Vakcína Novavax prokázala 96procentní účinnost proti původnímu viru SARS-CoV-2. Proti britské variantě je účinná z 86 procent. Jde o dvoudávkovou proteinovou vakcínu vyvíjenou podobnou technologií jako vakcína proti hepatitidě B.

Závěrečné fáze hodnocení vakcíny NVX-CoV2373, kterou vyvinula americká farmaceutická firma Novavax, se v Británii účastnilo 15 tisíc osob ve věku 18 až 84 let. Zhruba 27 procent všech účastníků bylo starších 65 let. Analýza dat klinického testování prokázala vysokou účinnost proti původnímu viru SARS-CoV-2. Vakcína je proti němu účinná z 96 procent.

JAMA: Jaká vakcína proti covidu je nejlepší, ptají se lidé

Výsledky britské studie jsou podle prohlášení výrobce v souladu s předběžnými daty zveřejněnými v lednu 2021. I tehdy se ukázalo, že vakcína Novavax je účinná z 96 procent proti původnímu viru a vůči té britské mutaci z 86 procent. Výsledky analýzy tak rychle přibližují vakcínu Novavax ke schválení lékovými agenturami.

Vakcína Novavax a účinnost proti jihoafrické variantě viru

Vakcína Novavax se testovala i v Jihoafrické republice, kde dominuje takzvaná jihoafrická mutace koronaviru. Výsledky této o něco menší studie prokázaly její účinnost přibližně z 55 procent. Nicméně výrobce upozorňuje, že v britské i jihoafrické studii potvrdila vakcína stoprocentní účinnost v zamezení vážného průběhu nemoci covid-19 a úmrtí. Podle firmy dokázala zabránit i mírným příznakům nemoci. Očkování neměli žádné vážnější vedlejší účinky, dále se chlubí firma.

Novavax: Proteinová covid vakcína

U očkování proteinovou vakcínou se do těla očkovaného vpíchne přímo cílový protein. V případě koronaviru jde o spike protein připravený biochemickými procesy. Vakcíny obsahují mimo zmíněný protein ale i druhou složku takzvané adjuvans, to pro zesílení imunitní odpovědi. Podle odborníků se proteinové vakcíny vyrábějí touto technologií již několik desítek let a jejich fungování je prověřené.

Což potvrzují i odborníci z Akademie věd České republiky [AV ČR]: „Jedná se o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B.”

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

Výhodami proteinových vakcín jsou podle nich velká globální kapacita výroby a také možnost dlouhodobého skladování při 4 °C. Za nevýhodu naopak považují delší proces vývoje.

Vakcína Novavax má nakročeno ke schválení u EMA

Evropská léková agentura [EMA] vakcínu Novavax již prověřuje. Přesný termín ohlášení její podmínečné registrace zatím ale neohlásila. Společnost Novavax nyní předpokládá, že výsledky studií použije při žádostech o schválení své vakcíny v několika zemích. Zatím však není jasné, kdy zažádá o posouzení a schválení ve Spojených státech. Nebo zda schvalovací orgány budou požadovat dokončení stále probíhajícího testování v USA.

Zdravotnický výbor jednal o vakcínách i nové vyhlášce

Mimo Novavax hodnotí EMA ještě vakcínu německé společnosti CureVac a ruskou látku Sputnik V. Aktuálně se v unijních zemích očkuje vakcínou Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech, očkovací látkou Moderna, AstraZeneca a nově i americkou vakcínou firmy Johnson & Johnson zvanou Janssen.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here