K očkování u praktika se neregistrují zájemci centrálně

0
405
ockovani_u_praktika
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zájemci o covid očkování u praktika se do centrálního registračního systému [CRS] nepřihlašují. Praktický lékař své pacienty k vakcinaci registruje sám ve své ordinaci. Stačí mu proto jen zatelefonovat.

Dneškem se v Česku spustil centrální registrační systém [CRS] očkování proti onemocnění covid-19 pro osoby starší 70 let. Pojištěnci nad 70 let se ale mohou ode dneška [1. března] nechat proti covidu naočkovat také v ordinaci svého praktického lékaře. To platí jen tehdy, pokud se do očkování proti covidu dobrovolně zapojil. Do registračního systému pro očkování proti covidu-19 se přitom k dnešku připojilo cca 4 000 ordinací praktických lékařů.

Důležité je ovšem vědět, že k očkování proti covidu v ordinaci praktika se sami lidé nehlásí přes centrální rezervační systém. Ten totiž generuje termíny pouze v jednom ze zhruba 174 očkovacích center v zemi, nikoli pro ordinace praktiků.

„Registrace v centrálním rezervačním systému znamená, že daný jedinec bude očkován v očkovacím centru,“ potvrzují zástupci praktických lékařů.

Praktici upozorňují na zásadní věc

Praktici zdůrazňují, že pokud si chce pacient rezervovat očkování u praktika, pak se musí ozvat přímo jemu. Lékař už si ho následně k očkování zaregistruje a po závozu vakcín i sám pozve. V případě, že si to pacient rozmyslí a bude chtít do očkovacího centra, pak v tom není potíž. Jednoduše to oznámí praktickému lékaři a registruje se v centrálním systému.

V opačném případě, kdy se pojištěnec registruje v CRS a poté si rozmyslí, že se nechá očkovat u praktika, není postup už tak jednoduchý. Zrušit rezervaci v systému je poměrně složité a hlavně časově náročné. Pojištěnec se musí spojit přes telefonní linku s pracovníkem rezervačního systému a ty jsou právě v těchto týdnech více než přetížené.

„V praxi to tedy znamená, že pokud se pacient přihlásí do centrálního rezervačního systému, nebude moci být očkován praktikem,“ shrnují zástupci praktiků.

O termínu rozhoduje věk, nikoli zdravotní stav

Rychlost v udělení konkrétního termínu očkování proti covidu-19 určí věk zájemce o něj, nikoli jeho zdravotní stav. K vakcinaci se mohou i nadále hlásit senioři nad 80 let věku, kteří jsou v očkování stále upřednostňováni a přednost mají mít i v ordinacích praktických lékařů. Všichni zájemci se mohou tedy registrovat buď v centrálním registračním systému, adresa zde. Anebo pak přímo u svého praktika, nejlépe po telefonu.

Pořadí očkování seniorů nad 70 let určí jejich věk

Praktičtí lékaři navíc mohou proti covidu-19 naočkovat pojištěnce mladšího 70 let. To ale pouze v případě, že jde o prokazatelně tak nemocného člověka, že riziko těžkého průběhu covidu v případě nákazy je u něj srovnatelné jako u osob nad 70 let.

Ne všichni praktici se do očkování proti covidu-19 v Česku zapojili. Nejde totiž o jejich povinnost, ale dobrovolnost a tedy i vstřícnost vůči svým pacientům. Aktuálně jich proti covidu očkuje zhruba 3 500 z celkových 5 500 praktiků.

Pracovníci ve školství se registrují od 27. února

Registrovat se k očkování proti covidu mohou od soboty 27. února pracovníci ve školství. Jde o první fázi vakcinace pedagogických a nepedagogických pracovníků, kteří se do registračního systému přihlásí sami s pomocí unikátního kódu zde.

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Kód dostanou od svého zaměstnavatele, zřejmě ředitele školy. Jeho odpovědností pak je vybrat podle doporučených kritérií osoby v nejvyšším riziku nákazy a těžkého průběhu covidu-19. Klíčový je věk, účast na prezenční výuce a zdravotní stav.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here