Karanténa platí i pro očkované, včetně premiéra Babiše

0
8987
Andrej_Babis_karantena
Foto: Úřad vlády ČR

Desetidenní karanténa se vztahuje i na osoby očkované proti covidu, jinak jim dle Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] hrozí pokuta až ve výši tří milionů korun. Výjimkou by se ale mohl stát případ předsedy vlády Andreje Babiše [ANO], jehož spolupracovnice Tünde Bartha má koronavirus, on se i tak do karantény nechystá.

Vedoucí úřadu vlády Tünde Bartha, která první příznaky nákazy covidem pocítila v pondělí 8. února, doprovázela Babiše na jeho cestě do Maďarska. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Někteří ze spolupracovníků předsedy vlády tak museli do karantény a čekají na výsledky testů. Premiér mezi nimi ale není. Bartha záležitost vysvětlila tak, že premiér do karantény nemusí, protože už byl proti covidu-19 naočkovaný dvěma dávkami vakcíny.

„Pan premiér do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný,“ uvedla Bartha pro Seznam Zprávy.

Do karantény musejí i lidé naočkovaní proti covidu-19

Dodala, že postup konzultovala s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a profesorem Romanem Prymulou. Proto i celý týden předseda vlády funguje v běžném režimu. Navštívil například Srbsko, aby se blíže seznámil s jejich očkovací strategií a vakcinací ruskou látkou Sputnik V. Ve čtvrtek pak jednal v poslanecké sněmovně o prodloužení nouzového stavu.

Vakcinologové a hygienici tvrdí opak

Česká vakcinologická společnost [ČVS] stejně jako hygienické stanice jsou však opačného názoru. Po kontaktu s covid pozitivní osobou se musí dle nich do povinné desetidenní karantény odebrat i lidé oočkovaní první nebo i druhou dávkou vakcíny proti covidu. To, že je očkovaná osoba proti covidu chráněná totiž neznamená, že jsou chráněny osoby v blízkém kontaktu s ní, jak potvrzují lidé z oboru.

„Do získání údajů o účinnosti vakcinace v prevenci asymptomatické infekce a v prevenci přenosu infekce nejsou očkované osoby zbaveny povinnosti karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou,“ píše ve svém doporučení ČVS.

Pravidla při karanténě podle MZ ČR
  • Zůstaňte doma [tj. nechoďte do práce, do školy nebo na veřejná místa].
  • Sledujte výskyt příznaků covid-19 – zejména vysokou teplotu, kašel a potíže s dýcháním.
  • Pokud se objeví tyto příznaky, obraťte se na svého praktického lékaře. Poradí Vám, jak postupovat dál.
  • Pokud se u vás objeví kašel, horečka a dýchací obtíže, používejte obličejové roušky, které chrání osoby kolem Vás před případným nakažením.
  • Pokud je to možné, domluvte se se svým zaměstnavatelem na práci z domova.
  • Vydezinfikujte Váš domov, zejména často využívané povrchy a toalety.
  • Pokud potřebujete např. do lékárny nebo na nákup, požádejte o pomoc své přátele, sousedy nebo sociální pracovníky.
  • Buďte v kontaktu s rodinou, přáteli prostřednictvím telefonu, e-mailu nebo sociálních sítí.
  • Pečujte o sebe a svůj fyzický i duševní stav.
  • Za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony Kč.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová serveru iRozhlas taktéž potvrdila, že karanténa se po rizikovém kontaktu aktuálně vztahuje i na očkované osoby.

„Na očkované se ještě karanténa v tomto případě, bohužel, vztahuje, ale do budoucna se počítá s tím, že to tak nebude,“ uvedla.

Stejné prohlášení uvedla mluvčí hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

„Nemůžeme s určitostí říci, že člověk po očkování se už nikdy nemůže nakazit a nemůže být infekční. V tuto chvíli tedy platí, že i když je někdo očkován, tak stejně po kontaktu s pozitivním do karantény musí,“ řekla serveru Seznam Zprávy.

Ivo Vondrák karanténu dodržel

Do podobné situace jako Babiš nyní se dostal nedávno moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák [ANO]. I ten byl přednostně doočkovaný dvěma dávkami vakcíny proti covidu. Po kontaktu s pozitivně testovaným na koronavirus předminulý týden ale odešel preventivně do karantény. Odůvodnil to tím, že nelze vyloučit, že očkovaný nemůže být nakažený.

„Protože tato vakcína vás v podstatě ještě neochrání před nákazou. Vakcína je certifikována pouze na to, že 95 procent lidí nedostane střední nebo těžký průběh nemoci,“ řekl Vondrák.

Z ministrů Babišovy vlády si nemocí covid prošli ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO], ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD], ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO], vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman [oba ČSSD]. V karanténě byl ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD]. V dobrovolné izolaci byla kvůli koronaviru několikrát ministryně sociálních věcí Jana Maláčová, stejně tak Petříček.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here