V závěru roku Česko zřejmě ještě čeká plošné antigenní testování. Podle předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] bude dobrovolné a zdarma. Realizovat jej stát začne ve třetím stupni systému PES. Konkrétní strategie testování známa není.

Antigenní testování se má v Česku rozjet zhruba týden před vánočními svátky, má být dobrovolné a plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zájemci o něj se budou muset nejprve objednat v rezervačním systému vybraného odběrového místa. Antigenní testování budou zřejmě zajišťovat stávající odběrová místa zřízená u páteřních nemocnic. Počítá se i s pomocí od české armády.

„Byl bych velice rád, abychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy,“ uvedl premiér Babiš na slavnostním zahájení velitelského shromáždění české armády.

Zároveň dodal, že konkrétní strategii upravující plošné antigenní testování zatím nemá. Považuje však za nutné, aby ji Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] předložilo co nejdříve.

Co se týče kapacit laboratoří, měly by větší nápor zájemců o testy zvládnout. Podle vyjádření prorektora pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy Jana Konvalinky v současné době polovina laboratořích v Česku stojí a nemají co dělat. K testování pak uvedl: „Jsem příznivcem testování vybraných rizikových skupin, a to i méně citlivými testy. I ony totiž, když se provádí častěji, nám dají spolehlivou informaci o těch, co jsou infekční a mohou nemoc dále šířit.“

Podle něj se ukazuje, že až 20 procent nakažených šíří virus do svého okolí. Do testování je dle jeho slov třeba zapojit také samosprávu, školy i zaměstnavatele.

Antigenní testování: V první fázi se otestují učitelé

MZ ČR plánuje ještě před plošným otestováním veřejnosti nabídnout antigenní testy přednostně pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům ve školství. A to ve dvou termínech. První z nich je plánovaný na první polovinu prosince, druhý pak na začátek ledna příštího roku. Antigenní testování má být i u nich bezplatné, tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné.

„Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba ví, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, než se vrátí děti po prázdninách,“ řekl ministr Jan Blatný [za ANO] pro SeznamZprávy.cz.

Odběry by zajišťovaly stejně jako u plánovaného vánočního testování veřejnosti stávající odběrová místa u nemocnic, minimálně pak v každém okrese. Od testování pedagogů si ministr slibuje snížení rizika vzniku další vlny epidemie koronaviru.

Na návštěvu seniora jen s negativním testem

Negativní výsledek antigenního testu bude podle plánů ministra Blatného podmínkou pro návštěvu zařízení sociální péče, tedy například domovů pro seniory, Alzheimercenter nebo domovů se zvláštním režimem.

„Jedním z hygienických předpokladů bude požadavek na testování. Věřím, že to všichni rádi udělají, těch 150 korun, nebo kolik to stojí každý dá. I kvůli těm prarodičům a sníží tím pravděpodobnost, že jim s dárkem přinese i tu nemoc,“ řekl.

Obyvatelé zařízeních sociální péče i jejich vybraní pracovníci již s pravidelným antigenním testováním začali. Testování mají zdravotníci u pracovníků i klientů opakovat každý pátý den. Nově se nařízení povinného testování týká zaměstnanců týdenních stacionářů, chráněného bydlení a zařízeních s osobní asistencí.

Respirátory i antigenní testy míří do sociálních zařízení

Antigenní test: jeho plusy a mínusy

Antigenní test, který diagnostikuje infekční onemocnění na detekci antigenu dané infekce, má dle zástupců Společnosti pro lékařskou mikrobiologii mnoho výhod. Je to rychlost výsledku testu, obvykle v rozmezí 15 až 30 minut, snadná proveditelnost a ve srovnání s testováním metodou PCR i nízká cena. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR cca 150 Kč, vč. DPH pro zdravotní pojišťovny. Pro domácnosti pak od cca 350 do 700 korun na internetu. Maximální cena PCR činí 1 756 korun [1 674 Kč + 82 Kč za odběr vzorku, pozn. red.]. Stejně jako u metody PCR i při antigenním testu provádí zdravotník stěr z nosohltanu, případně ho doplní o stěr z dutiny ústní.

Antigenní test je levnější nástroj pro diagnostiku covidu

Společnost ve svém odborném stanovisku upozorňuje také na podstatnou nevýhodu antigenního testu a tou je jeho nižší citlivost, a tedy i spolehlivost výsledku.

„V souvislosti s diagnostikou covid-19 jsou zkušenosti s antigenními testy v ČR zatím omezené. Z mezinárodní odborné literatury vyplývá, že i v tomto případě platí, že antigenní test má nižší senzitivitu, uváděnou většinou v rozmezí 85 až 95 procent. V porovnání s metodou PCR, která je považována za zlatý standard diagnostiky covid-19,“ píší zástupci společnosti ve svém stanovisku.  

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here