Tři miliony respirátorů FFP2 zamíří do sociálních zařízení. A dále: Nejpozději do 11. listopadu mají začít v sociálních zařízeních s testováním na covid u personálu a klientů prostřednictvím antigenních testů. Ty nakoupí zdravotní pojišťovny a rozdistribuuje vybraná firma. Nedobrou zprávou je růst hospitalizovaných 70+. 

Aktuálně leží v českých nemocnicích zhruba osm tisíc pacientů s covidem. Denně zdravotníci lůžkových zařízení obslouží kolem 700 až 800 nových příjmů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] na tiskové konferenci vlády upozornil na nebezpečný nárůst hospitalizovaných ve věkové kategorii 70+ v posledních týdnech.

„Věk přijímaných pacientů do nemocnic v poslední době výrazně stoupl z průměrných 65 let na 70 let,“ řekl ministr.

Dodal, že je zřejmé, že v budoucích dnech porostou počty hospitalizovaných. Upřesnil, že i ze strany seniorů je třeba v současné době omezit sociální kontakty na minimum, omezit vycházení a nákupy zúžit na dobu nezbytně potřebnou.

Lůžková kapacita je podle Blatného v Česku aktuálně dostatečná a zařízení intenzivní i standardní lůžkové péče mají jistou rezervu. Neplatí to však celoplošně. V některých regionech se pacienti mezi zařízeními přesouvají, a právě z toho důvodu se spustil centrální dispečink lůžkové péče.

Antigenní testy pomohou s ochranou seniorů

Vyšší ochranu starším a nemocným lidem mají v nejbližších dnech pomoci zajistit antigenní testy. Jde o levnější variantu otestování na covid-19 ve srovnání s PCR metodou. Antigenní testy jsou dostupnější, pohodlnější a rychlejší, jejich výsledek není vázán na vyšetření v laboratoři. I přesto je ale musí odebrat a vyhodnotit proškolený zdravotník [antigen v těle detekují stejně jako PCR metoda, tedy ze stěru z nosohltanu, pozn. red.], na jejichž nedostatek zařízení sociální péče upozorňují.

Antigenní test je levnější nástroj pro diagnostiku covidu

Ministr Blatný v této souvislosti uvedl, že každé zařízení sociální péče má své zdravotníky. To, které je nemá, musí mít ze zákona uzavřenou smlouvu s poskytovatelem zdravotních služeb. A na toho se má zařízení v případě nedostatku personálu obrátit.

S pravidelným vyšetřováním antigenními testy mají zařízení podle něj začít nejpozději do sedmi dnů od nařízení, které začíná platit dnešním dnem [4.11.]. Testování mají zdravotníci u pracovníků i klientů sociálních služeb opakovat každý pátý den. Nově se nařízení povinného testování týká i zaměstnanců týdenních stacionářů, chráněného bydlení a zařízeních s osobní asistencí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] v této souvislosti apelovala na seniory a jejich rodiny, aby dali souhlas s otestováním.

„Ano, není to nic příjemného, ale testování je naprosto bezpečné. Není třeba se ho jakkoli obávat,” uvedla.

Vláda schválila respirátory FFP2 do sociálních zařízení

Poskytnutí ochranných respiračních masek třídy FFP2 vybraným zařízením sociálních služeb na svém včerejším [3.11.] jednání schválila vláda. Konkrétně je dostanou domovy pro seniory, domy se zvláštním režimem, zařízení pečující o osoby se zdravotním postižením.

„Jde o tři miliony respirátorů, které se tento měsíc uvolní ze Správy státních hmotných rezerv [SSHR] a rozvezou se do vybraných zařízeních,“ potvrdil Blatný.

Konkrétně je dostane na 92 tisíc pracovníků v segmentu sociálních služeb. Do zařízeních je rozvezou zaměstnanci krajských hasičských sborů. S jejich naskladňováním začnou již dnes 4. listopadu. Důvod načerpání osobních ochranných pomůcek pro zařízení sociální péče od správy rezerv vysvětlila ministryně Maláčová tím, že jde pro stát o levnější způsob jejich pořízení. Navíc pro samotná zařízení je to rychlejší a administrativně jednodušší. Služby totiž nemusejí nákup ochranných pomůcek předfinancovat.

„Vypočteno je to jeden až dva respirátory na jednoho pracovníka na směnu, tak jak stanovují normy dle druhu respirátoru a distribuovat se to bude přes hasiče,“ vysvětlila.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here