Od pátku 12. února 2021 se v Česku kvůli rychle se šířící nákaze koronavirem uzavírají okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Počty nově nakažených v nich rostou třikrát až čtyřikrát rychleji než ve zbytku země. Omezení trvá po dobu nouzového stavu, uvedl to dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

O půlnoci na pátek 12. února se až do odvolání omezuje pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Důvodem je přetížení tamějších lůžkových kapacit v nemocnicích následkem rychle se šířící nákazy koronavirem. O zákazu rozhodla na svém dnešním jednání [11.2.] vláda. Omezení platí dle ministra Blatného po celou dobu vyhlášeného nouzového stavu.

Nemocnice Sokolov žádá další převozy covid pacientů

Zákaz příjezdů a výjezdů do třech českých okresů

Aktuálně v celém Česku platí zákaz volného pohybu od 21 hodiny večerní až do páté hodiny ranní. V Chebu, Sokolově [Karlovarský kraj] a Trutnově [Královéhradecký kraj] platí od dnešní půlnoci navíc úplný zákaz vyjíždění za hranice těchto okresů pro lidi s trvalým pobytem v něm.

„Vždy musí lidé deklarovaný účel cesty doložit a ten bude kontrolovaný za účasti Policie ČR,“ upozornil Blatný.

Dodal, že opatření se nevztahuje pro tranzitní dopravu za předpokladu, že v okresech nezastaví. S výjimkou nejnutnějších případů jako jsou toaleta nebo porucha na vozidle.

Nařízení platí i opačně, to znamená, že do jmenovaných okresů nesmí přijíždět osoby, které v něm naopak trvalý pobyt nemají. Výjimku z nařízení vláda udělila pouze pro cesty do práce, pro cesty zajišťující bezpečnost vnitřního pořádku, ochranu veřejného zdraví aj.

Omezení se dále netýká dětí, žáků a studentů s povolenou účastí na vzdělávání a pro jejich doprovody. Stejně tak mohou lidé z těchto okresů vyjet nebo do nich přijet kvůli účasti na pohřbu, svatbě, kvůli cestě do kostela a na úřad. Oprávněným důvodem je také péče o zvířata nebo při cestě do zdravotnického zařízení. Cestující u sebe musí mít nějaký doklad prokazující důvod výjezdu nebo příjezdu.

Důrazné doporučení zaměstnavatelům

Zaměstnavatelům vláda důrazně doporučuje, aby na pracovištích v těchto oblastech zavedli režimová opatření. Omezili fyzické kontakty osob, jejich shlukování ve společných prostorách a využili home office,“ upozornil Blatný.

Upřesnil, že antigenní testy jsou nově plně hrazeny zdravotními pojišťovnami ve třídenním intervalu. Seznam testovacích míst je zde.

Na antigenní test zdarma mohou pojištěnci každé tři dny

Cheb, Sokolov a Trutnov dostanou 1 mil. roušek ze SSHR

Součástí nového nařízení platného pro Cheb, Sokolov a Trutnov je i povinnost nošení minimálně chirurgických roušek, ideálně pak respirátorů třídy FFP2. A to stejně jako v celé republice platí pro vnitřní prostory, veřejnou dopravu a jejich zastávky a všude tam, kde nemohou lidé dodržet minimálně dvoumetrové rozestupy [v ostatních regionech si mohou lidé ústa a nos zakrývat i náhražkami typu šála, nákrčník, pozn. red.]. Do třech okresů tak Správa státních hmotných rezerv zaveze 1 milion jednorázových roušek. Do Karlovarského kraje jich poputuje 500 tisíc a do Královéhradeckého dalších půl milionu kusů.

„V jednání s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] je i dodání respirátorů třídy FFP2 do škol v těchto oblastech,“ upřesnil ministr.

Po Karlovarském má problémy už i Královéhradecký kraj

Zároveň připomněl, že pokud vláda nezíská od Poslanecké sněmovny PČR souhlas s prodloužením nouzového stavu, přestane v pondělí 15. února platit. Protiepidemická opatření se začnou řídit dle zákona o ochraně veřejného zdraví, který však nedovoluje tak striktní omezení jako právě krizový zákon.

„Když se tak stane, situace, která je nyní například na Chebsku, se objeví do dvou týdnů i v dalších nemocnicích v Česku,“ řekl Blatný s tím, že je pak otázkou času, kdy se situace zhorší v ostatních regionech a vyhlášení nouzového stavu se tak jako tak nevyhneme.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here