Karanténa a izolace se od pondělí 1. března prodlouží ze stávajících deseti dnů na 14 dnů. Izolace se počítá ode dne odběru pozitivního vzorku, karanténa ode dne rizikového kontaktu s covid pozitivní osobou. Výjimku z karantény mají očkovaní a lidé v 90denní postinfekční imunitě.

Karanténa a izolace se kvůli rychle šířící se nákaze novými mutacemi koronaviru a zřejmě i delší doby infekčnosti od pondělí 1. března prodlužuje na dobu 14 dnů. Lidé s pozitivním výsledkem na koronavirus, kteří nemají příznaky nemoci covid-19, zůstanou v povinné izolaci po dobu dvou týdnů ode dne stěru pozitivního vzorku. Nakažení s příznaky se z izolace dostanou až po minimálně třech dnech od jejich vymizení. K těm nejčastějším příznakům patří horečka, rýma, kašel, dušnost, slabost, bolest hlavy, svalů a kloubů.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Stejně tak se mění doba pro karanténu, kterou nařizuje praktický lékař, hygiena nebo speciálně zřízené trasovací call centrum, po rizikovém kontaktu s covid pozitivní osobou. Doba karantény se od pondělí 1. března 2021 taktéž prodlužuje na 14 dnů od doby setkání se s nakaženou osobou. Podmínkou pro její ukončení je PCR test s negativním výsledkem a absence příznaků nemoci covid-19. V opačném případě, tedy při pozitivním výsledku PCR testu, se ukončí karanténa a nakažený nastupuje do minimálně dvoutýdenní izolace. Její ukončení je závislé na přítomnosti příznaků covidu-19.

Pro rodinu a členy domácností, ve kterých se nemohou oddělit nakažení od ostatních, pak platí povinná karanténa v minimální délce 21 dnů [do 28.2. to bylo 15 dnů, pozn. red.].

Rizikový kontakt hodný karantény

Rizikový kontakt osob trvá alespoň 15 minut při vzdálenosti kratší dvou metrů. Další podmínka rizikovosti je, že jedna z osob si nechránila ústa a nos respirátorem. Pokud měly všechny osoby při bližším a delším kontaktu ochranný respirátor alespoň třídy FFP2, nejde o rizikový kontakt a není třeba jej hygieně hlásit. Výjimka jsou nakažení s podezřením na novou mutaci viru [britskou, jihoafrickou, brazilskou, aj.]. U nich posuzují rizikovost kontaktů přímo hygienici a to bez ohledu na použité ochranné prostředky.

Trasování rizikových kontaktů určují příznaky covidu

Očkovaní a lidé v postinfekční imunitě mají výjimku

Do povinné karantény nemusejí od 1. března nově lidé, kteří dostali obě dávky vakcíny proti covidu-19 a zároveň od aplikace druhé dávky uběhly minimálně dva týdny. Dvoutýdenní karantény jsou dále zproštěni lidé v takzvané postinfekční imunitě. Jinak řečeno ti, kdo prodělali nemoc covid-19 v posledních 90 dnech a jsou v evidenci hygieniků.

Povinná karanténa od 1. března neplatí pro naočkované

Karanténa a izolace v kostce

Po nařízení karantény nebo izolace mají všichni povinnost zůstat doma, oddělit se od svého okolí. Při příznacích nemoci covid-19 je namístě o tom uvědomit svého praktického lékaře a symptomy tlumit dostupnými léčivými prostředky.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

I v karanténě při jakémkoli, i vzdálenějším, kontaktu je třeba vždy používat ochranné prostředky, minimálně pak respirátor třídy FFP2. Při karanténě a izolaci se častěji dezinfikuje domácnost, především toaleta a koupelna. Odpadky se uzavírají nejlépe do dvou zavazovacích pytlů a nikdy se nepokládají k popelnici, vždy patří dovnitř.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here