Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] podle očekávání včera [29.1.2021] doporučila podmínečnou registraci vakcíny britsko-švédské firmy AstraZeneca pro trh Evropské unie. V několika hodinách ji k použití schválila i Evropská komise [EK]. Po vakcíně od Pfizer/BioNTech a Moderna jde o třetí očkovací látku.

Vakcínou od AstraZeneky by se měli očkovat lidé starší 18 let. Šéfka evropské lékové agentury Emer Cookeová dnes uvedla: „Toto třetí souhlasné stanovisko dále rozšiřuje arzenál vakcín dostupných pro členské státy EU a EEA [Evropského hospodářského prostoru], s nímž mohou bojovat proti pandemii a ochránit své obyvatele.”

Podle sdělení evropské agentury však není zatím zcela jisté, jak vakcína funguje u lidí nad 55 let. EMA totiž konstatovala, že většina testů na přibližně 24 tisících lidech zahrnovala pouze dobrovolníky ve věku do 55 let.

„Zatím není dostatek výsledků u starších účastníků [55+], aby poskytly údaj o tom, jak dobře vakcína funguje u této věkové skupiny,” uvedla agentura.

V minulých dnech se v německých médiích objevily informace o tom, že vakcína britsko-švédského výrobce není účinná pro lidi starší 65 let. Německá očkovací komise ve čtvrtek doporučila, aby se látka podávala jen lidem do 64 let. Tomu ovšem i odpovídá věk klinicky testovaných osob u vakcíny.

Vakcína AstraZeneca v Česku

EMA schválila vakcínu AstraZeneky nazvané COVID-19 Vaccine AstraZeneca jako jedna z posledních. Vakcínou se již očkuje ve Velké Británii, USA, Izraeli a v Indii. EU se zároveň s firmou dohaduje o objemu dodávek pro členské země v letošním prvním čtvrtletí. Zatímco unie trvá na původně dojednaných 80 milionech dávek, AstraZeneca hodlá s odkazem na výrobní potíže poskytnout členským zemím necelou polovinu.

AstraZeneca zkrátí dodávky vakcín do zemí EU o 60 %

První dodávky vakcíny AstraZeneca by v Česku mohly být za dva až tři týdny, jak uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Konkrétní číslo o počtu dávek však neuvedl.

Aktuálně běží výběrové řízení na distributora vakcíny, a to v počtu tří milionů dávek. Vakcína AstraZeneca se skladuje a převáží při teplotě kolem 2 až 8 stupňů, do očkování by se proto mohli více zapojit praktičtí lékaři. Zatím se očkuje hlavně v nemocnicích.

Praktici své pacienty naočkují, krajům se to příliš nelíbí

Jak se očkuje britsko-švédskou vakcínou

Vakcína AstraZeneca se podává ve dvou dávkách do svalu v horní části paže, a to s odstupem čtyř až 12 týdnů. Podle dvou klinických studií, které EMA pro výpočet použila, prokázala vakcína účinnost 60 procent. Dvě dosud registrované očkovací látky měly účinnost kolem 95 procent. Sama firma však uvádí podstatně vyšší účinnost.

„Vakcína se může zdát být méně účinná v prevenci vzniku symptomatického onemocnění covid-19 ve srovnání s již registrovanými vakcínami. Avšak brání rozvoji závažného onemocnění covid-19. Věřím, že data o účinnosti této vakcíny se budou dále upřesňovat,” uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová.

Většina účastníků klinických studií byla podle SÚKLu ve věku 18 až 55 let. Zatím tak není k dispozici dostatek výsledků pro osoby starší 55 let. Není tedy možné přesně stanovit, jak dobře bude vakcína u této skupiny fungovat. Odborníci na základě zkušeností s jinými vakcínami předpokládají, že bude vyvolávat imunitní reakci. Navíc mají data prokazující, že je vakcína i pro lidi v tomto věku bezpečná. Proto se může podle EMA použít pro věkovou skupinu 55+.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Dotaz zdali je možné očkování 2 dávky astra Zenica podat dříve než 12 týdnů od 1 dávky? děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here