„V následujících měsících bychom měli očekávat dodávky vakcín v řádu milionů dávek měsíčně. Otázka stojí, zda je na to náš očkovací systém připravený,“ říká v podcastovém rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček. Podle něj se i proto musejí do očkování co nejdříve zapojit praktičtí lékaři.

Jakub Dvořáček odmítá tvrzení, že by farmaceutické firmy selhávaly při výrobě vakcín proti covidu-19. Výjimku tvořilo několik málo dní, kdy společnost Pfizer oznámila ponížení dodávek kvůli rozšiřování kapacit. Ale ani to už podle něj dávno neplatí.

„Co měli výrobci nasmlouváno, co si kdo objednal, to výrobci víceméně dodávají,“ uvádí s tím, že zádrhel nastal ve chvíli, kdy došlo ke zpoždění registrace společnosti AstraZeneca.

K aktuálním omezením dodávek od společnosti Moderna se blíže nevyjadřuje, protože Moderna není členem AIFP. Zpoždění registrace vakcíny od britsko-švédské společnosti AstraZeneca vysvětluje tím, že Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] požadovala po firmě doplnění informací.

Na přímou otázku, zda schvalování této vakcíny neovlivnilo politické soupeření mezi EU a Velkou Británií, říká, že si to nemyslí. Byť dodává, že zveřejňování smluv či návrhy zákazů vývozu vakcíny ze strany EU nejsou asi pro britskou firmu ničím příjemným.

Vakcín bude dost. Už brzy!

„Teď budou dodávky vakcín do Česka výrazně narůstat. Z nynějších stovek tisíc dávek jich v březnu přijde půl milionu, během dubna a května se dodávky zvednou na milion měsíčně. Je otázka, zda to náš systém zvládne,“ říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz šéf AIFP.

Zastává názor, že Česko nezvládne vyočkovat vakcíny jen v očkovacích centrech a nezvládne vakcinaci vůbec, pokud do očkování včas nezapojí praktické lékaře.

„Nechci říci, že by lidé neměli důvěřovat očkovacím centrům, to určitě ne, ale pro většinu lidí je očkování u praktika přirozenější. A zejména pro seniory, jsou očkováni v prostředí, které znají. A jsou očkováni od lékaře, který zná je,“ vysvětluje s tím, že dle jeho informací se pro praktiky počítá s poměrně zajímavou úhradou za očkování.

Na otázku, zda jsou aktuálně schválené vakcíny účinné i proti novým mutacím koronaviru, pak odpovídá, že to ukáží následující měsíce. I když určité signály, že si vakcíny poradí i s novými mutacemi viru, tu dle jeho slov jsou.

Registraci nemusí dostat všechny vakcíny

Jakub Dvořáček se vyjadřuje i k trhu výrobců vakcín. Vysvětluje, jak se počítají a hradí dávky vakcín v jednotlivých lahvičkách. Říká, že zvýšení dávek z jednotlivých vial bylo schváleno „na tlak“ a ne na přání výrobců. On sám ho nepovažuje za šťastné.

Vyjmenovává, jaké vakcíny nyní čekají na schválení od regulačních úřadů. Dle něj je skvělá zpráva, že první vakcíny už jsou schváleny. Jistota schvální nového léčiva totiž není vždy automatická. Což platí i na vakcíny proti covidu.

„A s tím bychom měli počítat. Měli bychom mít tolik dávek, aby nás neohrozilo případné zdržení stávajících dodávek či neschválení přicházejících vakcín. […] Měli bychom mít záložní, krizový plán, když dojde ke komplikacím,“ říká Dvořáček s tím, že takový plán Česko nemá.

Ruské a čínské vakcíny v Česku?

Pokud získá ruská vakcína Sputnik V nebo čínské vakcíny registraci k použití od EMA, není podle Jakuba Dvořáčka co řešit. Podle něj je třeba se také dívat, jaké mají dané země výrobní kapacity.

„Také je třeba postupovat velice obezřetně. To proto, aby nebyla narušena důvěra lidí k očkování, budou-li nuceni do očkování, kterému nedůvěřují,” říká v podcastu.

Jako příklad uvedl Maďarsko, kde většina obyvatel podle průzkumů preferuje západní vakcíny před vakcínami z Ruska a Číny. Očkování je dle jeho slov o důvěře a každé zaškobrtnutí ho může ohrozit. K ruské vakcíně Sputnik V, o níž se nyní často hovoří, tvrdí, že si nedovede představit, že by o jejím použití rozhodoval sám Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„SÚKL sám nemůže rozhodovat o Sputniku, protože jde o geneticky modifikovanou vakcínu. A tyto vakcíny podléhají schválení na centrální, tedy evropské úrovni,“ uvedl.

Co se týče konkurenčního boje mezi farmaceutickými firmami říká, že ve farmaceutickém průmyslu vyhrává ten, kdo přichází s novým léčivem jako první. Což jsou v případě covidových vakcín společnosti, které mají již nyní vakcínu schválenou k použití.

„Na druhé straně další vakcíny budou přicházet. U některých bude jednodušší aplikace a klíčová bude i odezva na mutace covidu. To znamená, že ten, kdo je dnes první, může být na konci roku třeba poslední. To prostě nikdo neví,“ uzavírá.

Daniel Tácha

V rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz se Jakub Dvořáček vyjádřil i k aktuálně v Poslanecké sněmovně PČR projednávané novele zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Ta má mimo jiné umožnit lepší vstup orphan drugs [léky na vzácná onemocnění] a vysoce inovativních léčiv do systému úhrad léků. A bude znamenat ukončení současné praxe, kdy se pacienti u zdravotních pojišťoven domáhají těchto léků prostřednictvím paragrafu 16. Podle něj je v předloze několik nedostatků, které je třeba upřesnit. A má obavy z toho, aby novela, která se připravuje již od roku 2018 a mění zákon z roku 2007, parlamentem letos vůbec prošla. Rozhovor k tématu zveřejníme již v pondělí 15. února. Sledujte ZdraveZpravy.cz!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here