízení. Nebo i učitelé či zaměstnanci vybraných podniků.

„Je to metoda rychlá, velmi jednoduchá a velmi přínosná pro záchranné služby, domovy pro seniory, ústavy sociální péče,“ souhlasí Zelená.

Plošné antigenní testování chce vláda stihnout do Vánoc

Upozorňuje zároveň na antigenní testy s nízkou senzitivitou a specificitou, ty dle jejích slov pro takové účely vhodné nejsou. Vždy se proto musí používat pouze ověřené testy.

„Data deklarovaná výrobci antigenních testů nemusí vždy korespondovat s praktickou realitou, proto je třeba organizovat studie a testování právě těch antigenních testů,“ říká Roman Prymula.

EU dokonce v těchto dnech uvažuje, že bude stejně jako nakupuje společně vakcíny proti covidu, takto hromadně nakupovat i antigenní testy. A to právě kvůli zaručení jejich kvality.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here