Experimentální léčbu látkou ivermectin při nemoci covid-19 umožnilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] všem poskytovatelům zdravotní péče. Podání přípravku ivermectin zváží ošetřující lékař, přičemž pacient s podáním látky musí souhlasit.

Lékaři mohou svým pacientům při léčbě covidu-19 podávat neregistrovaný léčivý přípravek s látkou ivermectin. Nově jim to umožňuje opatření MZ ČR, rozhodnutí o jeho podání musí být v souladu s platnými stanovisky Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], upozornil úřad. Pokud ošetřující lékař vyhodnotí, že pacientovi lék pomůže, pak mu jej může předepsat nebo použít jako neregistrovaný léčivý přípravek. Použití je pak třeba nahlásit.

Ivermektin na léčbu covidu dostanou pacienti i u praktika

„Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermectinu na léčbu onemocnění covid-19,“ říká k léčivému přípravku ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Léčba látkou ivermectin představuje podle ministra v současné době pouze experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů. I proto ji nelze v tuto chvíli považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19.

O podání léku rozhodne lékař, souhlasit musí i pacient

Konečné rozhodnutí o podání léčivého přípravku ivermectin záleží vždy na uvážení ošetřujícího lékaře. Jde totiž jak už bylo zmíněno o neregistrovaný léčivý přípravek. Jeho podání je současně podmíněno i informovaným souhlasem samotného pacienta.

K opatrnosti vyzývají i zástupci Výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Podle jejich stanoviska totiž neexistuje pro využití ivermectinu v primární péči dostatek podkladů, které jsou založeny na medicínských důkazech.

„A to zejména podkladů z prostředí primární péče, pro které je lék určen,“ uvádějí ve svém stanovisku lékaři.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Antiparazitikum Ivermectin

Ivermectin je antiparazitikum užívané především při léčbě zvířat. Nasazen byl ale i k léčbě pacientů s mírnými příznaky covidu a to již v Japonsku, Spojených státech, Indii i Česku. Lék ivermectin vyvinul emeritní profesor Kitasato z University Satoši Ómura [japonsky 大村 智], který za něj v roce 2015 získal Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu.

Přípravek ivermectin zkoušeli při léčbě lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] už loni v listopadu. Tehdy jej ordinovali třiceti pacientům s těžším průběhem nemoci covid-19. Zdravotní stav většiny z nich se s používáním ivermectinu ve spojení s další léčbou zlepšil.

„Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální. Zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermectinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů,“ uvedl primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice FNUSA Michal Rezek.

Počátkem března převzala nemocnice FNUSA v Brně další zahraniční dodávku 10 tisíců balení léku ivermectin k léčbě covidu-19 [200 tisíc tablet]. Což by mělo pokrýt léčbu až 20 tisíců pacientů. Podle mluvčí FNUSA Dany Lipovské část závozu nemocnice využije k léčbě hospitalizovaných pacientů a část se rozdistribuuje do dalších několika nemocnic.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here