Nemocnice Sokolov má nového primáře i tým ortopedů

0
2303
Nemocnice_Sokolov
Foto: Nemocnice Sokolov

Spory Nemocnice Sokolov s jejím vedením o jmenování nového primáře oddělení ortopedie vyústily odchodem sedmi ortopedů do nemocnice v Kadani. Nemocnice Sokolov oznámila, že nový primář Filip Veselý, který vyhrál výběrové řízení, už má k dispozici nový tým připravený odvádět práci ve vysoké kvalitě.  

„Nemocnice se s dnešním ortopedy z Kadaně sama nerozloučila. Všichni odešli, aniž by se s novým primářem vůbec potkali. Výhrady proti němu nedokázali odůvodnit na žádném z našich setkání,“ řekla k odchodu ortopedů z nemocnice její mluvčí Markéta Singerová.

Podle ní ortopedie v sokolovské nemocnici funguje dál, jakkoli ji ke konci února opustí celý tým ortopedického oddělení. Ten nesouhlasil s výsledkem výběrového řízení na nového primáře oddělení ortopedie, v němž zvítězil Filip Veselý.

„Bohužel, ani názory našich pacientů a veřejnosti nezměnily postoj vedení nemocnice. To dalo přednost svému vybranému kandidátovi před naším sehraným týmem. Z důvodů, které jsme opakovaně uváděli, jsme tedy museli trvat na našich výpovědích a celý náš tým opouští sokolovskou nemocnici,” uvedli lékaři na Facebooku.

Na svých stránkách vysvětlili, jaká byla jejich představa o novém primářovi: „Vše vyvrcholilo v prosinci 2020, kdy primář Oldřich Vastl avizoval svůj odchod. Rozhodl se předat svou funkci svému kolegovi, MUDr. Kňourkovi. Ředitelství však rozhodlo o vypsání výběrového řízení, ve kterém od počátku prosazovalo svého kandidáta.”

Přetahovaná o pacienty

Na sociální síti lékaři zároveň vyzvali pacienty sokolovské nemocnice, aby se se svými problémy obraceli na jejich nové působiště v Kadani.

„Naše péče vám zůstává nadále dostupná. […] Jen již nebudeme operovat v Nemocnici Sokolov,” uvedli ve svém prohlášení s odkazem na od Sokolova 65 kilometrů vzdálenou nemocnici v Kadani, kde dle jejich vyjádření našli nové zázemí.

Nemocnice Sokolov uvedla, že pacienti ortopedie mají samozřejmě právo svobodné volby, ale kvalita ortopedické péče v sokolovské nemocnici zůstává minimálně na stejné úrovni, jako byla doposud.

Postaráme se o všechny naše pacienty. Náš lékařský tým je opět kompletní a připravený zahájit operativu, jakmile to situace dovolí,” uvedla mluvčí Singerová s tím, že výkonům nyní brání zákaz neakutní zdravotní péče z nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Cheb, Sokolov a Trutnov se oddělují od zbytku republiky

Nový primář působil v Německu i ve Francii

Zástupci nemocnice, která patří Penta Hospitals CZ, dále zdůraznili, že nový primář Filip Veselý je špičkový odborník se zkušenostmi z Německa a Francie. Ty chce ostatně přenést i do Nemocnice Sokolov. Což byl podle jejího ředitele Jaroslava Kratochvíla zřejmě i hlavní důvod protestů ortopedů.

„Výběrové řízení bylo férové a za protestem lékařů jsou spíše osobní důvody a možné obavy ze zavedení nového systému práce. Je rozdíl mezi odpovědností za lékařský zákrok a odpovědností za chod celé nemocnice, jejíž je ortopedie součástí,” řekl již dříve Kratochvíl.

Dodal, že nemocnice se od začátku snažila nejasnosti s kolegy z ortopedie vyjasnit, avšak bez úspěchu: „Jen vzkazují svůj nekompromisní postoj prostřednictvím médií, kdy si jako rukojmí berou pacienty.”

Lékaři argumentují morálkou

Naopak dnes již bývalý ortopedický tým nemocnice považoval nově jmenovaného primáře Veselého za odborně a morálně nezpůsobilého.

„Zvolený kandidát absolutně nesplňuje naše odborné a především morální hodnoty. Navíc nemá žádné vazby na karlovarský region,” ohodnotili nového primáře lékaři ze sokolovské ortopedie, aniž by blíže specifikovali, jaké morální hodnoty mají na mysli. Nelíbilo se jim ani to, že jmenování nového primáře bylo na základě výběrového řízení.

Zdravotní ředitel Penta Hospitals CZ Jiří Štefan v minulosti opakovaně uvedl, že nátlaku ortopedů nemocnice neustoupí: „Vím, že odborná komise vybrala nového primáře odpovědně a dobře. Nebudu rád, pokud se současná sestava oddělení ortopedie opravdu rozhodne odejít, ale na tuto možnost jsme připraveni.”

Nový primář se má funkce ujmout od března, na oddělení ale částečně působil už v únoru. Po dětském oddělení, chirurgii a gynekologicko-porodnickém oddělení je to v krátké době již čtvrtá generační výměna na pozici primáře v sokolovské nemocnici.

Nemocnice Sokolov patří k nejvíce zasaženým covidem

Aktuální situace v Nemocnici Sokolov je vážná zejména kvůli náporu covidových pacientů. Okres Sokolov je z nařízení vlády zcela uzavřen. V nemocnici leží okolo 80 pacientů s covidem-19. Jen co se část z nich podaří umístit do jiných zařízení, lůžka se znovu zaplní novými pacienty. Nemocnice přitom řeší i pacienty, které se z covidu sice vyléčili, ale projevily se u nich další zdravotní problémy. Na rehabilitačním oddělení přibývá pacientů, kteří si po covidu-19 navíc prošli mozkovou mrtvicí.

Postcovidový syndrom má přes deset procent pacientů

„Jako jedna z komplikací po covidu je vyšší četnost cévních mozkových příhod. Je to kvůli tomu, že těžký průběh covidu je provázen takzvaným hyperkoagulačním stavem. Tedy zvýšenou krevní srážlivostí a poškozením cévního endotelu. Je pak větší riziko hlubokých žilních trombóz, následně plicních embolií a zmíněných cévních mozkových příhod,” uvedla primářka rehabilitačního oddělení Michaela Balatková. Dodala, že covid-19 poškozuje i další orgány. Často jsou to plíce, srdce a ledviny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here