Evropská komise [EK] uzavřela smlouvu s americkou farmaceutickou firmou Moderna, která unijním státům zajistí až 160 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Jde o šestý kontrakt na dodávku covidových vakcín do Evropy.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je smlouva s Modernou šestým kontraktem na vakcíny proti covidu. Aktuálně komise jedná o sedmém. Kromě Moderny unijní exekutiva uzavřela smlouvy s výrobci AstraZeneca, Pfizer a BioNTech, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac.

„Úspěšně ukončenou třetí fázi klinického hodnocení hlásí společnosti Pfizer/BioNTech. Ve třetí fázi hodnocení je vakcína společností Astra Zeneca/Oxford University nebo Janssen, ve druhé fázi potom společný výzkumný projekt společností GSK a Sanofi,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

Jaké zákonitosti mají klinické studie vakcíny proti covidu

Americká Moderna minulý týden uvedla, že testování prokázalo u její očkovací látky úspěšnost 94,5 procenta. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] již zkoumá žádost o podmíněnou registraci této vakcíny pro unijní trh.

Podle von der Leyenové by ji agentura mohla stejně jako očkovací látky firem Pfizer a BioNTech, která má podobnou účinnost, schválit již v polovině prosince.

„Až bude vakcína schválená jako bezpečná a účinná, všechny členské státy ji dostanou ve stejný čas, podle velikosti populace a za stejných podmínek,” prohlásila šéfka komise.

Moderna požádá o registraci vakcíny proti covidu v EU

Pokud všechny vakcíny schválí EMA, bude moci Brusel rozdělit mezi členské země více než miliardu dávek. Malé množství určené pro zdravotníky či rizikové skupiny by mohlo být k dispozici již na přelomu roku, ve velkém pak komise distribuci očekává přibližně od jara. Česko má podle pondělního oznámení ministra zdravotnictví Jana Blatného prostřednictvím EK objednanou vakcínu zatím pro 5,5 milionu lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here