Pátý kontrakt na nákup vakcíny proti covidu-19 uzavřela včera Evropská komise [EK] s německou společností CureVac. Smlouvou si zajistila dalších 405 milionů očkovacích dávek pro unijní země. O dalších dodávkách jedná komise s americkou společností Moderna. Ta v minulých dnech potvrdila účinnost své vakcíny.

Na finálním schválení smlouvy o nákupu vakcíny proti covidu od německé farmaceutické společnosti CureVac se zástupci EK dohodli v úterý 17. listopadu. Jde v pořadí už o pátý kontrakt EK na zajištění účinné a bezpečné vakcíny pro členské země EU.

Smluvní ujednání s německou CureVac zaručují komisi právo na nákup 225 milionů dávek vakcíny proti covidu a předkupní právo na dalších 180 milionů dávek. Podle odhadů zástupců společnosti může být vakcína pro evropský trh schválena v prvním čtvrtletí příštího roku. Díky společným nákupům prostřednictvím EK budou mít přístup k očkovacím látkám všechny unijní země. Ty menší by totiž v případě samostatného vyjednávání mohly mít problém vakcínu kvůli velkému zájmu sehnat.

„Všechny členské státy získají vakcínu ve stejnou dobu, v množství odpovídajícím počtu obyvatel a za stejných podmínek,“ uvedla k podepsanému kontraktu předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

CureVac na vývoj očkovací látky čerpala úvěr od EIB

CureVac je biofarmaceutická společnost se sídlem v Tübingenu v Německu. Vyvíjí především terapie založené na messenger RNA. Společnost se zaměřuje na vývoj vakcín proti infekčním chorobám a léků na léčbu rakoviny a vzácných onemocnění.

Na vývoj vakcíny proti covidu-19 načerpala v červenci úvěr ve výši 75 milionů eur [téměř 2 mld. Kč] od Evropské investiční banky [EIB]. V současné době její vakcína zahajuje závěrečnou, tedy třetí fázi, testování. Vedení firmy odhaduje, že by schvalovací proces u lékové agentury pro evropský trh mohl začít v prvním čtvrtletí 2021.

Vakcína od CureVac nepracuje s virem samotným, ale s jeho genetickou informací. Na podobném principu funguje také očkovací látka vyvíjená americkou firmou Pfizer ve spolupráci s německou společností BioNTech. Ta už má podle průběžné analýzy rozsáhlé klinické studie více než 90procentní účinnosti. I na dodávku této vakcíny uzavřela EK v minulých týdnech smlouvu.

Covid vakcíny dodají do EU také Pfizer a BioNTech

Šestá smlouva se rýsuje s americkou firmou Moderna

V nejbližších dnech by mohli zástupci EK uzavřít jednání a podepsat smlouvu na dodávky vakcíny s šestou společností a sice americkou Modernou. I její vakcína totiž vykazuje výborné výsledky. Dnes 18. listopadu Moderna dokonce potvrdila zprávu, že Evropská léková agentura [EMA] zahájila přezkum její očkovací látky zvané mRNA-1273. Výbor pro humánní léčivé přípravky [CHMA] k tomuto kroku přistoupil po předchozím potvrzení způsobilosti mRNA-1273 k podání žádosti.

Moderna požádá o registraci vakcíny proti covidu v EU

Za zmínku stojí i to, že Moderna dosáhla dohody o dodávkách mRNA vakcíny s vládou Spojeného království. Pokud i tamní regulátoři aplikaci vakcíny povolí, mohla by být k dispozici britské populaci již v březnu 2021.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here