„Pane doktore, chceme být očkováni u vás. Nechceme se nikam zadávat, nevíme jak, a nechceme nikam jezdit,“ tyto a podobné věty slýchávají podle praktického lékaře a člena výboru Společnosti všeobecného lékařství [SVL] Cyrila Muchy praktici ve svých ordinacích denně.

Potvrzuje to předseda Sdružení praktických lékařů [SPL] Petr Šonka: „Poptávka přijít ke svému praktikovi a nechat se očkovat je velká.“

Dle něj jde často právě o seniory a pacienty s více nemocemi, kteří praktikům v ordinacích nebo do telefonu říkají, že nikam nechtějí a počkají si, až je naočkují praktičtí lékaři.

„Ochota praktických lékařů očkovat své pacienty je velká. Ve všech krajích se přihlásila více než polovina lékařů,“ dodává.

Reakce krajů praktiky překvapila

Velkým překvapením je podle zástupců praktických lékařů dvojaký přístup krajů, které mají distribuci vakcín do dalších míst v kompetenci. Kupříkladu minulý týden v pátek se zástupci praktických lékařů v Moravskoslezském kraji dozvěděli, že mohou od úterý [19. 1.] začít s očkováním seniorů.

Měli jsme dodat seznam lékařů, kteří se do očkování zapojí a počty pacientů. Do dvou dnů jsme dokázali zorganizovat 200 lékařů, připravených naočkovat 5 800 lidí v kategorii 80+ a během víkendu je pozvat na následující týden,“ vypráví Šonka.

V neděli večer ale praktikům došla SMS zpráva, že se celá akce ruší. Důvody zprvu hejtman Ivo Vondrák [ANO] neuvedl. Později zmínil, že o očkování ze strany praktiků v kraji nemá zájem, protože vakcinovat chce seniory ve velkokapacitních očkovacích centrech. Obdobně zastavili rozjednané očkování seniorů praktickými lékaři také na Ústecku.

Je to s podivem, protože jak pan premiér, tak ministr zdravotnictví očkování v ordinacích praktiků jednoznačně podporují,“ dodává předseda.

V některých regionech přitom očkování praktiky dle jeho slov dobře funguje. Například na Praze 7 v několika dnech praktici naočkovali všechny osoby starší 80 let, konkrétně v počtu 1 100 seniorů. Stejně tak se očkuje ve Zlínském kraji. O důvodech odmítavého přístupu některých krajů nechce Šonka raději ani spekulovat. Upřednostňovat velkokapacitní centra před ordinací praktického lékaře nedává dle něj u starších občanů příliš smyslu.

„Velká očkovací centra jsou vhodná ve velkých aglomeracích a dobře fungují ve chvíli, kdy se bude očkovat větší množství lidí, ale až bude dostatek vakcíny,“ vysvětluje Šonka s tím, že pacienti ze vzdálenějších regionů se do velkých měst kvůli očkování nepohrnou.

Praktici jsou na očkování připraveni

Zástupci praktických lékařů se shodují, že jsou připraveni se o své pacienty postarat a naočkovat je ve svých ordinacích. Vakcíny však distribuují v jednotlivých regionech kraje, a tedy právě na nich závisí, jestli se s praktiky dohodnou a do ordinací očkovací látky pro seniory starší 80 let zavezou.

„Někteří praktičtí lékaři už dnes ve svých ordinacích očkují vakcínou od Pfizeru. Příklady dobré praxe ukázaly, že je to z logistického hlediska náročné, ale proveditelné,“ říká vědecký sekretář SVL a praktický lékař Bohumil Seifert s tím, že podmínkou zdárného očkování je také plynulé zásobování nejen vakcínami, ale i jehlami, stříkačkami.

Překážkou vakcinace u praktika není dle něj ani 30minutové setrvání po aplikaci vakcíny. Lékaři si příchod pacientů už od jara loňského roku dokáží dobře plánovat. Někteří čas tráví mimo čekárnu. Například v parku, jiní na návsi, vždy však v doprovodu a blízkosti ordinace.

Očkování v domácím prostředí nejsou praktici příliš nakloněni a přistupují k němu jen výjimečně. Hlavním důvodem je dle jejich slov právě bezpečnost.

„Zvládnout nežádoucí reakci v bytě pacienta je podstatně těžší než v ordinaci lékaře,“ vysvětluje Šonka.

Doprava k pacientovi a zpět do ordinace stojí lékaře příliš času, navíc u něj musí zůstat minimálně 30 minut po očkování kvůli riziku anafylaktické reakce. Zcela imobilních pacientů, za kterými musí lékař domů, je u nás velmi málo. Sníženou mobilitu už má podstatně více seniorů. U nich se ale lékaři spoléhají spíše na pomoc od rodiny.

Jeden praktik v průměru naočkuje 10 lidí za den

V ordinacích praktických lékařů by se podle odhadů mohlo naočkovat až 50 tisíc pojištěnců denně. Při počtu 5 tisíc praktiků to vychází na 10 lidí na ordinaci za den. Při očkování zvažují praktici vzájemnou spolupráci, kdy by si jeden vyhradil očkovací dny a akutní agendu by převzal kolega v regionu, což by vakcinaci také urychlilo. Do podzimu by tak při plynulých dodávkách vakcín a pomocného zdravotnického materiálu zvládli praktičtí lékaři vyočkovat až šest milionů dávek.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here