Rada VZP finalizovala zdravotně pojistný plán 2021

0
619
zdravotne_pojistny_plan
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP] jednala s dozorčí radou pojišťovny o finální podobě zdravotně pojistného plánu na příští rok. Rada vznesla připomínky k jeho podobě. Téma jednání bylo, jak pracovat s náklady pro příští rok, když ty nejsou ještě dostatečně známy.  

Podle předsedkyně správní rady Věry Adámkové [ANO] však platí podle radou schváleného zdravotně pojistného plánu, že pojišťovna vynaloží příští rok na zdravotní péči cca 233 miliardy korun. To je o cca 9,5 procenta více než letos.

„Nicméně tady očekávám schodek spolu s náklady na covid ve výši deseti miliard korun. Tento schodek ale pokryjeme z rezervy pojišťovny, kterou uvážlivě vytvořila v dobách klidu,“ řekla Adámková.

Upozornila na to, že byť navýšení za statní pojištěnce činí dvanáct miliard korun, odpuštění záloh na zdravotní pojištění a další úlevy stály pojišťovnu deset miliard korun. Letos proto předpokládá, že její hospodaření skončí ve schodku 8,2 miliardy korun. Zhruba 5,4 miliardy korun byl očekávaný schodek a 2,8 miliardy korun jsou náklady na covid-19.

Zdravotně pojistný plán a provoz VZP

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka, kterému zítra začíná nový čtyřletý mandát ředitele VZP, diskuze nad zdravotně pojistným plánem běží již zhruba tři měsíce. Podle Adámkové je plán základní mantrou poskytování péče pro celý kalendářní rok.

„Zdravotně pojistný plán musí zahrnovat všechny kapitoly zdravotní péče. To, že je covid, do toho nesmí nijak zasahovat,“ uvedla.

Součástí dnešních jednání rady byly i záležitosti samotné VZP. Rada tak řešila výběrová řízení na nový informační systém pojišťovny pro roky 2021 až 2027. Pojišťovna tak chce snížit svou závislost na jediném dodavateli IT technologií.

„Projekt jednotného informačního systému zpracovala samostatná skupina dodavatelů, není tam žádné zpoždění,“ upřesnila Adámková.

Rada se dále zabývala kritérii hodnocení výkonu ředitele pro rok 2021. Jde o ekonomické ukazatele, spokojenost klientů, modernizaci pojišťovny a dodržení zdravotně pojistného plánu. V této souvislosti podle Adámkové ředitel Kabátek přislíbil předložit radě v lednu svou vizi pro budoucí roky VZP.

Obnovení elektivní péče

Předsedkyně Správní rady Věra Adámková se pro ZdraveZpravy.cz vyjádřila k současnému návratu elektivní péče. Jako problém uvedla například odložené ortopedické výkony. Podle ní pojišťovny do této věci ale nikterak nezasahují. Zdeněk Kabátek k tématu uvedl: „VZP kontinuálně financovala lůžkovou péči, a nyní jsme náklady navýšili o čtyři miliardy korun, abychom dodrželi ujednané kompenzace. Poskytovatelé lůžkové péče nemusejí mít obavy.“

Příspěvek na psychoterapii

Novinka u VZP pak je, že lidé s psychickými potížemi, pokud absolvují psychoterapeutické sezení, získají až 7 000 korun. Jde o pilotní projekt fondu prevence. Pojišťovna počítá s náklady ve výši 33,6 milionu korun. Místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda [ODS] program odůvodnil jarní studií Národního ústavu duševního zdraví [NÚDZ].

„Počet lidí s depresí a sebevražednými myšlenkami vzrostl třikrát, s úzkostnými poruchami na dvojnásobek. Prokázané potíže přitom významně souvisely s obavami o zdraví či živobytí kvůli pandemii,“ řekl.

Příspěvek mohou získat klienti VZP starší 18 let. VZP uhradí až deset sezení, maximálně sedm tisíc korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here