Testování zaměstnanců ve firmách potrvá několik měsíců. „Určitě do konce května,” odhadl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Přitom firmy varoval před testováním pracovníků ve veřejných odběrových místech. Avšak zmínil i možnost rozvolnění opatření po 21. březnu.

Povinné testování zaměstnanců ve firmách a veřejných institucích v intervalu sedmi dnů potrvá ještě několik měsíců, minimálně do května 2021. Potvrdil to ministr Jan Blatný.

„Doporučený je pro firmy a veřejné instituce jednoznačně systém samotestování. Je to pro ně i pohodlné, vše proběhne ve firmě, v práci,“ upozornil ministr.

Upozornil, že v případě pozitivního výsledku o tom informuje hygienu podnikový nebo jiný smluvně sjednaný lékař. Ten také zanese údaje do Informačního systému infekční nemoci [ISIN]. Pokud lékaře podnik nemá, pak o tom dá hygieně vědět sám pracovník, či kontaktuje svého praktického lékaře.

„Pozitivní člověk se tak dostane do systému a my o něm víme,“ uvedl Blatný.

Zdůraznil, že testování zaměstnanců nemá být v žádném případě směřováno na veřejná odběrová místa.

Testování zaměstnanců úřady zkontrolují

Upozornil zároveň na pravidelné kontroly v podnicích, jestli v sedmidenním intervalu své pracovníky zaměstnavatelé skutečně testují a vedou o výsledcích testů záznamy. Varoval i před rizikovým chováním, kdy si lidé po negativním výsledku testu na koronavirus [jak v práci, tak v odběrovém místě] myslí, že jsou mimo riziko nákazy a zprostí se od dodržování ochranných preventivních opatření [respirátor, rozestupy, dezinfekce].

„Negativita neznamená negativitu do konce týdne. Je třeba nerezignovat na dodržování ochranných opatření, to je velmi nebezpečné,“ upozornil.

Samotestování zaměstnanců ve firmách začíná zítra

Akutní péče zůstane v přetlaku i následující týden

„Opatření začínají velmi pozvolna fungovat, ale nelze nyní v žádném případě polevit,“ dále okomentoval situaci kolem šíření koronaviru v Česku ministr Blatný.

Podle statistických dat se druhý týden uzávěry začal pomalu projevovat v mezitýdenních srovnání počtů nově nakažených. Kupříkladu v úterý 9. března se potvrdila nákaza u 15 336 osob, zatímco o týden dříve šlo o 16 773 nově nakažených. V obdobném tempu čísla klesají i ve středu a ve čtvrtek 11. března.

Ministr pochválil fungování samotestování v podnicích i rostoucí počty provedených antigenních testů. Právě to dle jeho slov přispívá k záchytu bezpříznakových přenašečů viru. Dle stávajících dat se relativní pozitivita záchytů pohybuje kolem jednoho až dvou procent. Což dle Blatného odpovídá odhadům ze zahraničí, že v populaci je do dvou procent bezpříznakových přenašečů viru.

„Cílem preventivního testování je identifikovat bezpříznakové jedince a zabránit tak dalšímu přenosu,“ uvedl.

I přes zastavení rostoucího trendu nově nakažených ve společnosti zůstává vysoká obsazenost lůžek v nemocnicích. A příliv pacientů s potřebou hospitalizace se podle ministra nezastaví ani v příštím týdnu. S rozvolněním se proto po 21. březnu příliš počítat nedá. Jediné co ministr připustil, je umožnění pohybu mezi okresy kvůli volnočasovým aktivitám.

Nouzový stav: Vláda zpřísnila opatření i zavřela školy

Očkování proti covidu v Česku prý dobře běží

Očkování proti covidu-19 v Česku podle vyjádření ministra Blatného běží dobře. Aktuálně u nás zdravotníci aplikovali více než jeden milion dávek vakcíny. Přičemž zhruba 300 tisíc osob už dostalo i druhou dávku očkovací látky. Více než polovina registrovaných seniorů nad 80 let dostalo alespoň první dávku vakcíny. Praktičtí lékaři podali svým pojištěncům zhruba 57 tisíc dávek očkovací látky. K dobrovolnému očkování proti covidu se jich přitom v celém Česku přihlásilo zhruba 60 procent. Aktuálně se zaměřují na vakcinaci nejstarších pacientů starších 80 let, poté těch nad 70 let.

K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

Přednostně se od počátku očkují i zdravotníci. Vakcínu dostalo až 60 procent všech lékařů, v akutní péči jich je naočkováno více než 70 procent. Od dubna se má registrační systém k očkování proti covidu-19 otevřít další skupině, hlavním kritériem v očkování zůstává podle Blatného věk. I přesto zmínil, že od dubna se systém zpřístupní také některým policistům.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here