V prvním čtvrtletí roku 2021 do Česka dodají vakcíny proti covidu společnosti Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. V součtu zhruba pro 1,12 milionů lidí. V dalších měsících dorazí vakcíny od firem J&J a CureVac. Očkovaní zřejmě dostanou takzvaný COVID pas, tedy doklad nutný k cestování po Evropě.

V současné době má ČR u Evropské komise [EK], která koordinuje nákup vakcín proti covidu-19 pro členské země, objednáno 12 milionů očkovacích dávek. Ty zajistí ochranu zhruba pro 6,9 milionů osob. Jde totiž většinou o dvoudávkové vakcíny.

Pro první tři měsíce příštího roku má Česko od EK přislíbeno celkem 1 120 tisíc vakcín. A to od farmaceutických společností Pfizer/BioNTech pro 500 tisíc očkovaných, od Moderny pro 120 tisíc očkovaných a od firmy AstraZeneca pro 500 tisíc očkovaných. Přesný termín jejich distribuce aktuálně závisí na rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA]. Na tom, kdy vydá Evropské komisi [EK] závazné stanovisko k možné aplikaci vakcín veřejnosti. Jednání jsou plánována na 29. 12. 2020.

Vývoj covidové vakcíny trval rekordních jedenáct měsíců

„Co se týče prvního časového harmonogramu, tak my víme, že základní neznámou nemáme ještě zodpovězenou, a tou je schválení vakcíny evropskou agenturou a komisí,“ říká národní koordinátor vakcinace Zdeněk Blahuta.

Podle něj se dá reálně očekávat, že první dodávky přijdou v průběhu měsíce ledna roku 2021. Zprvu půjde o vakcínu od jednoho dodavatele [Pfizer a BioNTech, pozn. red.], která je však náročnější na její distribuci a skladování.

Vakcíny Česku dodá pět výrobců, celkem pro 6,9 mil. lidí

Zhruba v polovině roku 2021 se dostanou do Česka i vakcíny od dalších výrobců. Podmínky na rozdistribuci a skladování u nich už nejsou tak náročné jako u vakcíny Pfizer a BioNTech. A i když má ČR zatím kontrakt na dodávku vakcín pro necelých sedm milionů lidí, tak není dle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] problém další dávky doobjednat.

„Vakcína je nyní kontrahovaná pro 7 milionů osob, máme možnost je doobjednat pro dalších 16 milionů osob, nejedná se tedy o nedostatek vakcín,“ potvrzuje.

Nasmlouvaní dodavatelé pro Českou republiku:
  • Pfizer a BioNTech – vakcína pro 2 miliony očkovaných
  • Moderna – vakcína pro 950 tisíc očkovaných
  • AstraZeneca – vakcína pro 1,5 milionů očkovaných
  • J&J – vakcína pro 2 miliony očkovaných
  • CureVac – pro 500 tisíc očkovaných.

První aplikace vakcín začnou podle koordinátora Blahuty zprvu v několika desítkách očkovacích center. V těch, která na to budou vybavena. Nyní se řeší, která skupina rizikových pojištěnců dostane očkovací látku přednostně. Podoba zmíněného COVID pasu zatím také není finální.

„COVID pas není výmysl České republiky, ale jde o evropský projekt, je třeba pro zachování volného pohybu v rámci EU,“ vysvětlil ministr Blatný.

Postoj české veřejnosti k očkování proti covidu

Zájem veřejnosti o očkování proti covidu-19 zjišťovala i na objednávku Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] agentura STEM mezi 1 004 respondenty starších 18 let. Průzkum realizovala v období od 30.11. do 3.12. 2020.

Výsledky dotazování ukázaly, že dvě pětiny [39 %] českých obyvatel projevují zájem se nechat vakcínou proti covidu-19 očkovat. Častěji přitom jde o osoby starší 60 let [zhruba z jedné poloviny], ve 44 procentech o muže a z 50 procent o obyvatele větších měst.

Proti očkování se staví zhruba 45 procent osob, spíše jde o lidi mladší ve věkové skupině od 30 do 44 let [56 %], nedůvěru k němu mají o něco více ženy než muži. Zajímavé a pozitivní pak je, že o očkování reálně uvažuje více ohrožená skupina obyvatel, tedy senioři.

Vakcíny a nejednotný přístup k nim

Průzkum dále zjistil, že více než 50 procent lidí nyní plošné očkování doporučuje. Paradox je, že ho doporučují i ti, co se sami očkovat nechtějí. Konkrétně 20 procent osob, které vakcinaci ostatním doporučují, ji sami odmítají.

„Je to tak, nech se naočkovat ty a ochráníš mě,“ říká ministr Blatný s tím, že lidé k vakcíně přistupují velmi různorodě.

Podle ministra se ukazuje, že si lidé uvědomují, že vakcíny mají význam, jenom by chtěli, aby to za ně odpracoval někdo jiný.

Obdobné výsledky ukázal průzkum při zjišťování zájmu veřejnosti o plošné testování, jež se rozběhne v pátek 18. prosince 2020 a potrvá do 15. ledna 2021. Podle průzkumu by se antigenním testem nechalo otestovat přes 40 procent osob, necelá polovina by se určitě nenechala a 10 procent z respondentů zatím rozhodnuto není. O testování na přítomnost antigenu mají dle výsledků průzkumu zájem více starší osoby. Důležitou roli v rozhodování o testování stejně jako o očkování mají v rodinách jejich dominantní členové.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here