Experimentální lék k léčbě covidu-19 zvaný ivermektin dostanou do ordinací i praktičtí lékaři. Předepisovat jej budou přesně určené skupině pacientů. První z nich ho začnou užívat zřejmě již příští týden. Přípravkem ivermektin léčila své pacienty i Nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA].

Pacienti s nemocí covid-19 by mohli u svého praktického lékaře dostat experimentálně lék ivermektin již v příštím týdnu. Experimentálně proto, že ivermektin není v tuto chvíli v Česku registrovaným léčivým přípravkem. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] upozornil, že má zatím k tomuto léku velmi málo informací na to, aby jej mohl k léčbě covidu-19 doporučit. Ivermektin je antiparazitikum užívané především při léčbě zvířat.

Nasazen byl k léčbě pacientů s mírnými příznaky covidu již v Japonsku, USA, Indii, ale i Česku. Lék vyvinul emeritní profesor Kitasato z University Satoši Ómura [japonsky 大村 智], který za něj v roce 2015 získal Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu.

Ivermektin dostanou pacienti i u svého praktika

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů [SPL] Petra Šonky nyní praktici jednají o možnosti předepisování léku ivermektin s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Podle posledních výsledků z jednání to podle něj vypadá, že by lék měl být distribuován i jim. Reálně by se tak k indikovaným pacientům mohl dostat už příští týden.

„Budou ho moci podat přesně definované skupině pacientů. Budou o tom muset učinit záznam do ISIN [Informační systém infekčních nemocí, pozn. red.], aby bylo možné zpětně pro potřeby nějaké studie vyhodnotit efektivitu podání,“ vysvětlil Šonka s tím, že bližší informace o indikované skupině pacientů v tuto chvíli nemá.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové však zatím není možno dojít k jednoznačnému závěru ohledně klinické účinnosti a bezpečnosti přípravku ivermektin právě při léčbě covidu-19. Což však nebrání tomu, aby jej praktický lékař nemocnému předepsal. Pokud ošetřující lékař vyhodnotí, že pacientovi lék pomůže, pak mu jej může předepsat nebo použít jako neregistrovaný léčivý přípravek. Použití je pak třeba nahlásit, upozorňuje Brunclíková.

Slibný lék dostalo při léčbě covidu už 30 pacientů

Přípravek ivermektin zkoušeli při léčbě covidu lékaři ze svatoanenské nemocnice v Brně už loni v listopadu. Tehdy jej ordinovali třiceti pacientům s těžším průběhem nemoci covid-19. Zdravotní stav většiny z nich se s používáním ivermektinu ve spojení s další léčbou zlepšil.

„Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální. Zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů,“ uvedl primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice FNUSA Michal Rezek.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

V úterý 2. března převzala nemocnice FNUSA v Brně další zahraniční dodávku 10 tisíců balení léku ivermektin k léčbě covidu-19 [200 tisíc tablet]. Což by mělo pokrýt léčbu až 20 tisíců pacientů. Podle mluvčí FNUSA Dany Lipovské bude lék nemocnice využívat pro hospitalizované pacienty a jedná se také o distribuci do jiných zařízení.

„Nyní čekáme na přesné pokyny z Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv, jakým způsobem bude probíhat distribuce,“ uvedla Lipovská s tím, že ivermektin už svatoanenská nemocnice ve svých skladech neměla.

„Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný,“ uvedl před několika dny primář Rezek.

Ivermektin se řeší i na vládě, celkem chaoticky

Na zpřístupnění ivermektinu a jeho použití u českých pacientů s covidem-19 se chtěl na pondělním jednání vlády ptát ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] vicepremiér Jan Hamáček [ČSSD]. Podle něj je totiž velice úspěšně nasazován na Slovensku.

Nedávno se k používání ivermektinu vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš [ANO]. Řekl, že má stanovisko SÚKL, které podle něj není úplně pozitivní.

„Ale my říkáme, nebudeme čekat na klinické studie, zkusme to aplikovat,“ řekl s tím, že vláda se zabývá všemi léky, o nichž se v této souvislosti doslechne.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here