Termín očkování seniorů starších 70 let jejich zdravotní stav neovlivní. Jediným kritériem při určování pořadí bude jejich věk. K očkování se senioři ve věku 70+ mohou začít hlásit od pondělí 1. března. Registrovat k vakcinaci své pacienty nově mohou i praktičtí lékaři.

Registrace k očkování seniorů proti covidu-19 se v pondělí 1. března nově zpřístupní i seniorům nad 70 let věku. Zájemci se mohou registrovat zde. Při výběru termínu očkování bude rezervační systém zohledňovat jejich věk, nikoliv zdravotní stav. To znamená, že nebudou při registraci udávat informace o svém zdravotním stavu.

„Čas registrace nerozhoduje, zdravotní stav také nebudou lidé složitě vyplňovat,“ potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Dodal, že nemoc covid-19 je riziko pro každého seniora ve věkové kategorii 70 a více let. V České republice žije zhruba jeden milion osob ve věku 70 až 80 let.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Očkování v ordinaci praktického lékaře

Od prvního března budou do svých ordinací k očkování proti covidu-19 zvát registrované pacienty i praktičtí lékaři. Do očkování se zapojují dobrovolně, aktuálně jich ministerstvo eviduje zhruba 3 500 z celkem 5 500 praktiků. Podle Blatného musí praktici nyní hlavně oslovit své pacienty starší 80 let, kteří se ještě neočkovali, a v případě jejich zájmu je k očkování do své ordinace zaregistrovat. Lidé ve věku 80+ se v ČR očkují od první poloviny ledna. Alespoň první dávku covid vakcíny jich doposud dostala zhruba polovina z nich.

Teprve po naočkování této skupiny se mají dle ministra praktici zaměřit na očkování pacientů starších 70 let. Praktici nově mají přístup do informačního systému, v němž vysledují, který z pacientů je už naočkovaný, který se k němu registroval, a který nikoliv.

Praktičtí lékaři navíc mohou proti covidu-19 naočkovat i pojištěnce mladšího 70 let. To ale pouze v případě, že jde o prokazatelně tak nemocného člověka, že riziko těžkého průběhu covidu v případě nákazy je u něj srovnatelné jako u osob nad 70 let.

„Nebudou to tisíce pacientů. […] V praxi půjde většinou o seniorní pacienty,“ uvedl ministr.

Praktici očkují hlavně vakcínou AstraZeneca

Zprvu se začne do ordinací praktických lékařů se závozem vakcín AstraZeneca. V případě schválení dalších očkovacích látek s mírnějšími nároky na logistiku, dostanou praktici do svých ordinací i tyto vakcíny.

Chlíbek: AstraZeneca 100% sníží vážný průběh covidu

Aktuálně se u nás očkuje vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, vakcínou Moderna od stejnojmenné firmy a britsko-švédskou vakcínou AstraZeneca. Zhruba v polovině března se přitom očekává doporučení ke schválení vakcíny od americké firmy Johnson&Johnson. Ta požádala o posouzení své látky zvané Janssen Evropskou agenturou pro léčivé přípravky [EMA] 16. února. Výhoda této vakcíny jsou její nižší nároky na skladování. Uchovávat ji lze při dvou až osmi stupních Celsia po dobu až šesti měsíců. Vakcína Janssen bude i časovou úsporou v očkování, protože k dostatečné imunizaci postačí pouze její jedna dávka.

Pracovníci ve školství se k očkování hlásí o dva dny dříve

Registrovat se k očkování proti covidu mohou od této soboty [27.2.] pracovníci ve školství. Půjde o první fázi vakcinace pedagogických a nepedagogických pracovníků, kteří se do registračního systému přihlásí sami s pomocí unikátního kódu zde.

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Kód dostanou od svého zaměstnavatele, zřejmě ředitele školy. Jeho odpovědností bude vybrat podle doporučených kritérií osoby v nejvyšším riziku nákazy a těžkého průběhu covidu-19. Klíčový je věk, účast na prezenční výuce a zdravotní stav.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here