Sanofi hasí problém s covid vakcínou pro Spojené státy

0
773
Sanofi
Foto: Pixabay.com

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi se dostala do problémů, když uvedla, že případnou vakcínu proti covid-19 přednostně dostanou Spojené státy. To proto, že se největší měrou finančně podílejí na jejím výzkumu a vývoji. Logická úvaha francouzské firmy však vyvolala zejména ve Francii smršť nevole.

Jako první reagovala francouzská vláda. Ta uvedla, že považuje privilegovaný přístup k případné vakcíně Sanofi proti covid-19 za nepřijatelný.

„Vakcína proti covidu-19 musí být na celém světě považována za veřejný zájem. Je nezpochybnitelné, že rovný přístup k ní musí mít všichni,” uvedl ve svém příspěvku na sociální sítí Twitter francouzský premiér Édouard Philippe.

Donald Trump tlačí na dodávky vakcíny hned. Jakékoli

To už ale situace pomalu začala nabírat na obrátkách, protože takřka ve shodný čas oznámil americký prezident Donald Trump v americké televizi FOX, že ve Spojených státech vakcínu proti covid-19 bude distribuovat armáda, jakmile ta bude vyvinuta.

„Víte, poskytnout tuhle vakcínu bude rozsáhlá akce. Naše armáda je již mobilizována, takže na konci roku budeme schopni dát ji [vakcínu] velmi, velmi rychle spoustě lidem,” řekl.

Dodal, že očkování by rád dal nejdříve seniorům. Donald Trump přitom již na konci dubna slíbil, že USA vyvinou vakcínu proti koronavirovému původci nemoci covid-19 rychlostí, jakou svět dosud neviděl. Za přípravu očkovací látky převzal i osobní odpovědnost.

Sanofi hasí požár a chystá se na jednání s Macronem

Sama společnost Sanofi nyní veřejnost a evropské politiky ujišťuje, že k očkování, pokud bude vyvinuto, budou mít přístup všichni. A to i přesto, že šéf firmy Paul Hudson na konci dubna zcela zřetelně uvedl, že je velmi dobře představitelné, že jako první dostanou vyvíjenou očkovací látku od Sanofi Američané. Což dotvrdil ještě 12. 5. v rozhovoru s agenturou Bloomberg, v němž uvedl, že vakcínu od Sanofi pravděpodobně dostanou dříve než ostatní svět Spojené státy.

„Vláda USA má právo na největší předobjednávku, protože podstoupila rizika a [do vývoje] investovala,” vysvětlil, co ho vede k takovému názoru.

Zároveň dodal, že USA logicky očekávají, že když s vývojem pomohly, tak jako první vakcínu dostanou. Přitom také varoval Evropu, že pokud nezvýší úsilí najít proti covid-19 účinnou ochranu, zůstane pozadu.

Evropská komise podpoří 8 výzkumných covid projektů

Reakce na vyřčená slova Paula Hudsona na sebe, jak již bylo uvedeno, nenechaly dlouho čekat. Po francouzském premiérovi vyjádřil rozladění i Elysejský palác. Prezident Emmanuel Macron si dokonce dojednal na příští týden schůzku s vedením firmy. Čímž celá záležitost opět akcelerovala. A to tak, že Sanofi přišla s prohlášením, v němž odcitovala svého šéfa Paula Hudsona: „Všichni lidé, nehledě na státní příslušnost, budou mít k vakcíně přístup.”

Sanofi poskytne vakcínu všem

K věci se ve středu [13.5.] na francouzské televizní stanici BFM vyjádřil i šéf Sanofi France Olivier Bogillot.

„Je zřejmé, že pokud se Sanofi podaří průlom při vývoji vakcíny proti covid-19 a ta bude účinná, bude pak dostupná pro všechny,” zdůraznil.

Dodejme, že Sanofi je jedním ze zhruba stovky subjektů, které vakcínu vyvíjejí. Partnerství s touto společností, která patří k největším farmaceutickým firmám, Spojené státy rozšířily v únoru. Firma Sanofi aktuálně pracuje na dvou očkovacích látkách. Jednu vyvíjí ve spolupráci se společností GlaxoSmithKline. Druhou, která využívá jinou technologii, připracuje s americkou společností Translate Bio. Na vakcíně proti covidu-19 se rozhodla pracovat i ČR. Za sebou má první fázi, tu vybraní čeští vědci zvládli ve svém volném čase a zdarma.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here