Karanténa a PCR testování po kontaktu s covid pozitivní osobou se vztahují i na očkované proti covidu-19. Podle České vakcinologické společnosti [ČVS] totiž platí pro očkované stejná protiepidemická opatření jako pro ty neočkované. Covid vakcínu odborníci nedoporučují těhotným a kojícím ženám a vybraným alergikům.

Po kontaktu s covid pozitivní osobou se musí do povinné desetidenní karantény odebrat i lidé oočkovaní první nebo i druhou dávkou vakcíny proti covidu. Pokud má očkovaná osoba příznaky typické pro onemocnění covid-19, kterými jsou suchý kašel, rýma, horečka, bolest hlavy, svalů, kloubů, únava, ale i zvracení nebo průjem, pak je třeba provést PCR test. Je-li jeho výsledek pozitivní, pak následuje izolace a další ověřovací PCR test.

„Do získání údajů o účinnosti vakcinace v prevenci asymptomatické infekce a v prevenci přenosu infekce nejsou očkované osoby zbaveny povinnosti karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou,“ vysvětluje ve svém doporučení ČVS s tím, že očkovaní proti covidu-19 budou mít v budoucnu určité výhody při cestách do zahraničí.

Očkování proti covidu-19 u těhotných a kojících žen

Vakcinaci těhotných a kojících žen zástupci odborné společnosti nedoporučují. Hlavní důvod je, že vědečtí pracovníci budoucí matky ani kojící ženy do svých studií při testování covid vakcín nezařadili. Možnost vakcinace by však měly ženy probrat se svým ošetřujícím lékařem už kvůli tomu, že ve srovnání s netěhotnými ženami stejného věku, mají právě těhotné ženy vyšší riziko závažného průběhu nemoci covid-19.

Obezřetní při očkování pak mají být především osoby s jakoukoli alergickou nebo anafylaktickou reakcí po první dávce vakcíny. Nebo i ti, jež jsou alergičtí na jakoukoli složku obsaženou v očkovací látce. Vakcinace takových osob se dle odborníků zcela vylučuje. Aktuálně v Česku dostupnou vakcínou Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech se neočkuje mládež do 16 let, pro ně není očkovací látka schválena.

Alergická reakce na mRNA vakcíny

Jen vzácně se objevily po očkování mRNA vakcínou v běžné populaci [nejen v Česku, pozn. red.] anafylaktické reakce, a to i mimo klinické studie. Podle ČVS nejsou důvodem pro odmítnutí očkování. Lidé s vážnější reakcí na jakoukoliv jinou vakcínu v minulosti, mají být opatrnější a předem o tom promluvit se svým lékařem.

„Riziko této reakce je velmi nízké, ale pravděpodobně vyšší než u jiných rutinně používaných vakcín. Výskyt závažné alergické reakce [anafylaxe] na jakoukoli jinou vakcínu nebo injekční terapii [např. intramuskulární, intravenózní nebo subkutánní] v minulosti, musí vést k opatrnosti při očkování,“ upozorňuje odborná společnost.

Dodává, že i pro tyto osoby je vakcína určena. Ovšem s tím předpokladem, že se zváží možné riziko reakce s přínosem očkování.

ČVS: Jak postupovat při očkování po prodělání covidu

Onkologičtí pacienti a oslabené osoby

V podstatně vyšším riziku těžkého průběhu nemoci covid-19 jsou dle lékařů ponejvíce onkologičtí pacienti a lidé s oslabenou imunitou. I proto se u nich očkování covid vakcínou doporučuje [v Očkovací strategii MZ ČR patří do prioritní skupiny, pozn. red.]. Účinnost vakcinace u nich ale může být o něco nižší. Mimo kontraindikaci jsou také pacienti s autoimunitními chorobami, i pro ně je tedy očkování proti covidu doporučeno.

Očkovací schéma u covidu-19

Veškeré ve světě schválené vakcíny proti covidu jsou zatím dvoudávkové. Přičemž platí, že pro druhou dávku očkování musí zdravotník použít stejnou očkovací látku. U vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech se doporučuje očkovat druhou dávkou po 21 dnech.

„Nedoporučujeme aplikaci druhé dávky dříve než 19 dní po první dávce. Při chybné aplikaci 17 nebo 18 dní po první dávce není nutné druhou dávku opakovat,“ uvádějí zástupci ČVS.

To už ale neplatí při chybné aplikaci dříve než 17 dní po první dávce. V takové situaci se druhá dávka považuje za neplatnou a je potřeba ji opakovat 21 dní po chybně aplikované dávce. Maximální interval mezi podáním první a druhé dávky vakcíny stanoven není. V případě, že druhá dávka vakcíny není aplikována v doporučeném odstupu 21 dnů, první dávka se počítá a druhá dávka se aplikuje, co nejdříve je to možné. Podstatné je i vědět, že před ani po očkování se nedoporučuje testování na přítomnost nového koronaviru. A to jak metodou PCR, tak i antigenním testem či testem na protilátky.

Antigenní testy oproti PCR reagují jen na živé viry

Doba přeočkování po dvoudávkovém schématu mRNA vakcíny od společností Pfizer/BioNTech nebyla doposud výrobci nijak stanovena. Stejně tak není zatím určena doba postvakcinační protektivity a přetrvávání ochrany proti nemoci covid-19.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here